Νεοπλασίες

Η κατανάλωση πολλών αλλαντικών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Η κατανάλωση πολλών αλλαντικών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Σύμφωνα με Γάλλους ειδικούς, η κατανάλωση πολλών αλλαντικών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Αιτία είναι τα καρκινογόνα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για να δώσουν στα αλλαντικά το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση νιτρικών και νιτρωδών αλάτων, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να περιοριστεί η χρήση τους σε «αυστηρά αναγκαίες» ποσότητες.

Εκκλήσεις για παρόμοια δράση γίνονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνέχεια της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος χαρακτήρισε το 2015 το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο.

Ο Sir Chris Whitty, Άγγλος ιατρός, ηγείται του κινήματος για την αλλαγή του βρετανικού μπέικον για πάντα.

Περίπου το 90% του μπέικον που πωλείται στα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Εκτός από τον καρκίνο του εντέρου, τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Οι υπεύθυνοι της Anses, εθνικού οργανισμού για την ασφάλεια των τροφίμων της Γαλλίας, δήλωσαν ότι η ανασκόπησή τους κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τον ΠΟΥ, συνδέοντας τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου με την έκθεση σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα.

Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται ευρέως σε επεξεργασμένα κρέατα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, αποτρέποντας τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως η σαλμονέλα, η λιστερίωση και η αλλαντίαση.

Το σημαντικό είναι ότι δίνουν πικάντικη γεύση και ροζ απόχρωση σε προϊόντα όπως το μπέικον.

Τα νιτρικά χρησιμοποιούνται πιο συχνά ως λίπασμα στη γεωργία, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα αποθέματα νερού, μπορούν όμως να προστεθούν στα κρέατα ως συντηρητικό.

Η Anses «συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης νιτρικών και νιτρωδών αλάτων περιορίζοντας την έκθεση σε τροφές που τα περιέχουν».

«Τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα που προσλαμβάνονται μέσω των τροφών και του νερού είναι γνωστό ότι προκαλούν το σχηματισμό νιτροζοενώσεων, μερικές από τις οποίες είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές για τον άνθρωπο».

«Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε αυτές τις ενώσεις, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου στον πληθυσμό».

Ο οργανισμός εκτιμά ότι οι Γάλλοι λαμβάνουν από την κατανάλωση αλλαντικών πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας νιτρωδών. Προσθέτει ωστόσο, ότι το 99% του πληθυσμού δεν υπερβαίνει τα ημερήσια όρια κατανάλωσης νιτρικών αλάτων.

Αυτά είναι 0,07 mg νιτρωδών ανά κιλό βάρους και 3,7 mg νιτρικών ανά κιλό βάρους καθημερινά.

Η Anses συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην υπερβαίνουν τα 150 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεάτων την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 20 γραμμάρια την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου μία φέτα ζαμπόν.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καταναλωτές πρέπει να τρώνε 70 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, ποσότητα υπερτριπλάσια από αυτή που συστήνουν οι Γάλλοι.

Ο Δρ. Πούλτερ, πρώην υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, έχει κερδίσει διακομματική υποστήριξη για την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί κρέατος πρέπει να χρησιμοποιούν πιο φυσικές εναλλακτικές για τη συντήρηση των αλλαντικών χωρίς τον πρόσθετο κίνδυνο καρκίνου.

Οι βρετανοί παραγωγοί κρέατος απάντησαν, λέγοντας ότι ορισμένοι κατασκευαστές έχουν ήδη μειώσει τη χρήση νιτρωδών αλάτων έως και 60% σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχουν επίσης κάποιες επιλογές χωρίς νιτρώδη άλατα σε ορισμένα βρετανικά σούπερ μάρκετ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 43.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου, καθιστώντας τον τον 4ο πιο συχνό καρκίνο στη χώρα.

Η Cancer Research UK εκτιμά ότι περίπου το 13% αυτών των περιπτώσεων προκαλούνται από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Στις ΗΠΑ, διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου 140.000 άνθρωποι με αυτή τη μορφή καρκίνου.

Τα σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου, αίμα στα κόπρανα και κοιλιακό άλγος μετά το φαγητό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Αν παρουσιάζετε τέτοια συμπτώματα τα οποία διαρκούν πάνω από τρεις εβδομάδες, συμβουλευτείτε γιατρό.

Νεοπλασίες

20.09.2022

Έρευνα για τα αναψυκτικά: Πώς συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι οι «κυριότερες πηγές πρόσθετων σακχάρων» για τους Αμερικανούς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν πώς τα αναψυκτικά με ζάχαρη […]

29.08.2022

Αγγειοσάρκωμα ήπατος: Τι ακριβώς είναι – Συμπτώματα και πώς να το αντιμετωπίσετε

Το αγγειοσάρκωμα είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου. Μπορεί να αναπτυχθεί στην επένδυση οποιωνδήποτε αιμοφόρων αγγείων, ή λεμφικών αγγείων στο λεμφικό σας σύστημα. Το αγγειοσάρκωμα είναι πιο κοινό στο κεφάλι και τον λαιμό, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος. Αυτός ο τύπος καρκίνου του ήπατος μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να […]

Μελάνωμα: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς – Η ακραία ηλιοφάνεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφανισή του
15.08.2022

Μελάνωμα: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς – Η ακραία ηλιοφάνεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφανισή του

Γιατί κάποια καρκινικά κύτταρα επιζούν ακόμα και μετά από τη χημειοθεραπεία;
09.08.2022

Γιατί κάποια καρκινικά κύτταρα επιζούν ακόμα και μετά από τη χημειοθεραπεία;

Προσοχή: Αυτό το σύμπτωμα είναι ύποπτο για καρκίνο του πνεύμονα
03.08.2022

Προσοχή: Αυτό το σύμπτωμα είναι ύποπτο για καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος του ήπατος: Κατά 73% αυξημένος ο κίνδυνος από αυτό το ρόφημα που πίνουμε όλοι
07.07.2022

Καρκίνος του ήπατος: Κατά 73% αυξημένος ο κίνδυνος από αυτό το ρόφημα που πίνουμε όλοι

Έρευνα – Σοκ για τον καρκίνο: Τα συμπληρώματα βιταμινών φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σε υγιείς άνδρες
15.06.2022

Έρευνα – Σοκ για τον καρκίνο: Τα συμπληρώματα βιταμινών φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σε υγιείς άνδρες

Το 90% των ανευρυσμάτων έχoυν αυτό το κοινό χαρακτηριστικό
13.06.2022

Το 90% των ανευρυσμάτων έχoυν αυτό το κοινό χαρακτηριστικό

Οι ασθενείς με νεφρική νόσο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου
26.05.2022

Οι ασθενείς με νεφρική νόσο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Νέα έρευνα: Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές θρομβώσεις στο αίμα
26.05.2022

Νέα έρευνα: Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές θρομβώσεις στο αίμα

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

07.10.2022

«Σβήνουν» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών!

H κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως ενόψει εκλογών και «σβήνει» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ενώ ετοιμάζεται να επαναφέρει πίσω και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Σβήνονται τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστος άνω των 60 ετών όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πρόσθεσε πως θα επανεξεταστεί και το θέμα των ανεμβολίαστων […]

06.10.2022

Έρευνα: Δείτε πως τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν το μυαλό των 50άρηδων

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι μεσήλικες άνθρωποι που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ω3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγγα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε […]

Ζ-score: Ο δείκτης που αποδεικνύει την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα λόγω μαζικών εμβολιασμών & lockdowns
06.10.2022

Ζ-score: Ο δείκτης που αποδεικνύει την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα λόγω μαζικών εμβολιασμών & lockdowns

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες
05.10.2022

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%
05.10.2022

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%

Οδήγηση και κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας το αυτοκίνητο;
05.10.2022

Οδήγηση και κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας το αυτοκίνητο;

19+1 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι… και δεν το γνωρίζατε!
05.10.2022

19+1 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι… και δεν το γνωρίζατε!

Θ.Βασιλακόπουλος: «Βλάκες και χαζοί οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δεν θα έχουμε υποχρεωτικότητα λόγω εκλογών»
05.10.2022

Θ.Βασιλακόπουλος: «Βλάκες και χαζοί οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δεν θα έχουμε υποχρεωτικότητα λόγω εκλογών»

Μ.Παγώνη: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους»
05.10.2022

Μ.Παγώνη: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους»

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε
05.10.2022

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε