Νεοπλασίες

Τί είναι η αυτοφαγία και πώς συνδέεται με τον καρκίνο;

Η αυτοφαγία έχει συνδεθεί έντονα με πολλαπλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών διαταραχών και του καρκίνου.

Παρά τη σημασία της, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε ένας σαφής χαρακτηρισμός για τις ιδιότητές της. Ερευνητές στο Karolinska Institutet έχουν πραγματοποιήσει δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Autophagy.

Πέρα από τη διατήρηση της ομοιόστασης των πρωτεϊνών, η αυτοφαγία παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική επιβίωση ως θεμελιώδης απόκριση προσαρμογής, ιδίως σε διαφορετικές συνθήκες πείνας. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές διαφορετικές αυτοφαγικές οδοί σε κύτταρα θηλαστικών που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην αποικοδόμηση διαφορετικών κυτταρικών συστατικών.

Χιλιάδες πρωτεΐνες μπορούν να αποδομηθούν σε καρκινικά κύτταρα μέσω της αυτοφαγίας.

Η ερευνητική ομάδα στο Karolinska Institutet, υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Helin Norberg, παρείχε στο παρελθόν νέες πληροφορίες σχετικά με αυτό χαρακτηρίζοντας πρωτεΐνες που υποβαθμίζονται από διαφορετικές αυτοφαγικές οδούς στα καρκινικά κύτταρα (Autophagy, 2019).

Στη νέα μελέτη (Autophagy, 2021), αποκαλύπτουν τώρα πώς και ποιες πρωτεΐνες αποικοδομούνται, και ότι συμβαίνει με έναν τακτικό διαδοχικό τρόπο, ο οποίος βρέθηκε να εξαρτάται από τη λειτουργία που έχει η πρωτεΐνη στα καρκινικά κύτταρα.

«Μια σημαντική πτυχή αυτών των ευρημάτων είναι ότι η πλειοψηφία των ταυτοποιημένων πρωτεϊνών εμφανίζουν κυρίαρχες ογκογονικές δραστηριότητες προ-επιβίωσης, η οποία παθογόνος σταθεροποίηση διατηρεί αποτελεσματικά την πρόοδο και τη διάδοση του όγκου. Δεδομένου ότι τα ευρήματά μας περιγράφουν πώς αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να αποικοδομηθούν, οι ανακαλύψεις μας θέτουν τη βάση για την κατανόηση των μηχανισμών για το πώς οι ογκοπρωτεΐνες μπορούν να «καταναλωθούν» από τα κύτταρα.

Το πιο σημαντικό, όταν ξέρουμε πώς, πότε και ποιες πρωτεΐνες που προάγουν τον καρκίνο μπορούν να υποβαθμιστούν, μπορούμε επίσης να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε νέες στρατηγικές που θα μπορούσαν να προωθήσουν επιλεκτικά τους ειδικούς μηχανισμούς αποδόμησης για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών προσεγγίσεων», λέει η Helin Norberg.

Νεοπλασίες

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια

05.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα

04.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

25.02.2025

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου

25.02.2025

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

11.02.2025

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια τα συμπτώματα, οι συνήθεις αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

29.01.2025

Φαρμακευτικός κολοσσός αντιμέτωπος με κατηγορίες για σοβαρές παρενέργειες αντικαρκινικού εμβολίου

16.01.2025

Ο FDA απαγορεύει κόκκινη χρωστική ουσία που υπάρχει σε 3.000 τρόφιμα – Φτιάχνεται από πετρέλαιο!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού