Νεοπλασίες

Καρκίνος στομάχου: Πώς να ελαττώσετε τον κίνδυνο (Βίντεο)

O καρκίνος στομάχου αποτελεί τον 6ο σε συχνότητα θανάτων καρκίνο στους άνδρες και τον 8ο στις γυναίκες.

Οι άνδρες φαίνεται να προσβάλλονται συχνότερα απ’ ότι οι γυναίκες, περίπου σε διπλάσια συχνότητα.

Ο καρκίνος του στομάχου θεωρείται ύπουλος, καθώς στα αρχικά του στάδια, δεν δημιουργεί συμπτώματα που να οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό. Για το λόγο αυτό η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια όταν γίνεται η διάγνωση.

Μειώστε τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου ελαττώνοντας την κατανάλωση αλμυρών και επεξεργασμένων τροφών με αλάτι

Η κατανάλωση αλατιού αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως παράγοντας επικινδυνότητας για καρκίνο του στομάχου το 1959. Σε κάποιες πρώτες μελέτες η χρήση ψυγείων για την αποθήκευση των τροφών, που θεωρούνταν δείκτης μείωσης της κατανάλωσης των αλμυρών τροφών, σχετίστηκε με τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου στο στομάχι.

Σήμερα, οι περισσότερες δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες μάς δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού και αλμυρών τροφών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο στομαχικού καρκίνου. Οι συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου από το AICR και το WCRF συμβουλεύουν το κοινό να περιορίζει την κατανάλωση αλμυρών τροφών και τροφών επεξεργασμένων με αλάτι, ως στρατηγική για τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου του στομάχου.

Ο καρκίνος στο στομάχι είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο βάρος για την υγεία, καθώς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με μια μελέτη των Πελετέιρο κ.α. που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer το 2011, τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν γαστρικό καρκίνο συγκριτικά με τα άτομα με πιο μικρή κατανάλωση αλατιού.

Δείτε επίσης στο παρακάτω βίντεο ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε στην καθημερινότητα για να απομακρύνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι:

Νεοπλασίες

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια

05.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα

04.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

25.02.2025

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου

25.02.2025

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

11.02.2025

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια τα συμπτώματα, οι συνήθεις αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

29.01.2025

Φαρμακευτικός κολοσσός αντιμέτωπος με κατηγορίες για σοβαρές παρενέργειες αντικαρκινικού εμβολίου

16.01.2025

Ο FDA απαγορεύει κόκκινη χρωστική ουσία που υπάρχει σε 3.000 τρόφιμα – Φτιάχνεται από πετρέλαιο!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού