Διατροφή

Kαρκίνος: Πώς συνδέεται με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος

Το πόσο συχνά τρώμε κρέας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης BMC Medicine. Γι’ αυτό οι ερευνητές υπολόγισαν ποια είναι η κατάλληλη «συχνότητα» που πρέπει να τρώμε κρέας.

Η ασφαλής συχνότητα την οποία προτείνουν οι ερευνητές φαίνεται μάλλον αρκετή, ωστόσο ας δούμε σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν: Σύμφωνα με τους ερευνητές η κατανάλωση κρέατος πέντε φορές εβδομαδιαίως ή λιγότερο σχετίζεται με μικρότερο συνολικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Συνολικά αναλύθηκαν τα δεδομένα 472.377 ενήλικων βρετανών τα οποία προέρχονταν από τη βρετανική Βιοτράπεζα το χρονικό διάστημα 2006-2010. Οι συμμετέχοντες μέσου όρου ηλικίας 40-70 ετών, ανέφεραν πόσο συχνά κατανάλωναν κρέας και ψάρι και οι ερευνητές υπολόγισαν τον επιπολασμό νέων περιπτώσεων καρκίνου που παρουσιάστηκαν μέσα σε διάστημα έντεκα ετών.

Τα στοιχεία προσαρμόστηκαν για τον διαβήτη, τους δημογραφικούς παράγοντες, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και παράγοντες του τρόπου ζωής. Το 52% των συμμετεχόντων κατανάλωναν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, το 44% αυτών πέντε ή λιγότερες φορές την εβδομάδα, το 2% έτρωγαν μόνο ψάρι και το 12%  ήταν είτε χορτοφάγοι είτε αυστηρά vegan. Εξ αυτών το 12% παρουσίασαν καρκίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν κρέας πέντε φορές ή λιγότερο την εβδομάδα, 10% χαμηλότερος μεταξύ αυτών που έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας και 14% χαμηλότερος μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Όταν σύγκριναν τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων με τη διατροφή των συμμετεχόντων, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν κρέας πέντε φορές ή λιγότερο την εβδομάδα είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας και 31% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολουθούσαν vegetarian διατροφή είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από εκείνες που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος από τις κρεατοφάγους.

Στους περιορισμούς της έρευνας ανήκει η παρατηρητική φύση της μελέτης, αλλά και το γεγονός ότι τα διατροφικά δεδομένα της Βρετανικής Βιοτράπεζας συλλέχθηκαν σε ένα δεδομένο χρονικό σημείο και όχι συνεχόμενα, οπότε ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικά της διατροφής των συμμετεχόντων στη διάρκεια της ζωής τους.

Οι συγγραφείς προτείνουν περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί ο συσχετισμός ανάμεσα των διαφορετικών ειδών διατροφής με λίγο ή καθόλου κρέας και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνων σε μεγαλύτερους πληθυσμούς με μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης.

Διατροφή

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Η καθιστική δουλειά δεν σημαίνει απαραίτητα και ανθυγιεινή ζωή

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

Με το περπάτημα πετυχαίνουμε επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη πέψη.

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

29.08.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

29.08.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

28.08.2025

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες

28.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

28.08.2025

6+1 ροφήματα για τη δυσκοιλιότητα: Φυσικές λύσεις για καλύτερη πέψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

Περιέχει τη φαρμακευτική δραστική ουσία sildenafil

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

07.09.2025

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου