Διατροφή

Kαρκίνος: Πώς συνδέεται με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος

Το πόσο συχνά τρώμε κρέας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης BMC Medicine. Γι’ αυτό οι ερευνητές υπολόγισαν ποια είναι η κατάλληλη «συχνότητα» που πρέπει να τρώμε κρέας.

Η ασφαλής συχνότητα την οποία προτείνουν οι ερευνητές φαίνεται μάλλον αρκετή, ωστόσο ας δούμε σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν: Σύμφωνα με τους ερευνητές η κατανάλωση κρέατος πέντε φορές εβδομαδιαίως ή λιγότερο σχετίζεται με μικρότερο συνολικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Συνολικά αναλύθηκαν τα δεδομένα 472.377 ενήλικων βρετανών τα οποία προέρχονταν από τη βρετανική Βιοτράπεζα το χρονικό διάστημα 2006-2010. Οι συμμετέχοντες μέσου όρου ηλικίας 40-70 ετών, ανέφεραν πόσο συχνά κατανάλωναν κρέας και ψάρι και οι ερευνητές υπολόγισαν τον επιπολασμό νέων περιπτώσεων καρκίνου που παρουσιάστηκαν μέσα σε διάστημα έντεκα ετών.

Τα στοιχεία προσαρμόστηκαν για τον διαβήτη, τους δημογραφικούς παράγοντες, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και παράγοντες του τρόπου ζωής. Το 52% των συμμετεχόντων κατανάλωναν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, το 44% αυτών πέντε ή λιγότερες φορές την εβδομάδα, το 2% έτρωγαν μόνο ψάρι και το 12%  ήταν είτε χορτοφάγοι είτε αυστηρά vegan. Εξ αυτών το 12% παρουσίασαν καρκίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν κρέας πέντε φορές ή λιγότερο την εβδομάδα, 10% χαμηλότερος μεταξύ αυτών που έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας και 14% χαμηλότερος μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Όταν σύγκριναν τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων με τη διατροφή των συμμετεχόντων, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν κρέας πέντε φορές ή λιγότερο την εβδομάδα είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας και 31% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολουθούσαν vegetarian διατροφή είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από εκείνες που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος από τις κρεατοφάγους.

Στους περιορισμούς της έρευνας ανήκει η παρατηρητική φύση της μελέτης, αλλά και το γεγονός ότι τα διατροφικά δεδομένα της Βρετανικής Βιοτράπεζας συλλέχθηκαν σε ένα δεδομένο χρονικό σημείο και όχι συνεχόμενα, οπότε ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικά της διατροφής των συμμετεχόντων στη διάρκεια της ζωής τους.

Οι συγγραφείς προτείνουν περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί ο συσχετισμός ανάμεσα των διαφορετικών ειδών διατροφής με λίγο ή καθόλου κρέας και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων σε μεγαλύτερους πληθυσμούς με μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης.

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε