Νεοπλασίες

Καρκίνος του ήπατος: Κατά 73% αυξημένος ο κίνδυνος από αυτό το ρόφημα που πίνουμε όλοι

Τι έδειξε έρευνα
Καρκίνος του ήπατος: Κατά 73% αυξημένος ο κίνδυνος από αυτό το ρόφημα που πίνουμε όλοι

Η αποφυγή ζαχαρούχων ποτών, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε περισσότερες από 90.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όσες έπιναν τακτικά τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη είχαν 78% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν λιγότερες από τρεις μερίδες από αυτά τα ποτά κάθε μήνα.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη είναι ένας πιθανός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ήπατος”, δήλωσε ο Longgang Zhao, υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να χρησιμεύσει ως στρατηγική δημόσιας υγείας για την μείωση της επιβάρυνσης από καρκίνο του ήπατος. Η αντικατάσταση των ροφημάτων με ζάχαρη με νερό και καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος”.

Ο Zhao παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στο NUTRITION 2022 LIVE ONLINE, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τη Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Ιουνίου. Ο Zhao συνέγραψε την έρευνα με τον Xuehong Zhang, αναπληρωτή επιδημιολόγο στο Brigham and Women’s Hospital και επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντ.

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αν και η πλειονότητα των ασθενών έχει παράγοντες κινδύνου όπως χρόνιες λοιμώξεις ηπατίτιδας, χρήση αλκοόλ και διαβήτη, περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος δεν μπορεί να εξηγηθεί από καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου. Ο στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί εάν ορισμένα διατροφικά στοιχεία θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο.

Η τακτική κατανάλωση ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη, όπως τα φρουτοποτά και τα αναψυκτικά, έχει συσχετιστεί με μια σειρά από ζητήματα υγείας. Αν και η χρήση ποτών με ζάχαρη έχει μειωθεί με τα χρόνια, εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη. Τα δεδομένα από 90.504 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών, μια μακροχρόνια μελέτη που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αξιολογήθηκαν για την τρέχουσα μελέτη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και παρακολουθήθηκαν για περίοδο 18 ετών κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επικυρωμένα ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, για να μετρήσουν την κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη και ιατρικά αρχεία για να επιβεβαιώσουν τις διαγνώσεις καρκίνου του ήπατος.

Περίπου το 7% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι κατανάλωνε μία ή περισσότερες μερίδες των 350ml ποτών με ζάχαρη την ημέρα και συνολικά 205 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη καθημερινά είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και όσες κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν ποτέ αυτά τα ποτά ή κατανάλωναν λιγότερο από τρεις μερίδες το μήνα. Αν και θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για τον προσδιορισμό των παραγόντων και των μηχανισμών πίσω από αυτήν τη συσχέτιση, οι ερευνητές είπαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, που με τη σειρά τους είναι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Αυτά τα ποτά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, τα οποία επίσης επηρεάζουν την υγεία του ήπατος.

“Η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, ένας υποτιθέμενος παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή που εμπλέκονται έντονα στην καρκινογένεση του ήπατος”, υποστηρίζει ο Zhao.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει εάν τα αναψυκτικά με ζάχαρη προκαλούν όντως καρκίνο του ήπατος, ή εάν η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη είναι δείκτης άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής που οδηγούν σε καρκίνο του ήπατος. Επιπλέον, δεδομένου ότι η μελέτη επικεντρώθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, απαιτούνται μελέτες που περιλαμβάνουν άνδρες και νεότερες γυναίκες, για να εξεταστούν οι συσχετίσεις πιο ολοκληρωμένα.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού