Διατροφή

Οι 9 τροφές με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση: H ειδική δίαιτα που εξέδωσε οργανισμός

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων προϊόντων με πρόσθετα λιπαρά και ζάχαρη.

Οι ευεργετικές επιδράσεις μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής περιλαμβάνουν και την πρόληψη του καρκίνου, πώς επιδρούν όμως τα διάφορα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό ώστε να αποτρέψουν τη νόσο;

Ο μη κερδοσκοπικός αμερικανικός οργανισμός Environmental Working Group, μέσα από την ειδική δίαιτα που σχεδίασε ενάντια στον καρκίνο, την Cancer Defense Diet, παρουσιάζει ποιες είναι οι εννέα ομάδες τροφών που παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία από τη νόσο και εξηγεί πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Δείτε ποιες είναι οι εννέα ομάδες τροφών με αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση, ποιοι είναι οι κυριότεροι «εκπρόσωποι» κάθε ομάδας και πώς επιδρούν στον οργανισμό ώστε να τον προστατεύσουν από τον καρκίνο.

1. Κόκκινα, μοβ και μπλε φρούτα και λαχανικά

Εκπρόσωποι: Μούρα, κόκκινο σταφύλι, κόκκινο λάχανο, κεράσι, κόκκινο κρεμμύδι, κοκκινόφυλλο μαρούλι, μελιτζάνα, ραπανάκι, μαύρο φασόλι, δαμάσκηνο.

Οφέλη: Αυτές οι σκουρόχρωμες τροφές φυτικής προέλευσης παρέχουν πληθώρα βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, καθώς και ανθοκυανίνες, μια ομάδα φλαβονοειδών με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου.

2. Ψάρια και θαλασσινά με κόκκινο χρώμα

Εκπρόσωποι: Σολομός, αστακός, καβούρι, καραβίδα, πέστροφα.

Οφέλη: Τα ψάρια και τα θαλασσινά με κόκκινο χρώμα είναι καλή πηγή καθαρής πρωτεΐνης και παρέχουν ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η ασταξανθίνη έχει αποδειχτεί ότι έχει αντικαρκινική δράση στο πλαίσιο δοκιμών στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα, ενώ στον άνθρωπο μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες.

3. Κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί και πράσινα φρούτα και λαχανικά

Εκπρόσωποι: Ντομάτα, καρότο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρπούζι, παπάγια, γκρέιπφρουτ, πιπεριά, γκουάβα, σπαράγγι, κόκκινο λάχανο, κολοκύθι, μπιζέλι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, γλυκοπατάτα.

Οφέλη: Όλες αυτές οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Σε μικρές δόσεις, τα καροτενοειδή δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα και ενδεχομένως ενάντια στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Επίσης, εργαστηριακές μελέτες έχουν υποδείξει ότι και τα φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

4. Βότανα και μπαχαρικά

Εκπρόσωποι: κουρκουμάς (κιτρινόριζα), τζίντζερ (πιπερόριζα), πιπέρι, κάρδαμο.

Οφέλη: Η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική έχει διττό ρόλο, αφού αφενός μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στις φλεγμονές και σε καρκινικές μεταλλάξεις και αφετέρου αποτρέπει την υπερβολική χρήση αλατιού και ζάχαρης.

5. Υγιεινά έλαια, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί και σπόροι

Εκπρόσωποι: Σολομός, μπακαλιάρος, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλα, ελαιόλαδο, καρθαμέλαιο, λάδι κανόλα, λιναρόσπορος, καρύδια.

Οφέλη: Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μια ισορροπία ως προς τον τύπο λιπαρών που καταναλώνονται. Η κατανάλωση κορεσμένων, επεξεργασμένων και υδρογονωμένων ελαίων πρέπει να είναι περιορισμένη, καθώς προωθούν τις φλεγμονές, ενώ ενθαρρύνεται η κατανάλωση Ω-3 λιπαρών, καθώς μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν από την καρδιοπάθεια και άλλες χρόνιες ασθένειες.

6. Σταυρανθή λαχανικά

Εκπρόσωποι: Λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, λαχανίδα, κουνουπίδι, κράμβη.

Οφέλη: Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου. Τα λαχανικά αυτά παρέχουν πληθώρα ωφέλιμων ουσιών, όπως οι ισοθειοκυανάτες και το φλαβονοειδές λουτεολίνη. Οι ισοθειοκυανάτες εκτιμάται ότι προωθούν την ανάπλαση του DNA, ενώ η λουτεολίνη έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

7. Υγιεινές πρωτεΐνες

Εκπρόσωποι: Φασόλια, μπιζέλι, ψάρι, πουλερικά, φακές, ξηροί καρποί, σπόροι.

Οφέλη: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που υπάρχουν στις παραπάνω πρωτεϊνούχες τροφές συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Παράλληλα, ο κίνδυνος καρκίνου (κυρίως του παχέος εντέρου) μπορεί να μειωθεί χάρη στην αντικατάσταση ανθυγιεινών πηγών πρωτεΐνης (π.χ. αλλαντικά) με άλλες, πιο υγιεινές.

8. Λειριοειδή

Εκπρόσωποι: Κρεμμύδι, σκόρδο, εσαλότ, πράσο, σχοινόπρασο.

Οφέλη: Τα Λειριοειδή είναι μια οικογένεια φυτών που χαρακτηρίζονται από την περιεκτικότητά τους σε ολεανολικό οξύ, το φλαβονοειδές καιμφερόλη και άλλες θειούχες ενώσεις. Τα συστατικά αυτά δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου και σε άλλους καρκίνους του πεπτικού.

9. Προϊόντα ολικής άλεσης

Εκπρόσωποι: Ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρόμη, πλιγούρι, κριθάρι ολικής άλεσης, φαγόπυρο (μαυροσίταρο), κινόα, καλαμπόκι.

Οφέλη: Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι φυτικές ίνες συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε