Νεοπλασίες

Ψήσιμο με κάρβουνο: Tελικά είναι καρκινογόνο;

Ψήσιμο με κάρβουνο: Tελικά είναι καρκινογόνο;

Οι περισσότεροι Αμερικανοί αναφέρουν ότι ψήνουν στη σχάρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παρά τη δημοτικότητά του, πιθανότατα έχουμε ακούσει τη φήμη ότι το ψήσιμο στη σχάρα είναι κακό για την υγεία μας. Δυστυχώς, υπάρχει κάποια αλήθεια στη συγκεκριμένη φήμη.

Το ψήσιμο στη σχάρα με κάρβουνο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια. Υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να κάνουμε το γεύμα μας ασφαλές, υγιεινό και νόστιμο.

Είναι ο άνθρακας καρκινογόνος;

Οτιδήποτε αποδεικνύεται ότι προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου θεωρείται καρκινογόνο. Το κάρβουνο από μόνο του δεν είναι καρκινογόνο, αλλά το μαγείρεμα με κάρβουνο έχει σχέση με τον καρκίνο. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για αυτό: Ο πρώτος έχει να κάνει με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος, ο δεύτερος σχετίζεται με το ότι το μαγείρεμα με κάρβουνο δημιουργεί πολύ καπνό. Τόσο ο καπνός όσο και το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία ορισμένων κρεάτων είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνα.

Φυσικά, ο άνθρακας δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μαγειρέψουμε φαγητό σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, δεν ανταποκρίνονται όλα τα τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο στο μαγείρεμα με κάρβουνο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν όλα τα είδη ψησίματος με κάρβουνο τον ίδιο κίνδυνο καρκίνου. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τύποι ψησίματος με κάρβουνο θεωρούνται πολύ ασφαλείς. Ωστόσο, το μαγείρεμα με κάρβουνο μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ουσίες σε ορισμένα τρόφιμα.

Η ψησταριά προκαλεί καρκίνο;

Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί ότι η αγαπημένη καλοκαιρινή του συνήθεια στη μαγειρική μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Δυστυχώς, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε πριν ανάψουμε το γκριλ. Το συχνό ψήσιμο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Είναι το ψήσιμο στο γκάζι ασφαλέστερο από το κάρβουνο;

Το ψήσιμο στη σχάρα με αέριο θεωρείται ασφαλέστερο από το ψήσιμο με κάρβουνο. Δημιουργούμε πολύ λιγότερο καπνό όταν μαγειρεύουμε με αέριο, μειώνοντας τη δημιουργία PAH. Η ψησταριά αερίου επίσης δεν είναι τόσο ζεστή, μειώνοντας τη δημιουργία HCA. Ωστόσο, καλό είναι να λάβουμε υπόψη ότι η ψησταριά αερίου μειώνει μόνο αυτούς τους κινδύνους και δεν τους εξαλείφει.

Πώς να μειώσουμε τις καρκινογόνες ουσίες κατά τη διάρκεια του μπάρμπεκιου;

Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τη σχάρα. Τροποποιώντας το τι ψήνουμε στο γκριλ και τον τρόπο παρασκευής του, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους του ψησίματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να απολαύσουμε ένα υπέροχο μαγείρεμα χωρίς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Τι χρειάζεται να κάνουμε:

  • Να περιορίσουμε το ψήσιμο κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος
  • Να ψήνουμε στη σχάρα περισσότερα λαχανικά
  • Να ψήνουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες
  • Να μειώσουμε τους χρόνους για μαγείρεμα
  • Να μαρινάρουμε πρώτα το κρέας
  • Να κόβουμε το λίπος από το κρέας
  • Να είμαστε επιλεκτικοί σχετικά με τη σχάρα που χρησιμοποιούμε

Κάνοντας μία συνολική ανασκόπηση, καλό είναι να έχουμε κατά νου πως το ψήσιμο στη σχάρα με κάρβουνο και το ψήσιμο γενικά, σχετίζεται με τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος όταν μαγειρεύουμε κρέας πλούσιο σε λιπαρά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού