Νεοπλασίες

Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία: Τι υποστηρίζει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία: Τι υποστηρίζει για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (E.R.S) ανακοίνωσε πρόσφατα την επίσημη θέση της αναφορικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Με βάση λοιπόν, τις τρέχουσες πληροφορίες και τη διαθέσιμη έρευνα, η E.R.S δεν ταξινομεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα… ως ασφαλή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, ούτε τα θεωρεί ένα εγκεκριμένο εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος ή κατάλληλα για να χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου το συμβατικό κάπνισμα απαγορεύεται.

Η E.R.S ενέκρινε την υιοθέτηση της επίσημης θέσης της κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της καθώς κρίθηκε απαραίτητη η σωστή πληροφόρηση του κοινού, δεδομένης της έκτασης χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του γεγονότος ότι το θέμα απασχόλησε συχνά, ειδικά τον τελευταίο καιρό, τα Μ.Μ.Ε.

Σύμφωνα λοιπόν με το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, η E.R.S αντιτίθεται στη χρήση όλων των προϊόντων καπνού καθώς και στην προώθηση προϊόντων νικοτίνης χωρίς έγκριση, όπως ο μασώμενoς καπνός και άλλα νέα προϊόντα, που περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigs), το snuss (σουηδικό είδος  ενδοστοματικά απoρροφούμενου  καπνού), το μασώμενο καπνό και το ναργιλέ.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα νέα προϊόντα θεωρούνται ότι μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο ή ότι είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική μελέτη για να τεκμηριώσει την υπόθεση αυτή. Αντίθετα, διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καπνιστών, θέτοντας τους σε συνεχή υψηλό κίνδυνο για ασθένεια και έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατους ελέγχους σε δείγμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαπιστώθηκε ότι περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, όπως διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό απόψυξης. Αυτές οι ανησυχίες δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν επαρκώς με κατάλληλη αξιολόγηση και ρύθμιση από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

«Η επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υπάρχει και δεν μπορεί η μέθοδος αυτή να υποστηριχθεί ως επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες, και μάλιστα πρόσφατα και από τη χώρα μας, με δημοσίευση στον ιατρικό τύπο, που δείχνουν την επικινδυνότητα της χρήσης των προϊόντων αυτών. Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να ανταλλάσουν ένα καρκινογόνο προϊόν για άλλο» τονίζει η κα. Χριστίνα Γκράτζιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. «Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του άρθρου 14 της σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC) και ως εκ τούτου η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους».

Στην Ελλάδα ειδικότερα, στο νέο Κέντρο Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία», το οποίο λειτουργεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση περαιτέρω ειδικής έρευνας σε καπνιστές από το γενικό πληθυσμό και σε καπνιστές με αναπνευστικά προβλήματα σχετικά με την επίδραση της διακοπής του καπνίσματος, τον έλεγχο του stress και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η έρευνα θα τελεί υπό την εποπτεία και ευθύνη της αναπληρώτριας καθηγήτριας κας Χριστίνας Γκράτζιου στη Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία» (Διευθυντής: καθηγητής κ. Ν. Κουλούρης).

Στόχος του νέου Κέντρου  Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος είναι η έρευνα και η εφαρμογή θεραπευτικών προγραμμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος σε καπνιστές που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο καθώς και σε ομάδα καπνιστών ασθενών με αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα χρόνια προβλήματα υγείας και σε άλλους ειδικούς πληθυσμούς καπνιστών.

Το Κέντρο Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος λειτουργεί κάθε Τρίτη και ώρες 12:00-16:00 στο κτίριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α “Σωτηρία”. 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

09.09.2026

Αθήνα: 54χρονη έγινε μητέρα με έμβρυο που είχε καταψυχθεί πριν από 22 χρόνια!

Η εμβρυομεταφορά έγινε τον Δεκέμβριο και θεωρείται η μεγαλύτερη δημοσιευμένη διάρκεια κρυοσυντήρησης αυτολόγου γενετικού υλικού που έχει οδηγήσει σε γέννηση

06.09.2026

Καρδιολόγοι αποκαλύπτουν: Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης

Ποια τρόφιμα χρειάζονται περιορισμό

Ανακαλείται από την αγορά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι λόγω κινδύνου «σοβαρού τραυματισμού»: Ποιο αφορά
05.09.2026

Ανακαλείται από την αγορά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι λόγω κινδύνου «σοβαρού τραυματισμού»: Ποιο αφορά

Νέα Ζηλανδία: «Πράσινο φως» στη χρήση της ουσίας MDMA για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες
05.09.2026

Νέα Ζηλανδία: «Πράσινο φως» στη χρήση της ουσίας MDMA για τη θεραπεία του μετατραυματικού στρες

ΕΟΦ: Προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις χωρίς αξιολόγηση ασφάλειας
05.09.2026

ΕΟΦ: Προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις χωρίς αξιολόγηση ασφάλειας

Τα συμπτώματα που προμηνύουν τον καρκίνο των ωοθηκών – Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης
04.09.2026

Τα συμπτώματα που προμηνύουν τον καρκίνο των ωοθηκών – Η σημασία της έγκαιρης πρόληψης

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)
02.09.2026

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)

H Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος – Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλίτσα (φωτο)
02.09.2026

H Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος – Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλίτσα (φωτο)

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία
01.09.2026

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε
31.08.2026

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε