Νεοπλασίες

Φρούτα και λαχανικά δεν προστατεύουν από το καρκίνο

Φρούτα και λαχανικά δεν προστατεύουν από το καρκίνο

Ήταν επί δεκαετίες το σλόγκαν της υγιεινής ζωής: να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά για να αποφύγετε τον καρκίνο. Τώρα, επιστήμονες αναφέρουν ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες αυτής της διατροφής είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αδύναμες.

Σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες για τη συσχέτιση διατροφής και καρκίνου, επιστήμονες παρακολούθησαν επί εννέα χρόνια τη διατροφή και την υγεία σχεδόν μισού εκατομμυρίου εθελοντών από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ αυτών η Βρετανία και η Ελλάδα). Μέχρι το τέλος της μελέτης, 30.000 εθελοντές είχαν παρουσιάσει καρκίνο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση επιπλέον 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μείωνε τη συχνότητα του καρκίνου κατά λιγότερο από 3%. Το εύρημα επιβεβαιώνει τα απαισιόδοξα αποτελέσματα μελετών της τελευταίας δεκαετίας, οι οποίες έδειξαν πως είναι πολύ περιορισμένη η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών έναντι του καρκίνου.

Αντίθετα, πριν από 20 χρόνια οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι φρούτα και λαχανικά θα μπορούσαν να μειώνουν έως και κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου. Μάλιστα από το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να τρώμε δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα.

Αποτελεί η σύσταση αυτή παρελθόν; Οχι. Τα νεώτερα ευρήματα, παρ’ ότι αδιαμφισβήτητα αποτελούν ισχυρό πλήγμα σε ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα περί του αντικαρκινικού τρόπου ζωής, δεν αναιρούν όμως την αξία των φρούτων και των λαχανικών στην προστασία από την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.

Στον ίδιο πληθυσμό των ανδρών και των γυναικών που έμειναν σχεδόν ανεπηρέαστοι όσον αφορά τον καρκίνο καταγράφηκε μειωμένη κατά 30% συχνότητα της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ όσων έτρωγαν καθημερινά τις δύο σαλάτες και τα τρία φρούτα τους, σε σύγκριση με όσους μετά βίας έτρωγαν μία σαλάτα και ένα φρούτο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ελαττώνεται η αρτηριακή πίεση, η αύξηση της οποίας αποτελεί κύρια αιτία εγκεφαλικών και εμφραγμάτων.

Πώς είναι όμως δυνατόν να παραπλανήθηκαν επί τόσες δεκαετίες οι επιστήμονες στο θέμα του καρκίνου; Ο δρ Πάολο Μποφέτα, από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της νέας μελέτης, πιστεύει πως η υγιεινή διατροφή έμοιαζε αρχικά να προστατεύει από τον καρκίνο, επειδή υπεισέρχονταν και άλλοι παράγοντες, όπως η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ, η αποφυγή του καπνίσματος και το αυξημένο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Όντως, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε υγιεινά είθισται να έχουν γενικότερα μια πιο υγιεινή ζωή, σε σύγκριση με όσους ζουν με πρόχειρο φαγητό και κρέας.

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η προσπάθεια για αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών δεν θα ασκήσει μεγάλη επίδραση στη συχνότητα του καρκίνου», γράφει στην «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI), όπου και δημοσιεύεται η νέα μελέτη, ο δρ Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Ωστόσο, τέτοιου είδους προσπάθειες αξίζει τον κόπο να γίνονται, διότι ελαττώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και είναι πιθανό να παρέχουν έστω και ένα μικρό όφελος έναντι του καρκίνου. Η έρευνα θα πρέπει να εστιαστεί πλέον πιο εντατικά σε μεμονωμένα φρούτα και λαχανικά και στα συστατικά τους, καθώς και στα πιθανά οφέλη από τις σχετικές παρεμβάσεις σε πρώιμες περιόδους της ζωής».

