Διατροφή

Το σχέδιο του Π.Ο.Υ για τη διατροφή και τα τρόφιμα την περίοδο 2014-2020

Το σχέδιο του Π.Ο.Υ για τη διατροφή και τα τρόφιμα την περίοδο 2014-2020
Η Ευρώπη, μέσα από το σχέδιο αυτό, στοχεύει στη μείωση του κόστους και του αντίκτυπου των εκφυλιστικών ασθενειών (μη μεταδοτικών ασθενειών), στην καταπολέμηση του υποσιτισμού και των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά αλλά και στην ελαχιστοποίηση των πρόωρων θανάτων σε κάθε ηλικιακή ομάδα.
 

«Μια μικρή ομάδα καταστάσεων υγείας ευθύνεται για τομεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης από τις ασθένειες στην Ευρώπη». Από τις έξι περιοχές που καλύπτει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, η Ευρώπη είναι η πιο καταπονημένη από τις μη μεταδοτικές ασθένειες.
 
Στα πλαίσια της προώθησης της δημόσιας υγείας στις χώρες της Ευρώπης το αντίστοιχο παράρτημα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας σχεδιάζει τους άξονες με βάση τους οποίους θα διαμορφωθούν οι στόχοι σε σχέση με τα τρόφιμα και τη διατροφή για την επταετία που θα ακολουθήσει.
Αν κάποιος συνυπολογίσει το γεγονός της προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2014 τότε η γνώση του εν λόγω σχεδίου θα μπορούσε να συνεισφέρει στη διαμόρφωση επιτυχέστερων διατροφικών πολιτικών από όλους τους συμμετέχοντες.
 
Η Ευρώπη, μέσα από το σχέδιο αυτό, στοχεύει στη μείωση του κόστους και του αντίκτυπου των εκφυλιστικών ασθενειών (μη μεταδοτικώ νασθενειών), στην καταπολέμηση του υποσιτισμού και των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά αλλά και στην ελαχιστοποίηση των πρόωρων θανάτων σε κάθε ηλικιακή ομάδα.
 
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί προβλέπεται η δημιουργία διατομεακών δικτύων αλλά και η εφαρμογή διακρατικών διατροφικών πολιτικών που θα δίνουν έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών και στην εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων πρακτικών.
 
Η Ευρώπη επιθυμεί αυξημένη παρακολούθηση, επιτήρηση και συνεχή αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης και υγείας προκειμένου να γίνει εκτίμηση τάσεων και συνιστωσών.
 
Επιπρόσθετα, στόχο αποτελεί και ο αναπροσανατολισμός των συστημάτων υγείας προκειμένου για τον έλεγχο και την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος αλλά και για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού και των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει και η διαμόρφωση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα ενσωματώνει τη διατροφική παρακολούθηση των ασθενών αλλά και η προσπάθεια για καθολική κάλυψη υγείας των Ευρωπαίων.
 
Η διεθνής οικονομική συγκυρία αλλά και μια σειρά από παράγοντες στρεβλώνουν το διατροφικό στάτους και τη διατροφική υγεία και γι αυτό ακριβώς αποτελούν στόχους του σχεδίου δράσης.
 
Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την κακοθρεψία (όπως αυτή περιγράφεται από τις δύο συνιστώσες της, υποσιτισμό αλλά και φτωχή διατροφική κατάσταση στους παχύσαρκους ή σε χρόνια πάσχοντες), τις ανισότητες στην πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή, τη διατροφική δια βίου εκπαίδευση είτε αυτή αφορά εφαρμογή σε σχολεία είτε σε επαγγελματίες υγείας, την υποστήριξη του θηλασμού και της συμπληρωματικής σίτισης, τη διαφήμιση τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα, τρανς λιπαρά οξέα και αλάτι, αλλά και τη διαφήμιση πυκνών ενεργειακά τροφίμωνσε παιδιά.
 
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται επιπρόσθετα η διατροφική σήμανση στις ετικέτες τροφίμων, οι πολιτικές τιμολόγησης και τοποθέτησης προϊόντων και τέλος το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων όπως αυτό αναδεικνύεται κάθε φορά με τα διατροφικά σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.         
 
Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί διάφορα εργαλεία που θα βοηθήσουν κάθε χώρα. Για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση της διαφήμισης ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά έχει δημιουργηθεί ένα μοντέλο διατροφικής σήμανσης που βαθμολογεί τα τρόφιμα ανάλογα με τη θρεπτική τους αξία σε σχέση με την πρόληψη ασθενειών και την προώθηση της υγείας. Αυτό είναι πολύσημαντικό αν αναλογισθεί κανείς πως στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των διαφημίσεων τροφίμων που προωθεί ανθυγιεινά τρόφιμα ξεπερνά το 50%. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 60% τη στιγμή που στη Γερμανία ξεπερνά το 80%.
 
Το ίδιο εργαλείο μπορείνα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους πολίτες κάθε χώρας να επιτύχουντους στόχους για την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών καθώς και για τοαλάτι, τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά.
 
Ειδικά για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της κατανάλωσης αλατιού κατά 30% μέχρι το 2025 σε όλα τα κράτη-μέλη έχει αναπτυχθεί ακόμα ένα εξειδικευμένο εργαλείο που θα βρίσκεται στη διάθεση των κυβερνήσεων. Σχετικά με τον στόχο της αύξησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ήδη στα σχολεία των κρατών-μελών εφαρμόζεται πρόγραμμα δωρεάν παροχής φρούτων.
 
Προς την κατεύθυνση της επίτευξης όλων των προαναφερόμενων στόχων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και φόροι επί συγκεκριμένης κατηγορίας τροφίμων.
 
Σε σχέση με την υγεία των παιδιών και των εφήβων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει τέσσερα εργαλεία εφαρμογήςστρατηγικών και δοκιμάζει πιλοτικά άλλα δύο νέα εργαλεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για την παιδική παχυσαρκία με την ανάπτυξη ανάλογου εργαλείου. Ανάλογη εστίαση ενδιαφέροντος υπάρχει για τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες.
 
Σε αυτή την κατηγορία ο στόχος είναι διττός: η επίτευξη της μέγιστης δυνατής υγείας και δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας και η πρόληψη του υποσιτισμού που σχετίζεται με τις χρόνιες παθήσεις. Στο πλαίσιο δράσεων του οργανισμού συμπεριλαμβάνεται ακόμα και πρόβλεψη για ισότιμη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα ανάμεσα στα δύο φύλα με πολιτικές ενημέρωσης για το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην υγεία των γυναικών.
 
Όλα τα παραπάνω εργαλεία εφαρμογής πολιτικών συνοδεύονται από εργαλεία παρακολούθησης και επιτήρησης της διατροφικής κατάστασης στις διάφορες ομάδες του πληθυσμού. Τέτοια διακρατικά συστήματα παρακολούθησης έχουν δημιουργηθεί για την παιδική παχυσαρκία αλλά και ειδικά  για τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών στα σχολεία.
 
Τελευταία έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που καταγράφει τις τάσεις και τις προτεραιότητες στην παχυσαρκία, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. Η βάση αυτή έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασίατων υπουργείων υγείας των κρατών-μελών και με την υποστήριξη της ευρωπαίκής επιτροπής. Είναι εντυπωσιακό πως η συγκεκριμένη βάση δεδομένων περιέχει περισσότερες από τριακόσιες εθνικές πολιτικές στην ευρωπαϊκή ένωση και συνεχώς αναβαθμίζεται.
 
Προσπάθεια γίνεται όμως για την καθιέρωση εργαλείων παρακολούθησης της κατάστασης θρέψης των ασθενών στα νοσοκομεία των κρατών-μελών μέσα από την εφαρμογή του θεσμού του Nutrition Day και την υπάρξη διατμηματικών ομάδων υποστήριξης θρέψης στα κρατικά τουλάχιστον νοσοκομεία.
 
Τέλος, για την εφαρμογή του σχεδίου ο παγκόσμιοςοργανισμός υγείας έχει συστήσει ένα εργαλείο που περιλαμβάνει δίκτυα δράσης τα οποία αποτελούνται από ομάδες χωρών και κάθε ένα από τα οποία θα εξειδικεύεται και σε έναν στόχο.
 
Ανακεφαλαιώνοντας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη διατροφική πολιτική στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ανοικτός σε προτάσεις και ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων των μελών κρατών. Όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι ενδιαφέροντες και οφείλουν να ενσωματωθούν στα εθνικά σχέδια δράσης για την υγεία κάθε χώρας. Ελπίδα όλων και προσδοκία είναι η Ελλάδα, με την ευκαιρία της προεδρίας στην ευρωπαϊκή ένωση το 2014, να παίξει καθοριστικό ρόλο στο σχέδιο αυτό.
 
 
iatronet.gr

Διατροφή

26.05.2026

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά κατεψυγμένο ξιφία – Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου

Οι αρχές καλούν τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τον ξιφία να μην τον καταναλώσουν

26.05.2026

Τα κορυφαία πιάτα με καλαμάρι στον κόσμο: Στη 2η θέση τα ελληνικά καλαμαράκια τηγανητά

H λίστα του Taste Atlas

Γιατί οι αντζούγιες θεωρούνται «υπερτροφή» – Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία
25.05.2026

Γιατί οι αντζούγιες θεωρούνται «υπερτροφή» – Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία

Έτρωγε μόνο πίτσα για 3 χρόνια: Η μυστηριώδης ασθένεια που του διέλυσε τη ζωή και η  αποκάλυψη των εξετάσεων
24.05.2026

Έτρωγε μόνο πίτσα για 3 χρόνια: Η μυστηριώδης ασθένεια που του διέλυσε τη ζωή και η αποκάλυψη των εξετάσεων

Γυναίκα που έχασε 73 κιλά μόνο με περπάτημα αποκαλύπτει πώς τα κατάφερε – «Είχα φτάσει 148 κιλά»
24.05.2026

Γυναίκα που έχασε 73 κιλά μόνο με περπάτημα αποκαλύπτει πώς τα κατάφερε – «Είχα φτάσει 148 κιλά»

Ο λόγος που πρέπει να μουλιάζετε τα αμύγδαλα πριν τα φάτε – Τα πρόσθετα οφέλη υγείας
23.05.2026

Ο λόγος που πρέπει να μουλιάζετε τα αμύγδαλα πριν τα φάτε – Τα πρόσθετα οφέλη υγείας

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο κάτω από τον νεροχύτη
22.05.2026

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο κάτω από τον νεροχύτη

Στήρα: Το ψάρι που αξίζει μια θέση στη διατροφή μας – Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12 και ρίχνει την πίεση
20.05.2026

Στήρα: Το ψάρι που αξίζει μια θέση στη διατροφή μας – Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12 και ρίχνει την πίεση

Taste Atlas: Η γραβιέρα Νάξου το κορυφαίο σκληρό τυρί στον κόσμο
19.05.2026

Taste Atlas: Η γραβιέρα Νάξου το κορυφαίο σκληρό τυρί στον κόσμο

Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ για τα άτομα άνω των 55 ετών
18.05.2026

Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ για τα άτομα άνω των 55 ετών

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

27.05.2026

Στα Ιωάννινα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026: 45χρονος Έλληνας ο ασθενής

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

27.05.2026

Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D ενδέχεται να μειώνει την τερηδόνα έως και 47%

Σε περιπτώσεις έλλειψης η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί βασικά μέταλλα που προστατεύουν τα δόντια ενδέχεται να μειώνεται

Πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά η Ρωσία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο κατά νέου στελέχους του Έμπολα!
27.05.2026

Πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά η Ρωσία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο κατά νέου στελέχους του Έμπολα!

Επιστήμονες ανέπτυξαν ρινικό σπρέι που μπορεί να μειώσει έως και 80% τη βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο
27.05.2026

Επιστήμονες ανέπτυξαν ρινικό σπρέι που μπορεί να μειώσει έως και 80% τη βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο

Τέξας: 6χρονος «έκλεψε την παράσταση» σε τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου με τις γκριμάτσες του (βίντεο)
26.05.2026

Τέξας: 6χρονος «έκλεψε την παράσταση» σε τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου με τις γκριμάτσες του (βίντεο)

Δ.Παντέλη για την γέννηση του παιδιού της: «Αν επέλεγα φυσιολογικό τοκετό μπορεί να έχανα & την μήτρα μου» (βίντεο)
26.05.2026

Δ.Παντέλη για την γέννηση του παιδιού της: «Αν επέλεγα φυσιολογικό τοκετό μπορεί να έχανα & την μήτρα μου» (βίντεο)

Σύμβαση ΕΕ-Pfizer για εμβόλια Covid-19: «Υπάρχουν παρενέργειες που δεν τις ξέρουμε & ούτε γνωρίζουμε πότε θα εμφανιστούν»
26.05.2026

Σύμβαση ΕΕ-Pfizer για εμβόλια Covid-19: «Υπάρχουν παρενέργειες που δεν τις ξέρουμε & ούτε γνωρίζουμε πότε θα εμφανιστούν»

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά κατεψυγμένο ξιφία – Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου
26.05.2026

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά κατεψυγμένο ξιφία – Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου

Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο air fryer
26.05.2026

Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο air fryer

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη διαφήμιση συνταγογραφούμενων φαρμάκων αδυνατίσματος από γιατρούς και Influencers
26.05.2026

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη διαφήμιση συνταγογραφούμενων φαρμάκων αδυνατίσματος από γιατρούς και Influencers