Νεοπλασίες

Η κατανάλωση πολλών αλλαντικών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Η κατανάλωση πολλών αλλαντικών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Σύμφωνα με Γάλλους ειδικούς, η κατανάλωση πολλών αλλαντικών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Αιτία είναι τα καρκινογόνα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για να δώσουν στα αλλαντικά το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση νιτρικών και νιτρωδών αλάτων, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να περιοριστεί η χρήση τους σε «αυστηρά αναγκαίες» ποσότητες.

Εκκλήσεις για παρόμοια δράση γίνονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνέχεια της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος χαρακτήρισε το 2015 το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο.

Ο Sir Chris Whitty, Άγγλος ιατρός, ηγείται του κινήματος για την αλλαγή του βρετανικού μπέικον για πάντα.

Περίπου το 90% του μπέικον που πωλείται στα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Εκτός από τον καρκίνο του εντέρου, τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Οι υπεύθυνοι της Anses, εθνικού οργανισμού για την ασφάλεια των τροφίμων της Γαλλίας, δήλωσαν ότι η ανασκόπησή τους κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τον ΠΟΥ, συνδέοντας τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου με την έκθεση σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα.

Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται ευρέως σε επεξεργασμένα κρέατα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, αποτρέποντας τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως η σαλμονέλα, η λιστερίωση και η αλλαντίαση.

Το σημαντικό είναι ότι δίνουν πικάντικη γεύση και ροζ απόχρωση σε προϊόντα όπως το μπέικον.

Τα νιτρικά χρησιμοποιούνται πιο συχνά ως λίπασμα στη γεωργία, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα αποθέματα νερού, μπορούν όμως να προστεθούν στα κρέατα ως συντηρητικό.

Η Anses «συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης νιτρικών και νιτρωδών αλάτων περιορίζοντας την έκθεση σε τροφές που τα περιέχουν».

«Τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα που προσλαμβάνονται μέσω των τροφών και του νερού είναι γνωστό ότι προκαλούν το σχηματισμό νιτροζοενώσεων, μερικές από τις οποίες είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές για τον άνθρωπο».

«Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε αυτές τις ενώσεις, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου στον πληθυσμό».

Ο οργανισμός εκτιμά ότι οι Γάλλοι λαμβάνουν από την κατανάλωση αλλαντικών πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας νιτρωδών. Προσθέτει ωστόσο, ότι το 99% του πληθυσμού δεν υπερβαίνει τα ημερήσια όρια κατανάλωσης νιτρικών αλάτων.

Αυτά είναι 0,07 mg νιτρωδών ανά κιλό βάρους και 3,7 mg νιτρικών ανά κιλό βάρους καθημερινά.

Η Anses συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην υπερβαίνουν τα 150 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεάτων την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 20 γραμμάρια την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου μία φέτα ζαμπόν.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καταναλωτές πρέπει να τρώνε 70 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, ποσότητα υπερτριπλάσια από αυτή που συστήνουν οι Γάλλοι.

Ο Δρ. Πούλτερ, πρώην υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, έχει κερδίσει διακομματική υποστήριξη για την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί κρέατος πρέπει να χρησιμοποιούν πιο φυσικές εναλλακτικές για τη συντήρηση των αλλαντικών χωρίς τον πρόσθετο κίνδυνο καρκίνου.

Οι βρετανοί παραγωγοί κρέατος απάντησαν, λέγοντας ότι ορισμένοι κατασκευαστές έχουν ήδη μειώσει τη χρήση νιτρωδών αλάτων έως και 60% σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχουν επίσης κάποιες επιλογές χωρίς νιτρώδη άλατα σε ορισμένα βρετανικά σούπερ μάρκετ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 43.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου, καθιστώντας τον τον 4ο πιο συχνό καρκίνο στη χώρα.

Η Cancer Research UK εκτιμά ότι περίπου το 13% αυτών των περιπτώσεων προκαλούνται από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Στις ΗΠΑ, διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου 140.000 άνθρωποι με αυτή τη μορφή καρκίνου.

Τα σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου, αίμα στα κόπρανα και κοιλιακό άλγος μετά το φαγητό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Αν παρουσιάζετε τέτοια συμπτώματα τα οποία διαρκούν πάνω από τρεις εβδομάδες, συμβουλευτείτε γιατρό.

Νεοπλασίες

25.06.2025

Καρκίνος: Τι ισχύει τελικά με τους σκύλους που μυρίζουν τους όγκους στον άνθρωπο

Στο παρελθόν είχαν αναφερθεί περιπτώσεις σκύλων που μύριζαν έγκαιρα τον καρκίνο

23.06.2025

Μύκητας – «κατάρα» του τάφου του Τουταγχαμών μπορεί να φέρει τη λύση στον καρκίνο

Ένας τοξικός μύκητας αρχαίων τάφων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες κατά του καρκίνου

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες αντικαρκινικού φαρμάκου – Δείτε ποιο αφορά
18.06.2025

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες αντικαρκινικού φαρμάκου – Δείτε ποιο αφορά

Δείτε ποιες είναι οι επτά μορφές καρκίνου που συνδέονται με το αλκοόλ
17.06.2025

Δείτε ποιες είναι οι επτά μορφές καρκίνου που συνδέονται με το αλκοόλ

Αυτές είναι οι αιτίες που «κρύβονται» πίσω από τη λευκή γλώσσα
03.06.2025

Αυτές είναι οι αιτίες που «κρύβονται» πίσω από τη λευκή γλώσσα

Αυξήθηκαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ από καρκίνο εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ
30.05.2025

Αυξήθηκαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ από καρκίνο εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ

Αναστάτωση με λάθος διάγνωση στη Πάτρα – 72χρονη διεγνώσθη με…καρκίνο του προστάτη – «Έπαθα σοκ»
13.05.2025

Αναστάτωση με λάθος διάγνωση στη Πάτρα – 72χρονη διεγνώσθη με…καρκίνο του προστάτη – «Έπαθα σοκ»

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή
11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα
05.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

04.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Αναγέννησε τα μαλλιά σου από τη ρίζα – Αποτελέσματα από τον 1ο μήνα!

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση
04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ
04.07.2025

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής
04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα
04.07.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!
04.07.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών
04.07.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση
04.07.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε
04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε