Διατροφή

Προσοχή στις κρυφές θερμίδες στις σαλάτες

Προσοχή στις κρυφές θερμίδες στις σαλάτες

Πολύ συχνά και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, επιλέγουμε να καταναλώσουμε ως κύριο γεύμα μια σαλάτα, ώστε να απολαύσουμε μια δροσερή επιλογή ή οποία παράλληλα θα είναι και πιο ελαφριά, αποδίδοντάς μας λιγότερες θερμίδες.

Ωστόσο η σύνθεση της σαλάτας μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά το περιεχόμενό της σε θερμίδες, μετατρέποντάς τη πολλές φορές σε όχι και τόσο ελαφριά επιλογή.

Παρακάτω θα δείτε ποια είναι τα συστατικά εκείνα που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε με μέτρο στη σαλάτα μας.

Τυριά-αλλαντικά: Η ύπαρξη στη σαλάτα μιας πηγής πρωτεΐνης αυξάνει τη διατροφική της αξία, ενώ παράλληλα τη μετατρέπει σε κυρίως γεύμα. Ωστόσο, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο είδος και την ποσότητα των συγκεκριμένων υλικών. Γενικά, προτιμήστε τυριά χαμηλά σε λιπαρά, όπως cottage, ανθότυρο, κατίκι Δομοκού, φέτα χαμηλών λιπαρών ή κίτρινα τυριά χαμηλών λιπαρών και προσθέστε τα στη σαλάτα σας τριμμένα και σε μικρή ποσότητα (1-2 κουτ. σούπας).

Αποφύγετε τα αλλαντικά που είναι πλούσια σε λίπος (πχ. μπέικον) και προτιμήστε βραστό φιλέτο γαλοπούλας ή λίγο φιλέτο κοτόπουλο ψητό ή βραστό (χωρίς πέτσα).

Αποξηραμένα φρούτα-ξηροί καρποί: Προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση στις σαλάτες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και «καλά» λιπαρά, αλλά από την άλλη περιέχουν και αρκετές θερμίδες, επομένως θα πρέπει να προστίθενται σε μικρές ποσότητες.

Κρουτόν και παξιμαδάκια: Τα συγκεκριμένα συστατικά έχουν αρκετά μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και η προσθήκη τους στη σαλάτα σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ενεργειακό τους περιεχόμενο.

Ντρέσινγκ: Μπορεί να αποτελέσει το πιο «ένοχο» συστατικό της σαλάτας, αφού ορισμένα ντρέσινγκ με βάση τη μαγιονέζα και άλλες σάλτσες πιθανόν να απογειώσουν τις θερμίδες ακόμη και της πιο «αθώας» σαλάτας.

Γενικά, προτιμήστε ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο και προσθέστε τα στη σαλάτα σας μετρώντας την ποσότητα.
Μην ξεχνάτε ότι 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αποδίδει 135 θερμίδες. Σε περίπτωση που παραγγέλνετε σαλάτα από κάποιο εστιατόριο/ταχυφαγείο, ζητήστε να σας φέρουν το ντρέσινγκ ξεχωριστά ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί
29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα
29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού