Διατροφή

Ένα μήλο την ημέρα ρίχνει τη χοληστερίνη μέχρι και 40%

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να ρίξει την κακή χοληστερίνη (χοληστερόλη) LDL ακόμα και 40% μέσα σε ένα μήνα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό και δεν μπορεί να αποδοθεί με τις σημερινές γνώσεις σε συγκεκριμένα συστατικά που περιέχει το μήλο.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οφείλεται στις πολυφαινόλες του μήλου.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως φάνηκε, η φύση αποδεικνύεται ισχυρότερη από τα υποκατάστατά της: μια ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκαν συμπληρώματα με πολυφαινόλες – το κύριο αντιοξειδωτικό που περιέχουν τα μήλα – έριξε κάπως τη χοληστερίνη αλλά όχι στον θεματικό βαθμό που παρατηρήθηκε με την κατανάλωση του φυσικού μήλου.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από έναν όμιλο μηλοπαραγωγών και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Functional Foods», έγινε σε άτομα ηλικίας 40 ως 60 ετών, τα οποία δεν κάπνιζαν, δεν συνήθιζαν να τρώνε μήλα περισσότερες από δυο φορές τον μήνα ενώ δεν έπαιρναν και κάποιο συμπλήρωμα με πολυφαινόλες ή κάποιο άλλο φυτικό εκχύλισμα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: οι εθελοντές της πρώτης ομάδας έφαγαν ένα μήλο την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες, εκείνοι της δεύτερης πήραν ένα συμπλήρωμα με πολυφαινόλες για το ίδιο διάστημα ενώ εκείνοι της τρίτης πήραν ένα εικονικό φάρμακο.

Μετά το τέλος του πειράματος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η LDL χοληστερίνη όσων έφαγαν μήλα είχε μειωθεί έως και κατά 40%, Κάποια μείωση, αλλά αισθητά μικρότερη, εμφάνισαν και όσοι πήραν συμπληρώματα με πολυφαινόλες ενώ όσοι πήραν το εικονικό φάρμακο δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στα επίπεδα της LDL χοληστερίνης.

«Είδαμε τεράστια επίδραση στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερίνης με μόλις ένα μήλο την ημέρα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Ντι Σιλβέστρο, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Όπως υπογράμμισε, η διαφορά που διαπιστώθηκε ήταν παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται μεταξύ ανθρώπων με φυσιολογικές αρτηρίες σε σχέση με όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού