Νεοπλασίες

Ένα επικίνδυνο παράσιτο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου -Νέα έρευνα σε ποντίκια

Ένα επικίνδυνο παράσιτο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου -Νέα έρευνα σε ποντίκια

Ένα παράσιτο που βρίσκεται συνήθως στα κόπρανα των γατών μπορεί μια μέρα να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου. 

Οι συνάδελφοί μου και εγώ ανακαλύψαμε ότι το παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση –μια κατάσταση που μπορεί να είναι επιβλαβής για τις έγκυες γυναίκες και εκείνες με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα– μπορεί να είναι χρήσιμο στην καταστροφή των καρκινικών όγκων.

Τουλάχιστον, αυτό υποδηλώνει η μελέτη μας σε ποντίκια”, αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παρασιτολογίας, Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι ερευνητές εξετάζουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για τη θεραπεία του καρκίνου – γνωστή ως ανοσοθεραπεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή, παράλληλα με την προστασία μας από τις βλαβερές συνέπειες των βακτηρίων και των ιών, το ανοσοποιητικό μας σύστημα απαλλάσσει επίσης το σώμα από μη φυσιολογικά κύτταρα, όπως τα καρκινικά κύτταρα.

Αλλά, μερικές φορές αυτά τα καρκινικά κύτταρα και όγκοι μπορούν να αναπτύξουν τεχνικές για την αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα τα σκοτώσει και θα τους επιτραπεί να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν.

-Ένας τύπος ανοσοθεραπείας είναι η «θεραπεία αποκλεισμού σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού».

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα περιέχει μια σειρά από τα λεγόμενα «ανοσολογικά σημεία ελέγχου» που το εμποδίζουν να καταστρέψει υγιή κύτταρα.

Αλλά τα καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να αποφύγουν την καταστροφή εκμεταλλευόμενοι αυτόν τον «διακόπτη on/off».

Το σημείο ελέγχου μπορεί να κλείσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται Τ κύτταρα και να καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση.

Έτσι μερικοί όγκοι μπορούν να αποφύγουν την καταστροφή τους από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η θεραπεία αποκλεισμού σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος αποτρέπει τη σύνδεση των πρωτεϊνών του σημείου ελέγχου με τις πρωτεΐνες συνεργάτες τους και στέλνοντας το σήμα «off».

Αυτό σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα θα γίνουν «ορατά» στα Τ κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να καταστρέψουν τον όγκο.

Ενώ η θεραπεία αποκλεισμού σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού έχει δείξει πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα και του μελανώματος – αυτός ο τύπος θεραπείας και πολλές άλλες θεραπείες ανοσοθεραπείας, δεν λειτουργούν πολύ καλά στους λεγόμενους «ψυχρούς» όγκους. 

Αυτοί οι δύσκολοι στη θεραπεία όγκοι περιβάλλονται από κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν θα ξέρουν πώς να του επιτεθούν.

Οι τύποι καρκίνων όπου οι όγκοι είναι συνηθισμένοι περιλαμβάνουν:

-τον καρκίνο του μαστού,

-των ωοθηκών και,

-του προστάτη.

Ωστόσο, η τελευταία μας έρευνα ανακάλυψε μια μέθοδο που θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία αυτών των όγκων του “κρυολογήματος” – και περιλαμβάνει τη χρήση του παρασίτου που προκαλεί τοξοπλάσμωση , μια σχετικά κοινή πάθηση που οι άνθρωποι συλλαμβάνουν από τα κόπρανα μολυσμένων γατών ή μολυσμένο κρέας. 

Αν και είναι συνήθως ακίνδυνο και συχνά προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, μπορεί να είναι σοβαρό σε έγκυες γυναίκες και σε εκείνες που έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα“, σημειώνει ο  και εξηγεί την έρευνα:

Η τοξοπλάσμωση προκαλείται από το παράσιτο Toxoplasma gondii . 

Ο λόγος που επιλέξαμε το T. gondii είναι επειδή είναι πολύ μολυσματικό και έχει αποδειχθεί ότι μολύνει πολλά είδη θερμόαιμων ζώων – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

 Το παθογόνο είναι επίσης πολύ σκληρό, εκκρίνοντας πρωτεΐνες που εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να δράσει – εξασφαλίζοντας τελικά τη δική του ανάπτυξη, αναπαραγωγή και επιβίωση. 

Καταλάβαμε ότι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα επέτρεπαν στο T. gondii να πυροδοτήσει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση εάν χορηγηθεί απευθείας σε έναν όγκο με την ελπίδα ότι θα ήταν αρκετό για το ανοσοποιητικό σύστημα να σκοτώσει τον καρκίνο.

Μια απεικόνιση των κυττάρων __Toxoplasma gondii_ μέσα στο σώμα.
Δημιουργήσαμε μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση του T. gondii προκειμένου να προκαλέσουμε μια ανοσολογική απόκριση στο σώμα. fotovapl/ Shutterstock

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων Crispr, η ομάδα μας κατασκεύασε ένα στέλεχος Toxoplasma gondii που δεν είχε την πρωτεΐνη που προκαλεί ασθένειες. Στη συνέχεια εγχύαμε αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος απευθείας σε όγκους μελανώματος σε ποντίκια.

Αργότερα το δοκιμάσαμε και σε όγκους καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

-Μπορέσαμε να δείξουμε ότι η έγχυση του ζωντανού παρασίτου απευθείας σε έναν ψυχρό όγκο, ήταν σε θέση να πυροδοτήσει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε ποντίκια.

Μπορέσαμε επίσης να δείξουμε ότι ακόμη και οι κοντινοί όγκοι, στους οποίους δεν είχαν γίνει ένεση, είχαν αυξημένη ανοσολογική απόκριση.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το Toxoplasma gondii μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όγκων σε ποντίκια, η μελέτη μας πήγε αυτό το εύρημα ένα βήμα παραπέρα.

Δείξαμε ότι όταν αυτό το κατασκευασμένο παράσιτο χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με τη θεραπεία αποκλεισμού σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού, η ανάπτυξη του όγκου κατεστάλη σημαντικά.

Τα οκτώ ποντίκια που έλαβαν διπλή θεραπεία στα πρώιμα στάδια του μελανώματος είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται σημαντικά, ενώ η θεραπεία μόνο με θεραπεία αποκλεισμού του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου απέτυχε να προκαλέσει οπισθοδρόμηση στους όγκους στους οποίους έγινε ένεση σε ποντίκια.

Επίσης, δείξαμε ότι η διπλή θεραπεία ήταν πολύ πιο αποτελεσματική όχι μόνο στη συρρίκνωση των όγκων αλλά και στη βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης των ποντικών σε σύγκριση με τη χρήση θεραπείας αποκλεισμού του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου μόνο.

Και τα οκτώ ποντίκια που έλαβαν μόνο θεραπεία αποκλεισμού του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου πέθαναν μέσα σε 39 ημέρες,

– ενώ επτά από τα οκτώ ποντίκια που έλαβαν τη διπλή θεραπεία ήταν ακόμα ζωντανά μετά από 60 ημέρες.

Είδαμε επίσης μια αύξηση σε έναν αριθμό διαφορετικών τύπων βοηθητικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος – τα οποία τελικά βελτίωσαν την ανταπόκριση των όγκων μελανώματος ιδιαίτερα στις θεραπείες.

Η έρευνά μας ενώνει ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι τα παράσιτα – συμπεριλαμβανομένης της ταινίας σκύλου  Echinococcus granulosus – μπορούν να δράσουν ενάντια σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Βακτήρια , ιοί και βακτηριοφάγοι (ιοί που επιτίθενται στα βακτήρια) δοκιμάζονται επίσης ως πιθανές θεραπείες για τον καρκίνο.

“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη είναι μόνο σε ποντίκια και θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πολλές ακόμη μελέτες για να μάθουμε εάν αυτή η θεραπεία έχει αποτέλεσμα στους ανθρώπους.

Ωστόσο, είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και προσθέτει στην αυξανόμενη βάση αποδεικτικών στοιχείων ότι τα παθογόνα μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία στον αγώνα μας κατά των καρκίνων που είναι δύσκολο να θεραπευθούν“, καταλήγει ο κ.  Elsheikha.

Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://theconversation.com/a-dangerous-parasite-could-be-used-to-treat-cancer-new-research-in-mice-171022?

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού