Διατροφή

Πώς επηρεάζονται οι διατροφικές μας επιλογές;

Πώς επηρεάζονται οι διατροφικές μας επιλογές;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί επιλέγουμε να φάμε κάτι; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις γευστικές μας επιλογές, αλλά θα σας παρουσιάσω τους επτά που βγάζουν περισσότερο νόημα σε μένα.
 

1. Η γεύση και η υφή ενός φαγητού. Είναι έμφυτο ανθρώπινο χαρακτηριστικό να προτιμάμε τα γλυκά από τα πικρά τρόφιμα. Βέβαια, ανάλογα με τις εμπειρίες μας και με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε, αυτό με την πάροδο του χρόνου διαφοροποιείται. Τα γλυκά και συγχρόνως λιπαρά τρόφιμα προκαλούν μια ευχαρίστηση και γι’ αυτό τείνουμε όταν τα καταναλώνουμε να μην μπορούμε να περιοριστούμε σε μικρή ποσότητα. Το ίδιο ισχύει και με την υφή των φαγητών! Δεν είναι τυχαίο ότι όταν «αράζουμε» τρώμε φαγητά που είναι τραγανά πχ. πατατάκια, ποπ κορν ή ξηρούς καρπούς, ενώ όταν θέλουμε παρηγοριά προτιμάμε κάτι μαλακό όπως το παγωτό ή μια τούρτα…
 
2. Τα συναισθήματά μας. Πέρα από το πώς νιώθουμε, μεγάλη σημασία έχει και το πώς συνδυάζουμε στο μυαλό μας τα διάφορα τρόφιμα. Αν δηλαδή όποτε ήμασταν στεναχωρημένοι η γιαγιά μας μάς έπαιρνε την αγαπημένη μας σοκολάτα, αυτή η αγάπη τείνει να γίνει πραγματικά παντοτινή και να μας συνοδεύει και στις ενήλικες στεναχώριες μας.
 
3. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε. Η οικογένεια μπορεί να δράσει είτε θετικά είτε αρνητικά στην κατανάλωση κάποιου τροφίμου. Τι θέλω να πω με αυτό: είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να λατρεύουμε τα γεμιστά επειδή η μαμά μας τα έφτιαχνε τέλεια, αλλά είναι εξίσου πιθανό να μην ξαναφάμε σπανακόρυζο επειδή στο σπίτι μας γίνονταν ομηρικοί καυγάδες για να τελειώσουμε τη μερίδα μας. Σκεφτείτε το εξής: δεν υπάρχει κανένα μωρό στο οποίο να μην αρέσει το ψωμί, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει καμία μαμά που να το έχει πιέσει να το φάει.
 
4. Η κουλτούρα και ο περίγυρος. Στη συνέχεια της επιρροής μας από την οικογένεια, σημαντικό ρόλο παίζει και ο κόσμος τον οποίο συναναστρεφόμαστε, από τους συμμαθητές μας και τα σνακ στο σχολείο, μέχρι τους συναδέλφους και το Lunch break. Αντίστοιχα λειτουργεί και η κουλτούρα και τα έθιμα. Το ότι σε εμάς φαίνεται φυσιολογικό να περνάμε στη σούβλα τα ζωτικά όργανα του αρνιού και να τα τυλίγουμε με το εντεράκι του, είναι εξίσου αλλόκοτο με το να φάει κάποιος τηγανητές ακρίδες.
 
5. Οι οικονομικοί παράγοντες. Οκ, είναι λογικό ότι δεν είναι δυνατό κάποιος άνεργος φοιτητής να τρώει καθημερινά ψάρι ή φιλέτο… Από την άλλη, μια πιο άνετη οικονομική κατάσταση δεν εξασφαλίζει ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο, αλλά δίνει δυνατότητα για περισσότερες επιλογές.
 
6. Οι πεποιθήσεις που έχουμε για τα τρόφιμα είτε αυτές είναι λανθασμένες είτε όχι. Με την τόσο έντονη προβολή της διατροφής στα μέσα, οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι διάχυτες και επηρεάζουν τις επιλογές μας. Ένα τρανό παράδειγμα είναι τα super foods! Ξαφνικά μπήκαν στη ζωή μας το ιπποφαές και διαφόρων ειδών μούρα. Πέρα από τις πεποιθήσεις βέβαια, εδώ διαδραματίζει ρόλο και ο παράγοντας μόδα…
 
7. Οι προσδοκίες που έχουμε από τα τρόφιμα. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα τρόφιμο σε κανονικές συνθήκες μας κάνει να «ξυπνάμε» τότε έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα ακόμα και αν το ενεργό συστατικό λείπει.
 
Στην πραγματικότητα λοιπόν, ίσως καταναλώνουμε ιδέες και σκέψεις και όχι απλά φαγητό… Μάλλον τελικά «είμαστε ό,τι τρώμε».
 
 Πηγή savoirville.gr

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού