Διατροφή

Όλη η αλήθεια για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Όλη η αλήθεια για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Κατά καιρούς, πολλές κατηγορίες έχουν ακουστεί για το κόκκινο κρέας: για το πόσο ασφαλής είναι η συνεχής κατανάλωσή του, ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματός του και οι πιθανές βλαβερές ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας και να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας νόσου.

Μπορεί λοιπόν η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να σχετιστεί με την αύξηση των καρδιακών ασθενειών ή του καρκίνου;

Όσον αφορά στις καρδιακές παθήσεις, η απάντηση είναι σχετικά προφανής. Ορισμένα κόκκινα κρέατα, που περιέχουν υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη καρκίνου, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στήθους. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θεωρείται ότι ο αιμικός σίδηρος, που περιέχεται στο κόκκινο κρέας μπορεί να παράξει ενώσεις που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν καρκίνο.

Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, απαραίτητο συστατικό για τα νεαρά κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, καθώς και για τις εγκύους, που παρουσιάζουν έλλειψή του. O αιμικός σίδηρος που περιέχεται στο κόκκινο κρέας μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από τον οργανισμό.

Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β12 η οποία βοηθά στο σχηματισμό του DNA και διατηρεί τα νευρικά και ερυθρά κύτταρα υγιή, επίσης περιέχει ψευδάργυρο απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Επιπροσθέτως, το κόκκινο κρέας παρέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για το σχηματισμό των οστών και των μυών.

Ποια είναι η συνιστώμενη κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν μια διατροφή με περιορισμένες μερίδες άπαχου κόκκινου κρέατος. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πάψουν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας, απλά πρέπει να επιλέξουν σωστά τον τύπο του κρέατος που καταναλώνουν, καθώς και τις μερίδες.

Συστήνεται η κατανάλωση 140-180 γραμ. πρωτεϊνών εβδομαδιαίως, προερχόμενων από διάφορες πηγές τροφίμων, όπως άπαχο κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί και θαλασσινά. Το Αμερικάνικό Ινστιτούτο Έρευνας του καρκίνου προτείνει κατανάλωση έως και 150 γρ κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και πλήρη αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον και το hot-dog.

Για να χαρακτηριστεί ένα κόκκινο κρέας ως άπαχο, πρέπει να περιέχει λιγότερα από 11,5γρ λίπους ανά 100 γραμμάρια, 5,3 γρ κορεσμένων λιπαρών και λιγότερα από 112 mg χοληστερόλης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα χοιρινά και αρνίσια φιλέτα, καθώς και ο μοσχαρίσιος κιμάς.

Μπορεί στο ψήσιμο στη σχάρα του κόκκινου κρέατος να προκαλέσει καρκίνο;

Οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος των κρεάτων μπορεί να παράγουν ενώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Πρόκειται για τις λεγόμενες ετεροκυκλικές αμίνες και τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Μπορούμε να μειώσουμε την παραγωγή αυτών των επιβλαβών ενώσεων, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές: Επιλέγουμε άπαχα κρέατα, ώστε κατά την διάρκεια του ψησίματος να μειωθεί η πιθανότητα παραγωγής κάπνας, που μπορεί να αφήσει επιβλαβείς ουσίες στο κρέας. Επιλέγουμε σχετικά μέτριες θερμοκρασίες ψησίματος και όχι άμεση έκθεση του κρέατος στη φλόγα. Γυρίζουμε το κρέας συχνά και αποφεύγουμε το ζούληγμά του, ώστε να μην χάνει τους χυμούς του.

Δεν τρυπάμε το κρέας με αιχμηρά αντικείμενα, αλλά με ξύλινη σπάτουλα. Μετά το μαγείρεμα, αφαιρούμε τα κομμάτια λίπους, καθώς και τα απανθρακωμένα σημεία του κρέατος. Ενδείκνυται το προμαγείρεμα του κρέατος στο φούρνο, και το τελείωμά του στη σχάρα. Επίσης, εξαιρετικά βοηθητικό είναι να μαρινάρουμε το κρέας πριν το ψήσιμό του δημιουργώντας έτσι ένα προστατευτικό φιλμ, καθώς και η χρήση λεμονιού μετά το τέλος του ψησίματος.

Διατροφή

19.07.2024

Νέα μελέτη: Όταν τρώμε ολόκληρα τα μικρά ψάρια μειώνουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας και εμφάνισης καρκίνου

Τα μικρά ψάρια είναι μια συνηθισμένη τροφή ειδικά το καλοκαίρι και ένα βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής

19.07.2024

Λευκή και καστανή ζάχαρη: Ποια είναι πιο υγιεινή – Διατροφική αξία και θερμίδες

Η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι μια τροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά και οι θερμίδες της θεωρούνται «κενές»

Δείτε τι πρέπει να προσέχετε με τις έτοιμες προπλυμένες σαλάτες – Τι είναι το κρυπτοσπορίδιο
19.07.2024

Δείτε τι πρέπει να προσέχετε με τις έτοιμες προπλυμένες σαλάτες – Τι είναι το κρυπτοσπορίδιο

Νέα μελέτη: Οι σωστές διατροφικές συνήθειες στα 40 μας προστατεύουν από την άνοια
18.07.2024

Νέα μελέτη: Οι σωστές διατροφικές συνήθειες στα 40 μας προστατεύουν από την άνοια

Κολύμπι στην πισίνα: Δείτε τι να κάνετε για να προστατέψετε το δέρμα και τα μαλλιά σας από το χλώριο
17.07.2024

Κολύμπι στην πισίνα: Δείτε τι να κάνετε για να προστατέψετε το δέρμα και τα μαλλιά σας από το χλώριο

Οι ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μέσα στη θάλασσα ή την πισίνα
17.07.2024

Οι ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μέσα στη θάλασσα ή την πισίνα

Το γνωρίζατε; – Δείτε ποια φρούτα θεωρούνται… μούρα
16.07.2024

Το γνωρίζατε; – Δείτε ποια φρούτα θεωρούνται… μούρα

Ανανάς: Τα οφέλη για την υγεία και οι πιθανοί κίνδυνοι – Πόσες θερμίδες έχει
16.07.2024

Ανανάς: Τα οφέλη για την υγεία και οι πιθανοί κίνδυνοι – Πόσες θερμίδες έχει

Οι ειδικοί συνιστούν να προσέχετε το αλάτι που βάζετε στο φαγητό σας αν ταλαιπωρείστε από έκζεμα
16.07.2024

Οι ειδικοί συνιστούν να προσέχετε το αλάτι που βάζετε στο φαγητό σας αν ταλαιπωρείστε από έκζεμα

Δες πώς να μεταμορφώσεις το σώμα σου σε μόλις 5 λεπτά όπως η Κιμ Καρντάσιαν
16.07.2024

Δες πώς να μεταμορφώσεις το σώμα σου σε μόλις 5 λεπτά όπως η Κιμ Καρντάσιαν

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

19.07.2024

Νέα μελέτη: Όταν τρώμε ολόκληρα τα μικρά ψάρια μειώνουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας και εμφάνισης καρκίνου

Τα μικρά ψάρια είναι μια συνηθισμένη τροφή ειδικά το καλοκαίρι και ένα βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής

19.07.2024

Λευκή και καστανή ζάχαρη: Ποια είναι πιο υγιεινή – Διατροφική αξία και θερμίδες

Η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι μια τροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά και οι θερμίδες της θεωρούνται «κενές»

Δείτε τι πρέπει να προσέχετε με τις έτοιμες προπλυμένες σαλάτες – Τι είναι το κρυπτοσπορίδιο
19.07.2024

Δείτε τι πρέπει να προσέχετε με τις έτοιμες προπλυμένες σαλάτες – Τι είναι το κρυπτοσπορίδιο

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τα παιδιά που μετακομίζουν συχνά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη
19.07.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τα παιδιά που μετακομίζουν συχνά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη

Κολυμπάτε σε ανοιχτά νερά, λίμνες, ποτάμια; – Τι πρέπει να προσέχετε
19.07.2024

Κολυμπάτε σε ανοιχτά νερά, λίμνες, ποτάμια; – Τι πρέπει να προσέχετε

11 συμπτώματα που αποκαλύπτουν προβλήματα στον θυρεοειδή
19.07.2024

11 συμπτώματα που αποκαλύπτουν προβλήματα στον θυρεοειδή

Λουτράκι: Ακατάλληλο το νερό για χρήση λόγω υπεραυξημένης κατανάλωσης
19.07.2024

Λουτράκι: Ακατάλληλο το νερό για χρήση λόγω υπεραυξημένης κατανάλωσης

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Παράνομες εξετάσεις στα γραφεία του – Τι λένε οι καταγγελίες
19.07.2024

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Παράνομες εξετάσεις στα γραφεία του – Τι λένε οι καταγγελίες

Καύσωνας: Ποια όργανα πλήττονται περισσότερο από την ακραία ζέστη
19.07.2024

Καύσωνας: Ποια όργανα πλήττονται περισσότερο από την ακραία ζέστη

Θεσσαλία: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα πανώλης σε πρόβατα και κατσίκες – Τα μέτρα που έχουν ληφθεί
19.07.2024

Θεσσαλία: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα πανώλης σε πρόβατα και κατσίκες – Τα μέτρα που έχουν ληφθεί