Διατροφή

Όλη η αλήθεια για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Όλη η αλήθεια για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Κατά καιρούς, πολλές κατηγορίες έχουν ακουστεί για το κόκκινο κρέας: για το πόσο ασφαλής είναι η συνεχής κατανάλωσή του, ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματός του και οι πιθανές βλαβερές ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας και να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας νόσου.

Μπορεί λοιπόν η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να σχετιστεί με την αύξηση των καρδιακών ασθενειών ή του καρκίνου;

Όσον αφορά στις καρδιακές παθήσεις, η απάντηση είναι σχετικά προφανής. Ορισμένα κόκκινα κρέατα, που περιέχουν υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη καρκίνου, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στήθους. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θεωρείται ότι ο αιμικός σίδηρος, που περιέχεται στο κόκκινο κρέας μπορεί να παράξει ενώσεις που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν καρκίνο.

Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, απαραίτητο συστατικό για τα νεαρά κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, καθώς και για τις εγκύους, που παρουσιάζουν έλλειψή του. O αιμικός σίδηρος που περιέχεται στο κόκκινο κρέας μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από τον οργανισμό.

Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β12 η οποία βοηθά στο σχηματισμό του DNA και διατηρεί τα νευρικά και ερυθρά κύτταρα υγιή, επίσης περιέχει ψευδάργυρο απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Επιπροσθέτως, το κόκκινο κρέας παρέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για το σχηματισμό των οστών και των μυών.

Ποια είναι η συνιστώμενη κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν μια διατροφή με περιορισμένες μερίδες άπαχου κόκκινου κρέατος. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πάψουν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας, απλά πρέπει να επιλέξουν σωστά τον τύπο του κρέατος που καταναλώνουν, καθώς και τις μερίδες.

Συστήνεται η κατανάλωση 140-180 γραμ. πρωτεϊνών εβδομαδιαίως, προερχόμενων από διάφορες πηγές τροφίμων, όπως άπαχο κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί και θαλασσινά. Το Αμερικάνικό Ινστιτούτο Έρευνας του καρκίνου προτείνει κατανάλωση έως και 150 γρ κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και πλήρη αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον και το hot-dog.

Για να χαρακτηριστεί ένα κόκκινο κρέας ως άπαχο, πρέπει να περιέχει λιγότερα από 11,5γρ λίπους ανά 100 γραμμάρια, 5,3 γρ κορεσμένων λιπαρών και λιγότερα από 112 mg χοληστερόλης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα χοιρινά και αρνίσια φιλέτα, καθώς και ο μοσχαρίσιος κιμάς.

Μπορεί στο ψήσιμο στη σχάρα του κόκκινου κρέατος να προκαλέσει καρκίνο;

Οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος των κρεάτων μπορεί να παράγουν ενώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Πρόκειται για τις λεγόμενες ετεροκυκλικές αμίνες και τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Μπορούμε να μειώσουμε την παραγωγή αυτών των επιβλαβών ενώσεων, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές: Επιλέγουμε άπαχα κρέατα, ώστε κατά την διάρκεια του ψησίματος να μειωθεί η πιθανότητα παραγωγής κάπνας, που μπορεί να αφήσει επιβλαβείς ουσίες στο κρέας. Επιλέγουμε σχετικά μέτριες θερμοκρασίες ψησίματος και όχι άμεση έκθεση του κρέατος στη φλόγα. Γυρίζουμε το κρέας συχνά και αποφεύγουμε το ζούληγμά του, ώστε να μην χάνει τους χυμούς του.

Δεν τρυπάμε το κρέας με αιχμηρά αντικείμενα, αλλά με ξύλινη σπάτουλα. Μετά το μαγείρεμα, αφαιρούμε τα κομμάτια λίπους, καθώς και τα απανθρακωμένα σημεία του κρέατος. Ενδείκνυται το προμαγείρεμα του κρέατος στο φούρνο, και το τελείωμά του στη σχάρα. Επίσης, εξαιρετικά βοηθητικό είναι να μαρινάρουμε το κρέας πριν το ψήσιμό του δημιουργώντας έτσι ένα προστατευτικό φιλμ, καθώς και η χρήση λεμονιού μετά το τέλος του ψησίματος.

Διατροφή

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Η καθιστική δουλειά δεν σημαίνει απαραίτητα και ανθυγιεινή ζωή

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

Με το περπάτημα πετυχαίνουμε επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη πέψη.

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο
29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας
29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα
29.08.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση
29.08.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!
29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες
28.08.2025

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών
28.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

6+1 ροφήματα για τη δυσκοιλιότητα: Φυσικές λύσεις για καλύτερη πέψη
28.08.2025

6+1 ροφήματα για τη δυσκοιλιότητα: Φυσικές λύσεις για καλύτερη πέψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά
09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη
08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;
08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα
08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα
08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα