Διατροφή

Πότε βλάπτει η κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων;

Τα ω3 λιπαρά οξέα που τα συναντούμε ως επι το πλείστον σε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό) και στους ξηρούς καρπούς, έχουν συνδεθεί με μια πληθώρα από θετικές επιδράσεις για την υγείας μας. Συγκεκριμένα είναι άριστης ποιότητας λιπαρά για την καλή λειτουργία της καρδιάς μας. 

Παρ’ όλα αυτά μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέχει τρόπον τινά τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τα καλά λιπαρά της διατροφής μας.

Συγκεκριμένα, ερευνητές σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου OSU απέδειξαν πως η υπερβολική κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων μπορει να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας κάνει ευάλωτους σε ιούς και λοιμώξεις.

Ο οργανισμός δηλαδή χάνει κατα κάποιον τρόπο την ικανότητά του να καταπολεμά τους μικροοργανισμούς και τα μικρόβια.

Ωστόσο, σύμφωνα με της επισημάνσεις των ερευνητών, τα ποσά των ιχθυελαίων που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες μελέτες είναι συνήθως περισσότερα από αυτά που θα μπορούσε κανείς να καταναλώσει κανείς μέσω των τροφίμων ή των συμπληρώματα διατροφής.
 
Δεν κάνουμε λόγο όμως για ανέφικτες ποσότητες ειδικά για κάποιον που προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες από τα τρόφιμα που καταναλώνει ενώ ταυτόχρονα οτυ χορηγούνται και συμπληρώματα ω3 λιπαρών οξέων. 
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συμπληρωματική χορήγηση θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού, ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι πιθανές πηγές ω3 λιπαρών στη διατροφή ενός ανθρώπου.
 

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία