Νεοπλασίες

Οι ντομάτες σώζουν τον προστάτη!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μαγειρεμένες ντομάτες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη!

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το λυκοπένιο –μια χρωστική που είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών- μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη ή ακόμα και να καταστρέψει τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Στη διαπίστωση αυτή, κατέληξαν οι ειδικοί μετά από μια σειρά ερευνών, οι οποίες εξετάζουν το κατά πόσο οι ντομάτες μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του προστάτη που σκοτώνει 10000 άνδρες, ενώ παράλληλα διαγιγνώσκονται με την ίδια ασθένεια 36000 ετησίως, μόνο στη Βρετανία!

Το λυκοπένιο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όμως η συγκέντρωσή του είναι πολύ αυξημένη στις ντομάτες. Βέβαια, έχει βρεθεί ότι σε διαφορετικά είδη ντομάτας υπάρχουν μεταβολές στη συγκέντρωσή του, οδηγώντας τους επιστήμονες σε περαιτέρω μελέτες ώστε να καταλήξουν σε μια ποικιλία εξ αυτών, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Mridula Choprafrom, από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, δήλωσε: «Η ικανότητα δράσης του λυκοπενίου ενδεχομένως να ποικίλει ανάλογα με την προέλευση της ντομάτας. Ακόμα και το πιο αποτελεσματικό είδος, έχει διαφορές ανάλογα με την επεξεργασία που μπορεί να έχει υποστεί!»

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σάλτσα ντομάτας, αλλά και άλλα προϊόντα με βάση τους την τομάτα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι η ίδια όταν καταναλώνεται στη φυσική της μορφή. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα μαγειρεμένα κόκκινα φρούτα, που με το σπάσιμο των τοιχωμάτων των κυττάρων τους, μέσα από τη διαδικασία του ψησίματος, αυξάνεται η ποσότητα λυκοπενίου που απελευθερώνεται.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών πειραμάτων, το λυκοπένιο φάνηκε να διαταράσσει την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την παροχή αίματος σε αυτά. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα εάν η ίδια διαδικασία ακολουθείται και μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Προγενέστερες μελέτες πάντως, έχουν διαπιστώσει ότι, υπήρξε σημαντική αύξηση στα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα και το σπέρμα ανδρών, οι οποίοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 400γρ επεξεργασμένων προϊόντων τομάτας, για διάστημα δύο εβδομάδων.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο British Journal of Nutrition και είναι πολλά υποσχόμενη, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την κατανάλωση μαγειρεμένης ντομάτας και πως μπορεί αυτή η ιδιότητα της τομάτας να μετατραπεί σε φαρμακευτική θεραπεία.

Νεοπλασίες

24.09.2025

Ιταλία: Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 37%!

Ανησυχητικά στοιχεία για αύξηση καρκίνων!

29.08.2025

Πολύποδας εντέρου: Πώς αναπτύσσεται και πότε εξελίσσεται σε καρκίνο

Τι μπορείτε να κάνετε

28.08.2025

Έρευνα: Βακτήριο λειτουργεί σαν «Δούρειος Ίππος» και μεταφέρει κρυφά ιό που καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους!

25.08.2025

Καρκίνος μαστού: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

25.08.2025

Νέα έρευνα: Φθηνό φάρμακο για την υπέρταση μπορεί να αναστείλει τον πιο θανάσιμο τύπο καρκίνου του μαστού

20.08.2025

Καρκίνος του ήπατος: Δύο συμπτώματα που μπορούν να εντοπιστούν ενώ βρίσκεστε στην τουαλέτα

20.08.2025

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν αισθητήρα με διαμάντι που μπορεί να ανιχνεύσει την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα!

14.08.2025

Θετικά αποτελέσματα από νέο πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος – Γιατί δεν έλαβε έγκριση

14.08.2025

Καρκίνος στο στόμα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι κύριοι παράγοντες κινδύνου

30.07.2025

Τρομάζουν οι εικόνες με τους καρκινικούς όγκους στα δάχτυλα ενός άνδρα εβδομάδες πριν από το θάνατό του

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε