Διατροφή

Όλη η αλήθεια για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Όλη η αλήθεια για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Κατά καιρούς, πολλές κατηγορίες έχουν ακουστεί για το κόκκινο κρέας: για το πόσο ασφαλής είναι η συνεχής κατανάλωσή του, ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματός του και οι πιθανές βλαβερές ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας και να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας νόσου.

Μπορεί λοιπόν η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να σχετιστεί με την αύξηση των καρδιακών ασθενειών ή του καρκίνου;

Όσον αφορά στις καρδιακές παθήσεις, η απάντηση είναι σχετικά προφανής. Ορισμένα κόκκινα κρέατα, που περιέχουν υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη καρκίνου, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στήθους. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θεωρείται ότι ο αιμικός σίδηρος, που περιέχεται στο κόκκινο κρέας μπορεί να παράξει ενώσεις που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν καρκίνο.

Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, απαραίτητο συστατικό για τα νεαρά κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, καθώς και για τις εγκύους, που παρουσιάζουν έλλειψή του. O αιμικός σίδηρος που περιέχεται στο κόκκινο κρέας μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από τον οργανισμό.

Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β12 η οποία βοηθά στο σχηματισμό του DNA και διατηρεί τα νευρικά και ερυθρά κύτταρα υγιή, επίσης περιέχει ψευδάργυρο απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Επιπροσθέτως, το κόκκινο κρέας παρέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για το σχηματισμό των οστών και των μυών.

Ποια είναι η συνιστώμενη κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν μια διατροφή με περιορισμένες μερίδες άπαχου κόκκινου κρέατος. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πάψουν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας, απλά πρέπει να επιλέξουν σωστά τον τύπο του κρέατος που καταναλώνουν, καθώς και τις μερίδες.

Συστήνεται η κατανάλωση 140-180 γραμ. πρωτεϊνών εβδομαδιαίως, προερχόμενων από διάφορες πηγές τροφίμων, όπως άπαχο κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί και θαλασσινά. Το Αμερικάνικό Ινστιτούτο Έρευνας του καρκίνου προτείνει κατανάλωση έως και 150 γρ κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και πλήρη αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον και το hot-dog.

Για να χαρακτηριστεί ένα κόκκινο κρέας ως άπαχο, πρέπει να περιέχει λιγότερα από 11,5γρ λίπους ανά 100 γραμμάρια, 5,3 γρ κορεσμένων λιπαρών και λιγότερα από 112 mg χοληστερόλης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα χοιρινά και αρνίσια φιλέτα, καθώς και ο μοσχαρίσιος κιμάς.

Μπορεί στο ψήσιμο στη σχάρα του κόκκινου κρέατος να προκαλέσει καρκίνο;

Οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος των κρεάτων μπορεί να παράγουν ενώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Πρόκειται για τις λεγόμενες ετεροκυκλικές αμίνες και τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Μπορούμε να μειώσουμε την παραγωγή αυτών των επιβλαβών ενώσεων, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές: Επιλέγουμε άπαχα κρέατα, ώστε κατά την διάρκεια του ψησίματος να μειωθεί η πιθανότητα παραγωγής κάπνας, που μπορεί να αφήσει επιβλαβείς ουσίες στο κρέας. Επιλέγουμε σχετικά μέτριες θερμοκρασίες ψησίματος και όχι άμεση έκθεση του κρέατος στη φλόγα. Γυρίζουμε το κρέας συχνά και αποφεύγουμε το ζούληγμά του, ώστε να μην χάνει τους χυμούς του.

Δεν τρυπάμε το κρέας με αιχμηρά αντικείμενα, αλλά με ξύλινη σπάτουλα. Μετά το μαγείρεμα, αφαιρούμε τα κομμάτια λίπους, καθώς και τα απανθρακωμένα σημεία του κρέατος. Ενδείκνυται το προμαγείρεμα του κρέατος στο φούρνο, και το τελείωμά του στη σχάρα. Επίσης, εξαιρετικά βοηθητικό είναι να μαρινάρουμε το κρέας πριν το ψήσιμό του δημιουργώντας έτσι ένα προστατευτικό φιλμ, καθώς και η χρήση λεμονιού μετά το τέλος του ψησίματος.

Διατροφή

07.07.2025

Νέα μελέτη: Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ

07.07.2025

Κόκκινες πιπεριές: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, δεν περιέχουν ανθυγιεινά λίπη και είναι χαμηλές σε θερμίδες

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!
07.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

Τι είναι η ηλίαση και τι η θερμοπληξία – Πώς να προστατευτείτε
07.07.2025

Τι είναι η ηλίαση και τι η θερμοπληξία – Πώς να προστατευτείτε

Αυτός είναι ο λόγος που πονάει ο αγκώνας σας όταν κολυμπάτε – Πώς να ανακουφιστείτε
07.07.2025

Αυτός είναι ο λόγος που πονάει ο αγκώνας σας όταν κολυμπάτε – Πώς να ανακουφιστείτε

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για τα δόντια
07.07.2025

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για τα δόντια

Πώς να κάψετε λίπος πιο εύκολα – Οι 5 πρωινές συνήθειες που προτείνει ειδικός
07.07.2025

Πώς να κάψετε λίπος πιο εύκολα – Οι 5 πρωινές συνήθειες που προτείνει ειδικός

Οι συνήθειες που μπορείτε να «υιοθετήσετε» για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή το καλοκαίρι
07.07.2025

Οι συνήθειες που μπορείτε να «υιοθετήσετε» για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή το καλοκαίρι

Καρπούζι και πεπόνι: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δύο καλοκαιρινά φρούτα
07.07.2025

Καρπούζι και πεπόνι: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δύο καλοκαιρινά φρούτα

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το μάνγκο
07.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το μάνγκο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.07.2025

Νέα μελέτη: Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ

07.07.2025

Γκρέιπφρουτ: Αυτά είναι τα πέντε οφέλη που έχουν για την υγεία

Μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα φαρμάκων;

Κόκκινες πιπεριές: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας
07.07.2025

Κόκκινες πιπεριές: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!
07.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

Τι είναι η ηλίαση και τι η θερμοπληξία – Πώς να προστατευτείτε
07.07.2025

Τι είναι η ηλίαση και τι η θερμοπληξία – Πώς να προστατευτείτε

Αυτός είναι ο λόγος που πονάει ο αγκώνας σας όταν κολυμπάτε – Πώς να ανακουφιστείτε
07.07.2025

Αυτός είναι ο λόγος που πονάει ο αγκώνας σας όταν κολυμπάτε – Πώς να ανακουφιστείτε

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για τα δόντια
07.07.2025

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για τα δόντια

Τι συμβαίνει στα μάτια μας όταν τα ανοίγουμε στη θάλασσα; – Οφθαλμίατρος εξηγεί
07.07.2025

Τι συμβαίνει στα μάτια μας όταν τα ανοίγουμε στη θάλασσα; – Οφθαλμίατρος εξηγεί

Πώς να κάψετε λίπος πιο εύκολα – Οι 5 πρωινές συνήθειες που προτείνει ειδικός
07.07.2025

Πώς να κάψετε λίπος πιο εύκολα – Οι 5 πρωινές συνήθειες που προτείνει ειδικός

Οι συνήθειες που μπορείτε να «υιοθετήσετε» για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή το καλοκαίρι
07.07.2025

Οι συνήθειες που μπορείτε να «υιοθετήσετε» για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή το καλοκαίρι