Νεοπλασίες

Ένα επικίνδυνο παράσιτο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου -Νέα έρευνα σε ποντίκια

Ένα επικίνδυνο παράσιτο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου -Νέα έρευνα σε ποντίκια

Ένα παράσιτο που βρίσκεται συνήθως στα κόπρανα των γατών μπορεί μια μέρα να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου. 

Οι συνάδελφοί μου και εγώ ανακαλύψαμε ότι το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση –μια κατάσταση που μπορεί να είναι επιβλαβής για τις έγκυες γυναίκες και εκείνες με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα– μπορεί να είναι χρήσιμο στην καταστροφή των καρκινικών όγκων.

Τουλάχιστον, αυτό υποδηλώνει η μελέτη μας σε ποντίκια”, αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παρασιτολογίας, Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι ερευνητές εξετάζουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για τη θεραπεία του καρκίνου – γνωστή ως ανοσοθεραπεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή, παράλληλα με την προστασία μας από τις βλαβερές συνέπειες των βακτηρίων και των ιών, το ανοσοποιητικό μας σύστημα απαλλάσσει επίσης το σώμα από μη φυσιολογικά κύτταρα, όπως τα καρκινικά κύτταρα.

Αλλά, μερικές φορές αυτά τα καρκινικά κύτταρα και όγκοι μπορούν να αναπτύξουν τεχνικές για την αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα τα σκοτώσει και θα τους επιτραπεί να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν.

-Ένας τύπος ανοσοθεραπείας είναι η «θεραπεία αποκλεισμού σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού».

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα περιέχει μια σειρά από τα λεγόμενα «ανοσολογικά σημεία ελέγχου» που το εμποδίζουν να καταστρέψει υγιή κύτταρα.

Αλλά τα καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να αποφύγουν την καταστροφή εκμεταλλευόμενοι αυτόν τον «διακόπτη on/off».

Το σημείο ελέγχου μπορεί να κλείσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται Τ κύτταρα και να καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση.

Έτσι μερικοί όγκοι μπορούν να αποφύγουν την καταστροφή τους από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η θεραπεία αποκλεισμού σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος αποτρέπει τη σύνδεση των πρωτεϊνών του σημείου ελέγχου με τις πρωτεΐνες συνεργάτες τους και στέλνοντας το σήμα «off».

Αυτό σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα θα γίνουν «ορατά» στα Τ κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να καταστρέψουν τον όγκο.

Ενώ η θεραπεία αποκλεισμού σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού έχει δείξει πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα και του μελανώματος – αυτός ο τύπος θεραπείας και πολλές άλλες θεραπείες ανοσοθεραπείας, δεν λειτουργούν πολύ καλά στους λεγόμενους «ψυχρούς» όγκους. 

Αυτοί οι δύσκολοι στη θεραπεία όγκοι περιβάλλονται από κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν θα ξέρουν πώς να του επιτεθούν.

Οι τύποι καρκίνων όπου οι όγκοι είναι συνηθισμένοι περιλαμβάνουν:

-τον καρκίνο του μαστού,

-των ωοθηκών και,

-του προστάτη.

Ωστόσο, η τελευταία μας έρευνα ανακάλυψε μια μέθοδο που θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία αυτών των όγκων του “κρυολογήματος” – και περιλαμβάνει τη χρήση του παρασίτου που προκαλεί τοξοπλάσμωση , μια σχετικά κοινή πάθηση που οι άνθρωποι συλλαμβάνουν από τα κόπρανα μολυσμένων γατών ή μολυσμένο κρέας. 

Αν και είναι συνήθως ακίνδυνο και συχνά προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, μπορεί να είναι σοβαρό σε έγκυες γυναίκες και σε εκείνες που έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα“, σημειώνει ο  και εξηγεί την έρευνα:

Η τοξοπλάσμωση προκαλείται από το παράσιτο Toxoplasma gondii . 

Ο λόγος που επιλέξαμε το T. gondii είναι επειδή είναι πολύ μολυσματικό και έχει αποδειχθεί ότι μολύνει πολλά είδη θερμόαιμων ζώων – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

 Το παθογόνο είναι επίσης πολύ σκληρό, εκκρίνοντας πρωτεΐνες που εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να δράσει – εξασφαλίζοντας τελικά τη δική του ανάπτυξη, αναπαραγωγή και επιβίωση. 

Καταλάβαμε ότι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα επέτρεπαν στο T. gondii να πυροδοτήσει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση εάν χορηγηθεί απευθείας σε έναν όγκο με την ελπίδα ότι θα ήταν αρκετό για το ανοσοποιητικό σύστημα να σκοτώσει τον καρκίνο.

Μια απεικόνιση των κυττάρων __Toxoplasma gondii_ μέσα στο σώμα.
Δημιουργήσαμε μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση του T. gondii προκειμένου να προκαλέσουμε μια ανοσολογική απόκριση στο σώμα. fotovapl/ Shutterstock

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων Crispr, η ομάδα μας κατασκεύασε ένα στέλεχος Toxoplasma gondii που δεν είχε την πρωτεΐνη που προκαλεί ασθένειες. Στη συνέχεια εγχύαμε αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος απευθείας σε όγκους μελανώματος σε ποντίκια.

Αργότερα το δοκιμάσαμε και σε όγκους καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

-Μπορέσαμε να δείξουμε ότι η έγχυση του ζωντανού παρασίτου απευθείας σε έναν ψυχρό όγκο, ήταν σε θέση να πυροδοτήσει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε ποντίκια.

Μπορέσαμε επίσης να δείξουμε ότι ακόμη και οι κοντινοί όγκοι, στους οποίους δεν είχαν γίνει ένεση, είχαν αυξημένη ανοσολογική απόκριση.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το Toxoplasma gondii μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όγκων σε ποντίκια, η μελέτη μας πήγε αυτό το εύρημα ένα βήμα παραπέρα.

Δείξαμε ότι όταν αυτό το κατασκευασμένο παράσιτο χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με τη θεραπεία αποκλεισμού σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού, η ανάπτυξη του όγκου κατεστάλη σημαντικά.

Τα οκτώ ποντίκια που έλαβαν διπλή θεραπεία στα πρώιμα στάδια του μελανώματος είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται σημαντικά, ενώ η θεραπεία μόνο με θεραπεία αποκλεισμού του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου απέτυχε να προκαλέσει οπισθοδρόμηση στους όγκους στους οποίους έγινε ένεση σε ποντίκια.

Επίσης, δείξαμε ότι η διπλή θεραπεία ήταν πολύ πιο αποτελεσματική όχι μόνο στη συρρίκνωση των όγκων αλλά και στη βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης των ποντικών σε σύγκριση με τη χρήση θεραπείας αποκλεισμού του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου μόνο.

Και τα οκτώ ποντίκια που έλαβαν μόνο θεραπεία αποκλεισμού του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου πέθαναν μέσα σε 39 ημέρες,

– ενώ επτά από τα οκτώ ποντίκια που έλαβαν τη διπλή θεραπεία ήταν ακόμα ζωντανά μετά από 60 ημέρες.

Είδαμε επίσης μια αύξηση σε έναν αριθμό διαφορετικών τύπων βοηθητικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος – τα οποία τελικά βελτίωσαν την ανταπόκριση των όγκων μελανώματος ιδιαίτερα στις θεραπείες.

Η έρευνά μας ενώνει ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι τα παράσιτα – συμπεριλαμβανομένης της ταινίας σκύλου  Echinococcus granulosus – μπορούν να δράσουν ενάντια σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Βακτήρια , ιοί και βακτηριοφάγοι (ιοί που επιτίθενται στα βακτήρια) δοκιμάζονται επίσης ως πιθανές θεραπείες για τον καρκίνο.

“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη είναι μόνο σε ποντίκια και θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πολλές ακόμη μελέτες για να μάθουμε εάν αυτή η θεραπεία έχει αποτέλεσμα στους ανθρώπους.

Ωστόσο, είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και προσθέτει στην αυξανόμενη βάση αποδεικτικών στοιχείων ότι τα παθογόνα μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία στον αγώνα μας κατά των καρκίνων που είναι δύσκολο να θεραπευθούν“, καταλήγει ο κ.  Elsheikha.

Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://theconversation.com/a-dangerous-parasite-could-be-used-to-treat-cancer-new-research-in-mice-171022?

Νεοπλασίες

20.01.2022

Κληρονομικός καρκίνος: Δυνατότητες πρόβλεψης και θεραπείας

Ένα πανόραμα της ιστορίας του καρκίνου και της προόδου της επιστήμης στην αντιμετώπισή του, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξιχνίαση της κληρονομικής διάστασής του, πρόσφερε χθες στο κοινό που παρακολούθησε διαδικτυακά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Σύγχρονες Κλινικές Εφαρμογές της Γενετικής του Ανθρώπου στη Διάγνωση & Θεραπεία του Κληρονομικού Καρκίνου» ο καθηγητής Δρακούλης Γιαννουκάκος, Διευθυντής Ερευνών […]

20.01.2022

Ο «πόλεμος κατά του καρκίνου» δεν έχει κερδηθεί ακόμη

Η εξέλιξή του στον χρόνο

Μελάνωμα του δέρματος: Το πρώτο τεστ που εντοπίζει όσους δεν κινδυνεύουν με μετάσταση καρκίνου
14.01.2022

Μελάνωμα του δέρματος: Το πρώτο τεστ που εντοπίζει όσους δεν κινδυνεύουν με μετάσταση καρκίνου

Επανεπεμβάσεις στη χειρουργική του θυρεοειδούς
13.01.2022

Επανεπεμβάσεις στη χειρουργική του θυρεοειδούς

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του φλοιού των επινεφριδίων
13.01.2022

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του φλοιού των επινεφριδίων

Καρκίνος του στομάχου: Τα απλά συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε
13.01.2022

Καρκίνος του στομάχου: Τα απλά συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε

Κατέληξε στον Ευαγγελισμό καρκινοπαθής η οποία είχε διαγνωσθεί με την Όμικρον
11.01.2022

Κατέληξε στον Ευαγγελισμό καρκινοπαθής η οποία είχε διαγνωσθεί με την Όμικρον

Διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα: Γιατί -ακόμη- είναι σημαντικό να κόψουμε το τσιγάρο
11.01.2022

Διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα: Γιατί -ακόμη- είναι σημαντικό να κόψουμε το τσιγάρο

Καρκίνος: Εξέταση αίματος θα ανιχνεύει τη νόσο προτού δώσει σαφή συμπτώματα
05.01.2022

Καρκίνος: Εξέταση αίματος θα ανιχνεύει τη νόσο προτού δώσει σαφή συμπτώματα

Ήρθε το τέλος της χημειοθεραπείας;
05.01.2022

Ήρθε το τέλος της χημειοθεραπείας;

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

24.01.2022

Σοβαρά προβλήματα μετακίνησης των ασθενοφόρων λόγω των χιονισμένων δρόμων

Πολύ μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αδυναμία πολλών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ να προσεγγίσουν πολλά σημεία του Λεκανοπεδίου, λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται πλήρης αδυναμίας πρόσβασης των ασθενών, ενώ προβληματική είναι και η πρόσβασή τους στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Όπως αναφέρουν διασώστες, μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων, βρίσκονται εγκλωβισμένα, μαζί με άλλα αυτοκίνητα, στους χιονισμένους δρόμους της Αττικής. […]

24.01.2022

Απροσπέλαστα νοσοκομεία λόγω του χιονιά

Εικόνες που προκαλούν απελπισία δίνει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος από τα νοσοκομεία της Αττικής εν μέσω κακοκαιρίας. Στο έλεος του χιονιά όπως λέει είναι τα νοσοκομεία καθώς λόγω της χιονόπτωσης πολλοί υγειονομικού δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, και όσοι εργάζονταν ήδη από χθες αναγκάστηκαν να μείνουν και σήμερα σερί με αποτέλεσμα να […]

Το αναισθητικό και ψυχαγωγικό φάρμακο κεταμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης
24.01.2022

Το αναισθητικό και ψυχαγωγικό φάρμακο κεταμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Γεωγραφική κατανομή: 6.220 κρούσματα στην Αττική -1.818 στην Θεσσαλονίκη
24.01.2022

Γεωγραφική κατανομή: 6.220 κρούσματα στην Αττική -1.818 στην Θεσσαλονίκη

EMA: Ως τα τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για το χάπι της Pfizer
24.01.2022

EMA: Ως τα τέλη Ιανουαρίου η απόφαση για το χάπι της Pfizer

EMA: Ενέκρινε την αύξηση της παραγωγής του εμβολίου “Vaxzevria” της AstraZeneca
24.01.2022

EMA: Ενέκρινε την αύξηση της παραγωγής του εμβολίου “Vaxzevria” της AstraZeneca

Μανωλόπουλος για το «χάπι βιασμού»: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο
24.01.2022

Μανωλόπουλος για το «χάπι βιασμού»: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο

COVID-19: 19.075 νέα κρούσματα – 655 διασωληνωμένοι – 111 νέοι θάνατοι
24.01.2022

COVID-19: 19.075 νέα κρούσματα – 655 διασωληνωμένοι – 111 νέοι θάνατοι

Α. Γκεμπρεγέσους: Συνεργασία για να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας
24.01.2022

Α. Γκεμπρεγέσους: Συνεργασία για να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας

Πρόεδρος Π. Φ. Σ.: Σοβαρές ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα
24.01.2022

Πρόεδρος Π. Φ. Σ.: Σοβαρές ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα