Διατροφή

Ασφαλής η ασπαρτάμη

Ασφαλής η ασπαρτάμη

Η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται ευρέως στα αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία εφόσον καταναλώνεται εντός των προκαθορισμένων ορίων που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η πολυαναμενόμενη απόφαση της EFSA, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, θεωρείται “νίκη” για εταιρείες όπως η Coca Cola Co., η οποία χρησιμοποιεί ασπαρτάμη στα “λάιτ” προϊόντα της. Τον Αύγουστο η εταιρεία είχε αγοράσει διαφημιστικό χώρο σε εφημερίδες στην Ατλάντα για να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για την ασφάλεια της ασπαρτάμης.

Οι μελέτες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας συνέδεαν την ασπαρτάμη με διάφορες παθήσεις και κινδύνους, όπως με εμφάνιση καρκίνου και πρόωρο τοκετό. Ωστόσο οι υπηρεσίες ασφάλειας των τροφίμων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αμφισβητούσαν τα συμπεράσματα των μελετών αυτών.

“Η ασπαρτάμη και τα υποπροϊόντα της είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση στα σημερινά επίπεδα”, τονίζει η EFSA στην ανακοίνωσή της με την οποία ενημερώνει το κοινό για “την πρώτη πλήρη αποτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν την τεχνητή γλυκαντική ουσία”.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή αναγνωρίζει πάντως ότι η φαινυλαλανίνη, ένα από τα συστατικά της ασπαρτάμης, είναι επικίνδυνο για όσους πάσχουν από φαινυλκετονουρία, ένα σπάνιο, κληρονομικό, μεταβολικό νόσημα. Οι ασθενείς αυτοί δεν θα πρέπει να την καταναλώνουν.

“Για τον γενικό πληθυσμό, η αποδεκτή ημερήσια λήψη των 40 χιλιοστογραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους συνιστά επαρκή προστασία. Δεν υπάρχει επομένως λόγος να αναθεωρήσουμε αυτό το όριο”, κρίνει η EFSA.

Ένα παιδί βάρους 20 κιλών μπορεί να καταναλώσει ενάμισι λίτρο αναψυκτικού με ασπαρτάμη ημερησίως, παραμένοντας κάτω από το προτεινόμενο όριο, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ένας από τους αντιπροέδρους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο Κλοντ Λαμπρέ.

Ένας ενήλικος βάρους 75 κιλών θα έπρεπε να πιει περισσότερα από 16 κουτάκια μέσα σε μία ημέρα για να ξεπεράσει το όριο. Ωστόσο, το να καταναλώνει κάποιος καθημερινά “έξι κουτάκια αναψυκτικού και δέκα γιαούρτια” με ασπαρτάμη “δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής δίαιτας”, υπογράμμισε.

Η Διεθνής Ένωση για τις Γλυκαντικές Ουσίες (ISA) που εκπροσωπεί τον τομέα και κυρίως την Coca-Cola χαιρέτισε την απόφαση η οποία “επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα περισσότερων από 600 επιστημονικών εργασιών μέσα σε διάστημα 40 ετών” ενώ ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της στη Γαλλία, ο Ερβέ Νορντμάν, χαρακτήρισε τη διαμάχη γύρω από την ασπαρτάμη “περισσότερο ιδεολογική παρά επιστημονική”.

“Η EFSA δεν γλύκανε την άποψή της για την ασπαρτάμη”, ειρωνεύτηκε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Κορίν Λεπάζ μέσω του Twitter, η οποία είχε χαρακτηρίσει την πρώτη, προσωρινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής ως “αντιγραφή και επικόλληση των μελετών των κατασκευαστών”.

Η EFSA, που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για τις “υποχωρήσεις” της απέναντι στις πιέσεις των βιομηχάνων, είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο μια “δημόσια διαβούλευση” με στόχο να “βελτιώσει” και να οριστικοποιήσει την προσωρινή απόφασή της για την ασπαρτάμη.

Με βάση τις μελέτες και τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία σημειώνει ότι “η ασπαρτάμη δεν προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα και δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά ή τη γνωστική λειτουργία στα παιδιά και τους ενήλικες”.

Τα συμπεράσματα της EFSA θα εξεταστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν επιθυμούν να μειώσουν το όριο της αποδεκτής ημερήσιας λήψης ασπαρτάμης “θα πρέπει να δικαιολογήσουν την απόφασή τους σε επιστημονικό επίπεδο”, είπε ο Λαμπρέ.

Η ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Η χρήση της εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80, ενώ το 1994 οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ενέκριναν επίσης τη χρήση της σε τρόφιμα. Εκτός των άλλων η ουσία αυτή έχει κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσους την χρησιμοποιούν γιατί διεγείρει την αίσθηση της πείνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού