Διατροφή

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το μεταβολισμό μας

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το μεταβολισμό μας

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) είναι η ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού μας σε κατάσταση ηρεμίας.

Ουσιαστικά, ο BMR αντιστοιχεί στην ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση της λειτουργίας της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος, της θερμοκρασίας του σώματος, της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και της σύνθεσης οργανικών μορίων.

Ο BMR επηρεάζεται από ένα πλήθος παραγόντων που παρουσιάζονται παρακάτω:

• Σωματικό μέγεθος. Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σώματος έχουν και μεγαλύτερο BMR.

• Σύσταση σώματος. Τα άτομα με μεγαλύτερη άλιπη μάζα σώματος έχουν και μεγαλύτερο BMR, καθώς η άλιπη μάζα σώματος, δηλαδή οι μύες και τα οργανικά συστήματα, είναι περισσότερο μεταβολικά ενεργή.

• Ηλικία. Η αύξηση της ηλικίας φαίνεται να συνοδεύεται και από μια αντίστοιχη μείωση του BMR, με κάθε δεκαετία να αντιστοιχεί σε μια μείωση του BMR της τάξης του 2-3%.

• Φύλο. Οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σώματος αλλά και μεγαλύτερη άλιπη μάζα σώματος και άρα μεγαλύτερο BMR σε σχέση με τις γυναίκες. Μάλιστα, οι άντρες σε όλες τις ηλικίες φαίνεται να έχουν 5-10% υψηλότερο BMR σε σχέση με τις γυναίκες.

• Διατροφική κατάσταση. Ο υποσιτισμός φαίνεται να προκαλεί μια μείωση του BMR με σκοπό πιθανά να τον βοηθήσει να επιβιώσει υπό συνθήκες στέρησης.

• Φυσιολογικές καταστάσεις. Φαίνεται ότι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αυξάνουν τον BMR, καθώς είναι αναβολικές διαδικασίες.

• Ψυχολογικοί παράγοντες. Το στρες και οι έντονες συγκινήσεις αυξάνουν τον BMR.

• Ασθένεια ή τραύμα. Στις παρούσες καταστάσεις ο BMR αυξάνεται με σκοπό να αντιμετωπιστεί η μόλυνση ή βλάβη και να επανέλθει ο οργανισμός στην προ ασθενείας κατάσταση.

• Διαταραχές ορμονών. Ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει τον BMR, ενώ αντίθετα ο υποθυρεοειδισμός τον μειώνει.

• Φαρμακευτική θεραπεία. Διάφορα σκευάσματα μπορούν να αυξάνουν ή να μειώνουν τον BMR.

Η αξιολόγηση του BMR από τον διαιτολόγο αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματικότερη οργάνωση κάθε προσπάθειας απώλειας βάρους.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί
29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα
29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού