Διατροφή

Κοιτάξτε το φαγητό σας για να αδυνατίσετε

Σύμφωνα με ερευνητές απο το πανεπιστήμιο Brigham Young της Γιούτα των ΗΠΑ κοιτώντας κανείς και μόνο το φαγητό του μπορεί να χάσει μερικά παραπανίσια κιλάκια. Η εξήγηση είναι απλούστερη απ’όσο φαντάζεστε…

Η ιδέα προήλθε από τις άπειρες φωτογραφίες που ανεβάινουν στο Instagram και απεικονίζουν φαγητά. Όσο ενοχλητική κι αν είναι πολλλές φορές η συγκεκριμένη συνήθεια,μπορεί ωστόσο να συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Κοιτώντας κανείς συνεχόμενα φωτογραφίες με φαγητά τότε είναι σαν να χορταίνει και δεν έχει όρεξη για κανονικό φαγητό. Αποτέλεσμα αυτού βέαβαια είναι η αποφυγή του καταστροφικού τσιμπολογήματος που κακά τα ψέμματα,προσθέτει αρκετά κιλά.

Αυτό, όπως λένε, συμβαίνει γιατί όταν κάποιος κοιτάει για κάμποση ώρα το περιεχόμενο ενός πιάτου, αρχίζει να… βαριέται. Έτσι, όταν έρθει η ώρα για να φάει, δε θα έχει όρεξη ούτε για μια μπουκιά.
 
Οι επιστήμονες λένε για παράδειγμα, ότι αν κανείς βλέπει συνεχώς φωτογραφίες με χάμπουργκερ ή γλυκά, την επόμενη φορά που θα τα φάνε, δε θα τους φανούν το ίδιο ευχάριστα.
 
«Με μια έννοια αρχίζει το άτομο να κουράζεται από τη συγκεκριμένη γεύση, χωρίς καν να έχει φάει το συγκεκριμένο φαγητό» δ’ηλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής Ryan Elder, στη Daily Mail.
 
Στη μελέτη τους συμμετείχαν 232 άνθρωποι.
 
Από τους μισούς ζητήθηκε να κοιτάξουν από 60 φωτογραφίες από γλυκά (κέικ, σοκολατοειδή κ.ά.), ενώ οι υπόλοιποι είδαν από 60 φωτογραφίες από αλμυρές τροφές, όπως τσιπς, σάντουιτς και τηγανητά.
 
Αφού αξιολόγησαν κάθε φωτογραφία για το πόσο «νόστιμο» τους φαινόταν το φαγητό, κάθε συμμετέχοντας ολοκλήρωσε το πείραμα τρώγοντας αλμυρά φιστίκια. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν το πόσο απόλαυσαν τα φιστίκια.
 
Εκείνοι που είχαν κοιτάξει τις «αλμυρές φωτογραφίες» ανέφεραν ότι τα ευχαριστήθηκαν λιγότερο, παρότι στις φωτογραφίες δεν υπήρχαν καθόλου φιστίκια, παρά μόνο άλλες αλμυρές τροφές.
 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συνέβη, επειδή οι «αισθητήρες του αλμυρού» ενεργοποιήθηκαν ήδη απλά και μόνο κοιτώντας τις φωτογραφίες, κι έτσι όταν ήρθε η ώρα για την πραγματική δοκιμή, ένιωθαν ότι το είχαν ήδη κάνει και τους ήταν αρκετό.
 
Τα αποτελέσματα της μελέτης των Larson και Elder, σε συνεργασία με τον καθηγητή Joseph Redden από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δημοσιεύτηκαν στο Journal of Consumer Psychology.
 
 

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού