Διατροφή

H σημασία του ασβεστίου στην ζωή μας

H σημασία του ασβεστίου στην ζωή μας

Βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών, το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Δεν περιέχεται μόνο στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και σε πολλές άλλες τροφές.

Είναι το μεταλλικό στοιχείο που αφθονεί περισσότερο στον οργανισμό μας. Διαθέτουμε 1-1,5 κιλό, από το οποίο το 99% βρίσκεται συγκεντρωμένο στο σκελετό με τη μορφή φωσφορικών και ανθρακικών αλάτων του ασβεστίου.

Πρόκειται, βασικά, για εκείνο που εξασφαλίζει τη σταθερότητα των οστών και των δοντιών μας.

Αλλά και τα λίγα γραμμάρια που περιέχονται στους μαλακούς ιστούς και στα υγρά του οργανισμού μας παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Είναι απαραίτητο…

• Για τη φυσιολογική πηκτικότητα του αίματος.
• Παρεμβαίνει στη νευρική μετάδοση.
• Στη σύσπαση των μυών.
• Στη λειτουργία του εγκεφάλου.
• Στο ρυθμό της καρδιάς.
• Στην ενεργοποίηση της λειτουργίας πολλών οργάνων.
• Ελέγχει τη νευρομυϊκή διεγερσιμότητα.

Η έλλειψη του…

Η έλλειψη ή η κακή χρήση ασβεστίου προκαλεί την κλασική κρίση τετανίας, η οποία συσχετίζεται με μια μη φυσιολογική υπερδιέγερση που ταλαιπωρεί τα νεύρα και τους μυς. Οι λειτουργίες αυτές, οι οποίες όμως συχνά αγνοούνται, είναι πρωταρχικής σημασίας για την εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων στα οστά. Όταν η πρόληψη από τη διατροφή είναι ανεπαρκής, τότε τα οστά είναι αυτά που χάνουν το ασβέστιό τους, προκειμένου να παρέχουν στον οργανισμό μας την ποσότητα που του λείπει.

Πηγές ασβεστίου

Ανάμεσα στις διάφορες πηγές ασβεστίου, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εκείνα που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση και, μάλιστα, με μεγάλη διαφορά από τις άλλες. Στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν τα δύο τρίτα της πρόσληψης ασβεστίου από τη διατροφή.

Ακολουθούν τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι, το κρέας και, τέλος, τα μεταλλικά νερά.

Καλύτερη αφομοίωση

Η περιεκτικότητα των τροφών σε ασβέστιο δεν είναι, όμως, η μόνη έννοια που θα πρέπει να έχουμε υπόψη. Γιατί; Διότι για να απορροφάται και να αφομοιώνεται καλά το ασβέστιο, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες. Για παράδειγμα, τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στα λαχανικά είναι υδατοδιαλυτά και συνεπώς αποβάλλονται κατά τη διάρκεια του πολύωρου πλυσίματος ή με το βράσιμο.

Έτσι, η σχέση του ασβεστίου με τις πρωτεΐνες, η παρουσία λακτόζης (όπως στο γάλα), φωσφόρου και βιταμίνης D, καθώς και η ύπαρξη ενός όξινου περιβάλλοντος (στομάχι) ευνοούν τη διαλυτότητα, την απορρόφηση και τη χρήση του.

Αντίθετα, η παρουσία στις τροφές μεγάλων ποσοτήτων φυτικού οξέος (πλήρη δημητριακά, πίτυρο, ψωμί ολικής αλέσεως, φασολάκια, σόγια) ή οξαλικού οξέος (σπανάκι, λάπαθο) προκαλεί το σχηματισμό φυτικών ή οξαλικών αλάτων του ασβεστίου, που είναι αδιάλυτα και συνεπώς δεν απορροφώνται από το έντερο.

Παράλληλα, μια διατροφή πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να παρεμποδίσει την επαφή του ασβεστίου με τα εντερικά τοιχώματα και να δυσκολέψει την απορρόφησή του. Ακόμη και το ασβέστιο του γάλακτος, που αντιπροσωπεύει μία από τις καλύτερες πηγές πρόσληψης, αφομοιώνεται μόνο κατά 40% κάτω από τις συνήθεις συνθήκες διατροφής.

Πηγή: belife.gr

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού