Νεοπλασίες

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: “Απαραίτητη η εφαρμογή της στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη της νόσου και στην Ελλάδα»

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: “Απαραίτητη η εφαρμογή της στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη της νόσου και στην Ελλάδα»

Η ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες από την Πολιτεία, ώστε να εξαλειφθεί το συντομότερο δυνατόν ο Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας (ΚΤΜ) στην Ελλάδα, τονίστηκε στη διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν η Ελληνική HPV Εταιρεία και 125 Φορείς, οι οποίοι έχουν απευθύνει σχετικό αίτημα προς την Ελληνική Πολιτεία.

Στην εκδήλωση με θέμα: «Μπορεί να εξαλειφθεί ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας;», επισημάνθηκε ότι ναι, η εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας, του δεύτερου συχνότερου καρκίνου σε νέες γυναίκες 15 -44 ετών, είναι πλέον δυνατή σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο εξάλειψης αυτής της νόσου ως προβλήματος δημόσιας υγείας μέσα από ένα εθνικό σχέδιο δράσης που θα στηρίζεται:

-στον Εμβολιασμό κατά του ιού HPV,

-τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο με HPV DNA testing, και,

-την κατάλληλη Θεραπεία των γυναικών που νοσούν.

O Καθηγητής Μαιευτικής–Γυναικολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός,  τόνισε ότι:

«Μέσω του επόμενου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών πρέπει να επιδιωχθεί ο HPV εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών, με επέκταση του εμβολιασμού και στα αγόρια.

Παράλληλα, είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για ΚΤΜ με HPV DNA testing, με προσπάθεια κάλυψης του 70% των γυναικών στην ηλικιακή ομάδα-στόχο».

«Είναι απαραίτητη η σωστή θεραπευτική διαχείριση και υποστηρικτική φροντίδα του 90% των θετικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο γυναικών», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγόρησαν οι:  Κώστας Νταλούκας, Παιδίατρος και εκπρόσωπος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής,  Ιωάννης Μπουκοβίνας Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης και τέως Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής – Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας – Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας και Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη μεταφέροντας το σημαντικό έργο της Ευρώπης , μέσα από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του καρκίνου για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων.

H νόσος και η κατάσταση στην Ελλάδα

Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας: Δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες 15 – 44 ετών

Ο Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας αποτελεί το δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νέες γυναίκες 15-44 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς:

-γονιμότητας,

-οικογενειακής και,

-κοινωνικής ζωής, ενώ ,

-έχει ψυχολογικό και οικονομικό αποτύπωμα.

Στην Ευρώπη, η επίπτωση του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ) ανέρχεται σε:

-11,2/100.000 γυν./έτος,

-με θνησιμότητα 3,8/100.000 γυν./έτος, ενώ,

-διαγιγνώσκονται ετησίως 413.977 περιπτώσεις προκαρκινικών τραχηλικών αλλοιώσεων (CIN2+).

Στην Ελλάδα η επίπτωση ΚΤΜ ανήλθε το 2018 στις 8,1/100.000 γυν. και η θνησιμότητα στις 2,1/100.000 γυναίκες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Αυξητικές τάσεις στα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο HPV-εμβολιασμός κοριτσιών συμπεριλαμβάνεται μεν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όμως:

-η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι σήμερα είναι πολύ χαμηλή (<44%),

-δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση του κοινού από την Πολιτεία και,

-ο εμβολιασμός των αγοριών δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Aξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή (πάνω από 75%) εμβολιαστική κάλυψη με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ ) καθώς και ορισμένων άλλων καρκίνων, (πρωκτού, στοματοφάρυγγα, αιδοίου, πέους κ. ά) καταγράφεται σημαντικότατη ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων, αλλά και του διηθητικού ΚΤΜ (Φινλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία).

Στην χώρα μας, επίσης, δεν υπάρχει οργανωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για Καρκίνο Τραχήλου Μήτρας, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα από τη νόσο – σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – να μην έχει ελαττωθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας 40ετίας, παραμένοντας σταθερή, με πολύ μικρές μεταβολές και τελευταία αυξητικές τάσεις.

Διεθνείς στρατηγικές

Ο Π.Ο.Υ έχει διαμηνύσει ότι για να εξαλειφθεί ο Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας εντός ενός αιώνα από σήμερα, κάθε χώρα θα πρέπει μέχρι το 2030 να επιτύχει τρεις βασικούς στόχους:

  • Το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του HPV
  • Το 70% των γυναικών θα πρέπει να εξετασθεί προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών
  • Το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας θα πρέπει να τύχει ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και ανακουφιστικής φροντίδας

Τον Ιούλιο 2021, ο Π.Ο.Υ. εξέδωσε νέες αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες Προσυμπτωματικού Ελέγχου για ΚΤΜ, σύμφωνα με τις οποίες:

οι γυναίκες πρέπει να ελέγχονται με HPV DNA test, από την ηλικία των 30 ετών και κάθε 5-10 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, πολλές προηγμένες χώρες (Αυστραλία, USA, UK, EU) άλλαξαν τα υπάρχοντα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου αντικαθιστώντας το τεστ Παπανικολάου με το πολύ πιο αποτελεσματικό HPV DNA test.

-Η ηλικία έναρξης του ελέγχου είναι τα 25 ή 30 έτη,

-τα μεσοδιαστήματα ελέγχου τα 5-10 έτη και,

-σε ορισμένες χώρες προτείνεται επισήμως και η αυτολήψη κολποτραχηλικού δείγματος (self-sampling) για τη διενέργεια HPV DNA test.

Όπως αναφέρει ο Π.Ο.Υ. υπάρχουν οι γνώσεις και τα εργαλεία για να σταματήσουν να πεθαίνουν γυναίκες από Καρκίνο Τραχήλου Μήτρας, μια νόσο που μπορεί να προληφθεί.

Η εξάλειψή του είναι δυνατή σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα να ζήσουν σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτή την ασθένεια.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ανήγγειλε το «Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου» (“Europe’s Beating Cancer Plan”), το οποίο προβλέπει:

-πέκταση του εμβολιασμού στα αγόρια,

-εμβολιασμό των κοριτσιών σε ποσοστό >90%, καθώς και,

-εφαρμογή Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου – με τις δυο τελευταίες ενέργειες να ταυτίζονται πλήρως με την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Νεοπλασίες

14.01.2022

Μελάνωμα του δέρματος: Το πρώτο τεστ που εντοπίζει όσους δεν κινδυνεύουν με μετάσταση καρκίνου

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ για το μελάνωμα, το πρώτο που μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα την εξάπλωση ή την επιστροφή αυτής της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Το τεστ βασίζεται στις προόδους που έγιναν στην κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού του μελανώματος. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ και της εταιρείας-τεχνοβλαστού […]

13.01.2022

Επανεπεμβάσεις στη χειρουργική του θυρεοειδούς

Στο άκουσμα ενός δεύτερου χειρουργείου σε ασθενή που έχει υποβληθεί ήδη σε θυρεοειδεκτομή οι αντιδράσεις που κυριαρχούν αρχικά είναι η απογοήτευση και ο φόβος. Απογοήτευση για το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν έλαβε οριστική λύση με το πρώτο χειρουργείο, και στη συνέχεια ο φόβος για το επικείμενο, αυξημένης επικινδυνότητας, αναπόφευκτο δεύτερο χειρουργείο αλλά και για […]

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του φλοιού των επινεφριδίων
13.01.2022

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του φλοιού των επινεφριδίων

Καρκίνος του στομάχου: Τα απλά συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε
13.01.2022

Καρκίνος του στομάχου: Τα απλά συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε

Κατέληξε στον Ευαγγελισμό καρκινοπαθής η οποία είχε διαγνωσθεί με την Όμικρον
11.01.2022

Κατέληξε στον Ευαγγελισμό καρκινοπαθής η οποία είχε διαγνωσθεί με την Όμικρον

Διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα: Γιατί -ακόμη- είναι σημαντικό να κόψουμε το τσιγάρο
11.01.2022

Διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα: Γιατί -ακόμη- είναι σημαντικό να κόψουμε το τσιγάρο

Καρκίνος: Εξέταση αίματος θα ανιχνεύει τη νόσο προτού δώσει σαφή συμπτώματα
05.01.2022

Καρκίνος: Εξέταση αίματος θα ανιχνεύει τη νόσο προτού δώσει σαφή συμπτώματα

Ήρθε το τέλος της χημειοθεραπείας;
05.01.2022

Ήρθε το τέλος της χημειοθεραπείας;

Καρκίνος του λεπτού εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
28.12.2021

Καρκίνος του λεπτού εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Αποκαλύφθηκε μια σχετικά άγνωστη συνέπεια του καρκίνου του μαστού
15.12.2021

Αποκαλύφθηκε μια σχετικά άγνωστη συνέπεια του καρκίνου του μαστού

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

18.01.2022

Δήμος Πειραιά – Θερμαινόμενος χώρος σε 24ωρη βάση για την προστασία των πολιτών από το κρύο

Θερμαινόμενο χώρο για την προστασία των πολιτών λειτουργεί ο δήμος Πειραιά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, σύμφωνα με τα προγνωστικά δελτία της ΕΜΥ. Συγκεκριμένα, για τη φιλοξενία των πολιτών, λειτουργεί σε 24ωρη βάση από σήμερα η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με τον δήμο […]

18.01.2022

Λύματα: Aυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο επτά περιοχών

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10 έως 16 Ιανουαρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία περιοχή, και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν […]

Nocebo – Τι είναι το φαινόμενο που μπορεί να εξηγεί τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού
18.01.2022

Nocebo – Τι είναι το φαινόμενο που μπορεί να εξηγεί τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Στ. Λουκίδης – To 90% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι
18.01.2022

Στ. Λουκίδης – To 90% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι

Κορωνοϊός – Ο Ηλίας Μόσιαλος για τις τιμές των τεστ στην Αγγλία
18.01.2022

Κορωνοϊός – Ο Ηλίας Μόσιαλος για τις τιμές των τεστ στην Αγγλία

Γεωγραφική κατανομή: 8.661 κρούσματα στην Αττική- 2.179 στην Θεσσαλονίκη
18.01.2022

Γεωγραφική κατανομή: 8.661 κρούσματα στην Αττική- 2.179 στην Θεσσαλονίκη

COVID-19: 23.340 νέα κρούσματα – 673 διασωληνωμένοι – 106 νέοι θάνατοι
18.01.2022

COVID-19: 23.340 νέα κρούσματα – 673 διασωληνωμένοι – 106 νέοι θάνατοι

ΕMA: Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
18.01.2022

ΕMA: Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Προβλήματα στον λάρυγγα: Νέες εξελιγμένες τεχνικές αντιμετώπισης
18.01.2022

Προβλήματα στον λάρυγγα: Νέες εξελιγμένες τεχνικές αντιμετώπισης

Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε το αλκοόλ
18.01.2022

Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε το αλκοόλ