Οπως εξάλλου τονίζει η δρ Ρέιτσελ Τόμπσον, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ταμείου Μελέτης του Καρκίνου (WCRF), μπορεί η μείωση των κρουσμάτων καρκίνου κατά λιγότερο από 3% να μη μοιάζει ως κάτι σπουδαίο, αλλά δεν είναι και αμελητέα: ετησίως καταγράφονται περίπου 11,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο – συνεπώς μείωση κατά 3% σημαίνει 345.000 λιγότερα κρούσματα παγκοσμίως τον χρόνο…

Τροφές στο μικροσκόπιο

Μπορεί συλλήβδην τα φρούτα και τα λαχανικά να μην προστατεύουν ιδιαίτερα από τον καρκίνο, αλλά μεμονωμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να ασκούν προστατευτική δράση, σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα των κλινικών μελετών. Τα φρούτα και τα λαχανικά που μεμονωμένα μελετώνται για τις πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητές τους είναι τα εξής:

– Ντομάτες. Περιέχουν ένα συστατικό που λέγεται λυκοπένη (ή λυκοπένιο), το οποίο μελέτες έχουν δείξει πως δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη.

– Κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη C, φλαβονοειδή, βήτα καρωτίνη), οι οποίες προστατεύουν από τις κυτταρικές βλάβες.

-Φράουλες. Εκτός από βιταμίνη C περιέχουν και ελλαγικό οξύ, το οποίο φαίνεται να αναχαιτίζει τον καρκίνο.
– Κρεμμύδι και σκόρδο. Περιέχουν διάφορες ουσίες που πιστεύεται ότι προστατεύουν από τις κυτταρικές βλάβες και έτσι από τον καρκίνο.

– Μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών. Μελέτες έχουν συσχετίσει τη συστηματική κατανάλωσή τους με μειωμένη συχνότητα καρκίνων της πεπτικής οδού.

– Καρύδια Βραζιλίας. Είναι ένα είδος ξηρού καρπού που παρέχει άφθονο σελήνιο, το οποίο φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.

Νεοπλασίες

03.06.2025

Αυτές είναι οι αιτίες που «κρύβονται» πίσω από τη λευκή γλώσσα

Πότε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας

30.05.2025

Αυξήθηκαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ από καρκίνο εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ

Σύμφωνα με έρευνες, τα τελευταία 30 χρόνια οι θάνατοι από καρκίνους λόγω αλκοόλ στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν

Αναστάτωση με λάθος διάγνωση στη Πάτρα – 72χρονη διεγνώσθη με…καρκίνο του προστάτη – «Έπαθα σοκ»
13.05.2025

Αναστάτωση με λάθος διάγνωση στη Πάτρα – 72χρονη διεγνώσθη με…καρκίνο του προστάτη – «Έπαθα σοκ»

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή
11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα
05.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου
04.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου
25.02.2025

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού
25.02.2025

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά
12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

15.06.2025

Το Δημόσιο αποδίδει ευθύνη στον αστυνομικό για την καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

«Δεν αναζήτησε τη βιοψία»

15.06.2025

Ξεκινάει η κατ’ οίκον διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους – Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Τεράστιος ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τις έγκυες γυναίκες εξαιτίας της ακραίας ζέστης – Δείτε γιατί
13.06.2025

Τεράστιος ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τις έγκυες γυναίκες εξαιτίας της ακραίας ζέστης – Δείτε γιατί

Νόσος του Crohn: Γυναίκα αποκαλύπτει 4 συμπτώματα που οι περισσότεροι αγνοούν
13.06.2025

Νόσος του Crohn: Γυναίκα αποκαλύπτει 4 συμπτώματα που οι περισσότεροι αγνοούν

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα
13.06.2025

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνονται με τη φλούδα

Τι θα συμβεί αν κατά λάθος καταπιείτε ένα σκουλήκι σε φρούτα; – Πόσο επικίνδυνο είναι και τι να κάνετε
13.06.2025

Τι θα συμβεί αν κατά λάθος καταπιείτε ένα σκουλήκι σε φρούτα; – Πόσο επικίνδυνο είναι και τι να κάνετε

Γνωρίζετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά;
13.06.2025

Γνωρίζετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά;

To γνωρίζατε; – Αυτή είναι η ιδανική ώρα για άσκηση αν θέλετε να χάσετε βάρος
13.06.2025

To γνωρίζατε; – Αυτή είναι η ιδανική ώρα για άσκηση αν θέλετε να χάσετε βάρος

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!
13.06.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
13.06.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!