Νεοπλασίες

Γιατί το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου;

Γιατί το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου;
Η συνεχής έκθεση στο τοξόπλασμα μπορεί να αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου στους ενήλικες μπορεί να σχετίζεται με ένα παράσιτο που μεταδίδεται από τα μολυσμένα τρόφιμα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Το παράσιτο είναι το πρωτόζωο τοξόπλασμα (toxoplasma gondii) και μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως από το μισοψημένο κρέας. Σε μελέτη σε δύο διαφορετικές βάσεις δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ασθενείς με γλοίωμα ήταν πολύ πιθανότερο να διαθέτουν αντισώματα έναντι του τοξοπλάσματος. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι είχαν μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους από το συγκεκριμένο παράσιτο.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου γενικώς είναι σπάνιος. Ωστόσο στο 80% των περιπτώσεων οι κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου είναι γλοιώματα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, μετά την κατάποση το τοξόπλασμα δημιουργεί αποικίες σε σχεδόν όλους τους ιστούς του σώματος. Φθάνει μέχρι τον νευρικό ιστό και μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό κύστεων στον εγκέφαλο.

Προγενέστερες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρξει συσχέτιση ανάμεσα στο γλοίωμα και στην αυξημένη συχνότητα της τοξοπλάσμωσης. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να επαληθεύσουν τις αναφορές αυτές. Έτσι εξέτασαν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του εγκεφάλου σε άτομα τα οποία είχαν υποβληθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα σε εξέταση αντισωμάτων στο τοξόπλασμα.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν προέρχονταν από άτομα που συμμετείχαν:

  • Σε μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS)
  • Στην βιοτράπεζα ορού αίματος Janus του Νορβηγικού Μητρώου Καρκίνου

Από την μελέτη της ACS εξετάστηκαν στοιχεία από 37 πάσχοντες από γλοίωμα και 74 υγιείς συνομηλίκους τους. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 70 έτη. Αντίστοιχα, από την βιοτράπεζα Janus εξετάστηκαν στοιχεία από 323 ασθενείς και ισάριθμους υγιείς ανθρώπους, μέσης ηλικίας 40 ετών.

Δύο αντιγόνα

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ελεγχθεί για αντισώματα σε δύο συγκεκριμένες ουσίες (αντιγόνα) που υπάρχουν στην επιφάνεια του τοξοπλάσματος. Τα αντιγόνα αυτά λέγονται p22 και sag-1. Θετικοί στο τοξόπλασμα θεωρήθηκαν όσοι είχαν θετικό αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε από αυτά τα αντιγόνα.

Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί ο συγκεκριμένος καρκίνος του εγκεφάλου ήταν πολύ μεγαλύτερος στους εθελοντές με θετικό αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε αντιγόνο, αλλά ιδιαιτέρως με το αντιγόνο sag-1. Ειδικότερα, ο κίνδυνος αυξανόταν από 32% έως 235%, σε σύγκριση με τους εθελοντές που ήσαν αρνητικοί και στα δύο αντιγόνα.

Παρότι αυτά τα ποσοστά μοιάζουν τεράστια, «το γλοίωμα είναι ένας σπάνιος καρκίνος», έσπευσε να διευκρινίζει η ερευνήτρια Anna Coghill, από το Κέντρο Καρκίνου H. Lee Moffitt στην Τάμπα της Φλόριντα.  «Επομένως, ο απόλυτος κίνδυνος να τον εκδηλώσει κάποιος παραμένει πολύ χαμηλός».

Επιπλέον, «τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν σημαίνουν ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου προκαλείται σε όλες τις περιπτώσεις από το τοξόπλασμα», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr James Μ. Hodge, από το Τμήμα Επιστήμης του Πληθυσμού της ACS. «Υπάρχουν ασθενείς με γλοίωμα οι οποίοι δεν έχουν αντισώματα στο τοξόπλασμα και το αντίστροφο».

Ποια είναι, συνεπώς, η πρακτική αξία της μελέτης; Ότι η μείωση της έκθεσης στο συγκεκριμένο παράσιτο που προέρχεται από το μισοψημένο κρέας μπορεί να ελαττώνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του εγκεφάλου και ιδίως γλοίωμα, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Cancer.

Νεοπλασίες

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια

05.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα

04.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

25.02.2025

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου

25.02.2025

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

11.02.2025

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια τα συμπτώματα, οι συνήθεις αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

29.01.2025

Φαρμακευτικός κολοσσός αντιμέτωπος με κατηγορίες για σοβαρές παρενέργειες αντικαρκινικού εμβολίου

16.01.2025

Ο FDA απαγορεύει κόκκινη χρωστική ουσία που υπάρχει σε 3.000 τρόφιμα – Φτιάχνεται από πετρέλαιο!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού