Νεοπλασίες

Kαρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο;

Kαρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο;
Μια νέα μετα-ανάλυση από ερευνητές του Johns Hopkins Medicine προσθέτει στοιχεία στην βάσιμη θεωρία ότι οι ψηλότεροι ενήλικες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους πιο κοντούς να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ή πολύποδες του παχέος εντέρου που αργότερα μπορεί να γίνουν κακοήθεις.

Αν και η συσχέτιση μεταξύ του ύψους και του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει διερευνηθεί στο παρελθόν, οι ερευνητές του Johns Hopkins Medicine λένε, ότι αυτές οι μελέτες προσέφεραν αντικρουόμενα αποτελέσματα, ασυνεπείς μετρήσεις ύψους και απέτυχαν να συμπεριλάβουν τον κίνδυνο αδενωμάτων, που είναι προκαρκινικοί πολύποδες του παχέος εντέρου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η μεγαλύτερη μελέτη συσχέτισής του με το ύψος ενός ατόμου

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα. Βασίζεται σε στοιχεία ότι το μεγαλύτερο ύψος ενός ατόμου είναι ένας παράγοντας κινδύνου που παραβλέπεται και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση ασθενών για προληπτικούς ελέγχους για καρκίνο του παχέος εντέρου», λέει ο δρ. Gerard Mullin, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Johns Hopkins Medicine. Αυτός και η ομάδα του προειδοποίησαν ότι η νέα αυτή μελέτη ΔΕΝ αποδεικνύει αιτιολογική επίδραση, ή ότι το μεγαλύτερο ύψος είναι εξίσου κυρίαρχος παράγοντας κινδύνου με την ηλικία, ή τη γενετική προδιάθεση. Ωστόσο, ενισχύει τους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ του μεγαλύτερου ύψους ενός ατόμου και του κινδύνου να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Ένας πιθανός λόγος γι’ αυτό είναι ότι το ύψος του ενήλικα συσχετίζεται με το μέγεθος των οργάνων του σώματός του. Ο πιο ενεργός πολλαπλασιασμός στα όργανα ψηλότερων ατόμων θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα μεταλλάξεων, που οδηγούν σε κακοήθη μεταμόρφωση«, λέει η δρ. Elinor Zhou, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 14% αύξηση κινδύνου για κάθε 10 εκατοστά μεγαλύτερου ύψους!

Οι συγγραφείς της μετα-ανάλυσης, που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, εντόπισαν για πρώτη φορά 47 διεθνείς, παρατηρητικές μελέτες που αφορούσαν 280.660 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 14.139 περιπτώσεις αδενώματος παχέος εντέρου. Περιέλαβαν επίσης πρωτότυπα δεδομένα από την μελέτη Johns Hopkins Colon Biofilm, η οποία στρατολόγησε 1.459 ενήλικες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ καρκίνου και βακτηρίων που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα του παχέος εντέρου, γνωστά ως βιοφίλμ.

“Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι, συνολικά, οι πιο ψηλοί ενήλικες είχαν 24% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους πιο κοντούς. Κάθε αύξηση ύψους 10 εκατοστών βρέθηκε να σχετίζεται με 14% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και 6% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αδενωμάτων, λέει ο δρ. Mullin.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το μέσο ύψος στις ΗΠΑ για τους άνδρες είναι 1,75 cm και για τις γυναίκες είναι 1,62 cm.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες που είναι 1,85 cm και οι γυναίκες που είναι 1,72 cm (δηλαδή 10 cm πάνω από το μέσο ύψος στις ΗΠΑ) έχουν 14% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και 6% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αδενωμάτων.

Τα ποσοστιαία αποτελέσματα προσαρμόστηκαν για δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς, συμπεριφορικούς και άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τους λεγόμενους μη τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως η ηλικία, το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή αδενωμάτων και το προσωπικό ιστορικό χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του παχέος εντέρου συνδέονται με τροποποιήσιμους παράγοντες τρόπου ζωής, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Αν και δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο λόγω της διαφοράς στην κλίμακα μέτρησης, το ύψος μπορεί να προσδίδει μια τάξη μεγέθους κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου παρόμοια με πιο γνωστούς τροποποιήσιμους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Επί του παρόντος, οι γαστρεντερολόγοι επικεντρώνονται στους γενετικούς κινδύνους και τους κινδύνους που σχετίζονται με την ηλικία για να συστήσουν προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

“Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και των κυβερνήσεων θα βοηθήσει στην προώθηση περισσότερου ενδιαφέροντος και χρηματοδότησης για περισσότερη έρευνα, η οποία τελικά θα μπορούσε να αλλάξει τις οδηγίες για τους γιατρούς ώστε να θεωρούν το ύψος ως κίνδυνο για καρκίνο, λέει ο δρ. Mullin.

Νεοπλασίες

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια

05.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα

04.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

25.02.2025

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου

25.02.2025

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

11.02.2025

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια τα συμπτώματα, οι συνήθεις αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

29.01.2025

Φαρμακευτικός κολοσσός αντιμέτωπος με κατηγορίες για σοβαρές παρενέργειες αντικαρκινικού εμβολίου

16.01.2025

Ο FDA απαγορεύει κόκκινη χρωστική ουσία που υπάρχει σε 3.000 τρόφιμα – Φτιάχνεται από πετρέλαιο!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη διάθεση

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης (βίντεο)

29.04.2025

Οκτώ αντικείμενα που οι γιατροί από τα επείγοντα αποφεύγουν να έχουν στο σπίτι τους

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Friends with Benefits: Φιλία… με μπόνους!

28.04.2025

Ασβαγκάντα: Το αρχαίο βότανο που μειώνει το στρες και ενισχύει την αθλητική απόδοση

28.04.2025

Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος μαύρης σοκολάτας για απώλεια βάρους

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!