Νεοπλασίες

Καρκίνος: Κάθε μήνα καθυστέρησης της θεραπείας αυξάνει κατά 10% τον κίνδυνο θανάτου

Καρκίνος: Κάθε μήνα καθυστέρησης της θεραπείας αυξάνει κατά 10% τον κίνδυνο θανάτου

Ογκολογικοί ασθενείς των οποίων η θεραπεία καθυστερεί έως και ένα μήνα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατά 6%- 13% να χάσουν τη ζωή τους- ένα κίνδυνος που συνεχίζει να αυξάνεται όσο η θεραπεία δεν ξεκινά—υποστηρίζει μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The BMJ.

Καναδοί και Βρετανοί ερευνητές βρήκαν ότι υπήρχε ένας σημαντικός αντίκτυπος στη θνησιμότητα των ατόμων αν η θεραπεία – χειρουργική, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία – καθυστερούσε, ιδίως για επτά διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Παγκοσμίως τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καθυστέρηση της θεραπείας του καρκίνου, και αυτό μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες στην πορεία του ασθενή.

Ωστόσο, οι συνέπειες αυτές δεν έχουν εξεταστεί διεξοδικά.

Η ανάγκη για καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων αυτής της καθυστέρησης ήρθε στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς πολλές χώρες έχουν έρθει αντιμέτωπες με την αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων και ακτινοθεραπειών για τον καρκίνο καθώς επίσης και με τη μείωση της χρήσης συστηματικών θεραπειών (π.χ χημειοθεραπειών) , ενώ την ίδια στιγμή τα συστήματα υγείας έχουν καθοδηγήσει τους πόρους τους απέναντι στην πανδημία.

Έτσι μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Timothy Hanna από το Queen’s University του Kingston του Καναδά, πραγματοποίησε μία ανασκόπηση και ανάλυση σχετικών με το θέμα μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 2000 έως και τον Απρίλιο του 2020.

Οι μελέτες αυτές είχαν δεδομένα από χειρουργικές επεμβάσεις, συστηματικές θεραπείες (όπως η χημειοθεραπεία) ή ακτινοθεραπεία για επτά είδη καρκίνου:

– της ουροδόχου κύστης,

-του στήθους,

-του παχέος εντέρου,

-του ορθού,

-του πνεύμονα,

-του τραχήλου της μήτρας και,

-του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου,  που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 44% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα των μετρήσεων ήταν η αύξηση του κινδύνου θανάτου για περιπτώσεις καθυστέρησης με διάρκεια ενός μήνα – οι καθυστερήσεις υπολογίστηκαν από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι την πρώτη θεραπεία, ή, από την ολοκλήρωση της μίας θεραπείας ως την αρχή της επόμενης.

Βρέθηκαν 34 κατάλληλες μελέτες για 17 τύπους περιπτώσεων που χρειάζονταν θεραπεία, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους από 1.2 εκατομμύρια ασθενείς, συνολικά.

Η συσχέτιση μεταξύ καθυστέρησης της θεραπείας και αυξημένης θνησιμότητας ήταν σημαντική για 13 από τους 17 αυτούς τύπους.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι μεταξύ των τριών αυτών θεραπευτικών προσεγγίσεων, μία καθυστέρηση της θεραπείας με διάρκεια ενός μήνα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Για τις χειρουργικές επεμβάσεις:  υπήρχε 6-8% αύξηση του κινδύνου θανάτου για κάθε καθυστέρηση διάρκειας ενός μήνα, ενώ οι συνέπειες ήταν ακόμη μεγαλύτερες για κάποιες περιπτώσεις που έχρηζαν ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας,

-με αυξημένο κατά 9% κίνδυνο θανάτου για ακτινοθεραπεία ως κύρια αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, και,

-13% για επικουρική συστηματική θεραπεία στον καρκίνου του παχέως εντέρου.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές υπολόγισαν πως καθυστερήσεις που ξεπερνούσαν τους δύο και τους τρεις μήνες αύξαναν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ασθενή με καρκίνο του μαστού που αν καθυστερούσε δύο μήνες να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση:

-ο κίνδυνος θανάτου θα αυξανόταν κατά 17%, ενώ,

-μία καθυστέρησης τριών μηνών θα αύξανε τον κίνδυνο κατά 26%.

Μία καθυστέρηση χειρουργικής επέμβασης διάρκειας τριών μηνών για όλους τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού για ένα χρόνο (για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας COVID-19) θα οδηγούσε σε:

-1.400 περισσότερους θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο,

-6.100 στις Ηνωμένες Πολιτείες,

-700 στον Καναδά και,

-500 στην Αυστραλία, υποθέτοντας πως η χειρουργική επέμβαση ήταν η πρώτη θεραπεία για:

-το 83% των περιπτώσεων, ενώ,

-η θνησιμότητα χωρίς την καθυστέρηση ήταν σε ποσοστό 12%.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα παράδειγμα από το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο στην αρχή της πανδημίας COVID-19, δημιούργησε έναν αλγόριθμο για να θέσει σε προτεραιότητα τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Για έναν αριθμό περιστατικών θεωρήθηκε ασφαλές να υπάρξει καθυστέρηση από 10 ως 12 εβδομάδες χωρίς προβλεπόμενο αντίκτυπο στην έκβαση, συμπεριλαμβανομένων όλων των χειρουργικών επεμβάσεων του παχέως εντέρου.

Τα αποτελέσματά μας μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση ενημέρωση της πολιτικής- βρήκαμε πως αυξάνοντας την αναμονή για αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις από 6 έως 12 εβδομάδες, αυξάνεται κι ο κίνδυνος θανάτου κατά 9%’’, είπαν οι συγγραφείς.

Αν και αναγνώρισαν πως η μελέτη τους είχε περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι βασίστηκε σε δεδομένα από μελέτες παρατήρησης, τα οποία δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτία ενώ υπήρχε πιθανότητα οι ασθενείς με μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη θεραπεία να ήταν αναμενόμενο να έχουν πιο δυσμενή αποτελέσματα λόγω άλλων παραγόντων, όπως πχ η συννοσηρότητα με άλλες ασθένειες ή η νοσηρότητα εξαιτίας της ίδιας της θεραπείας.

Ωστόσο, η ανάλυση τους βασίστηκε σε μεγάλο αριθμό δεδομένων και οι ερευνητές διασφάλισαν ότι συμπεριέλαβαν μόνο μελέτες υψηλής ποιότητας και εγκυρότητας, οι οποίες δηλαδή μέτρησαν ακριβώς αυτό που εξέταζαν.

Ο Hanna καταλήγει: “Μία καθυστέρηση ενός μήνα στη θεραπεία σχετίζεται με την αύξηση της θνησιμότητας μεταξύ όλων των κοινών τύπων του καρκίνου, με μεγαλύτερες καθυστερήσεις να είναι όλο και περισσότερο επιζήμιες.

“Σε συνέχεια αυτών των αποτελεσμάτων, οι πολιτικές που επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων στην έναρξη της θεραπείας του καρκίνου σε επίπεδο συστήματος, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα επίπεδα επιβίωσης του πληθυσμού“.

Νεοπλασίες

05.12.2022

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο

Απόψεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα έχουν οι περισσότεροι ενήλικες για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο, γεγονός που τους αφήνει εκτεθειμένους στη νόσο, προειδοποιούν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ. Αναλύοντας τις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 3.800 εθελοντές σε ερωτήσεις για το αλκοόλ, ανακάλυψαν πως μερικοί πίστευαν ότι το […]

23.11.2022

«Αν αυτός ο βήχας έχει γίνει μέρος της ζωής σας, ελέγξετε το»: Αφίσες προειδοποιούν για τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα

Αφίσα που παρουσιάζει συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα προκειμένου να συμβάλει με τον τρόπο αυτό στην αναγνώριση συμπτωμάτων δημιούργησε το Ίδρυμα Marie Keating. Τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα, το ίδρυμα παρουσίασε μια νέα εκστρατεία με στόχο την ανάδειξη των πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου, ώστε περισσότεροι να σπεύσουν να εξεταστούν. Σύμφωνα με το LBB […]

Καρκίνος εντέρου: Επεξεργασμένο κρέας και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του
21.11.2022

Καρκίνος εντέρου: Επεξεργασμένο κρέας και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του

Τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – Το τεστ που τον εντοπίζει χρόνια πριν εμφανιστεί
14.11.2022

Τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – Το τεστ που τον εντοπίζει χρόνια πριν εμφανιστεί

Γνωστό συμπλήρωμα διατροφής συνδέεται με κίνδυνο καρκίνου και εγκεφαλικές μεταστάσεις
14.11.2022

Γνωστό συμπλήρωμα διατροφής συνδέεται με κίνδυνο καρκίνου και εγκεφαλικές μεταστάσεις

Τροποποίησαν το DNA των κυττάρων σε 16 ασθενείς για να θεραπεύσουν τον καρκίνο τους
11.11.2022

Τροποποίησαν το DNA των κυττάρων σε 16 ασθενείς για να θεραπεύσουν τον καρκίνο τους

Γυναίκα ξεπέρασε 12 καρκινικούς όγκους – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες μελετώντας το αίμα της
03.11.2022

Γυναίκα ξεπέρασε 12 καρκινικούς όγκους – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες μελετώντας το αίμα της

Νέα μελέτη: Οι 2 ύποπτες ενδείξεις για να διαγνώσουμε τον καρκίνο του παγκρέατος έως και 3 χρόνια νωρίτερα
02.11.2022

Νέα μελέτη: Οι 2 ύποπτες ενδείξεις για να διαγνώσουμε τον καρκίνο του παγκρέατος έως και 3 χρόνια νωρίτερα

Γ.Δασκαλάκης: «Μου προκάλεσε καρκίνο το εμβόλιο που απαιτούσε η κυβέρνηση να κάνουμε» (βίντεο)
01.11.2022

Γ.Δασκαλάκης: «Μου προκάλεσε καρκίνο το εμβόλιο που απαιτούσε η κυβέρνηση να κάνουμε» (βίντεο)

Έρευνα: Η χημική ισιωτική και οι βαφές μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;
25.10.2022

Έρευνα: Η χημική ισιωτική και οι βαφές μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
3

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
4

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Περισσότερα

07.12.2022

Ομολογία Χ.Γώγου: «Οι μάσκες δημιούργησαν ψυχολογικά, επικοινωνιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα στα παιδιά»!

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, δηλαδή των «ειδικών» που επέβαλαν τους μαζικούς εμβολιασμούς και τα lockdowns, δήλωσε πριν από λίγο, ότι οι μάσκες δημιούργησαν προβλήματα ψυχολογικά, επικοινωνιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα στα παιδιά! Αυτό όμως που έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι παραδέχθηκε […]

06.12.2022

Βρετανία: Εννέα τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο- Τελευταίο θύμα μία 5χρονη

Ακόμα ένα παιδί έχασε τη ζωή του στη Βρετανία μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς είχε προσβληθεί με στρεπτόκοκκο Α, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των παιδιών που πέθαναν από στρεπτόκοκκο στη χώρα σε εννέα. Το τελευταίο θύμα του στρεπτόκοκκου είναι μία 5χρονη που αρρώστησε την περασμένη εβδομάδα και νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Royal Belfast […]

Δείτε για ποιο λόγο αυξάνονται τα ποσοστά λίπους στο σώμα μετά από δίαιτα
06.12.2022

Δείτε για ποιο λόγο αυξάνονται τα ποσοστά λίπους στο σώμα μετά από δίαιτα

Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο το υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους!
06.12.2022

Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο το υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους!

Ομολογία από τους «ειδικούς» της κυβέρνησης: «Το ανοσοποιητικό σύστημα των Ελλήνων κατέρρευσε από μάσκες & lockdowns»
05.12.2022

Ομολογία από τους «ειδικούς» της κυβέρνησης: «Το ανοσοποιητικό σύστημα των Ελλήνων κατέρρευσε από μάσκες & lockdowns»

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο
05.12.2022

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο

Πείνα και άγχος: Πως συνδέονται και πως μπορείτε να τα ελέγξετε
05.12.2022

Πείνα και άγχος: Πως συνδέονται και πως μπορείτε να τα ελέγξετε

Σφοδρή επίθεση του Γ.Ιωαννίδη στην κυβέρνηση για την διαχείριση του Covid-19: «Είπε στους Έλληνες ακραία ψεύδη»!
05.12.2022

Σφοδρή επίθεση του Γ.Ιωαννίδη στην κυβέρνηση για την διαχείριση του Covid-19: «Είπε στους Έλληνες ακραία ψεύδη»!

Πόνος στον αυχένα: Πώς θα τον προλάβετε
05.12.2022

Πόνος στον αυχένα: Πώς θα τον προλάβετε

Κρατήστε σημειώσεις: Το απλό κόλπο για να «καθαρίσετε» το μυαλό σας όταν κοιμάστε
05.12.2022

Κρατήστε σημειώσεις: Το απλό κόλπο για να «καθαρίσετε» το μυαλό σας όταν κοιμάστε