Νεοπλασίες

Με κατάθλιψη οι μισοί από τους πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος  -19 Νοεμβρίου- ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών οργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά επιστημονική ημερίδα για τον παγκρεατικό καρκίνο, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 στις 18:00.

Φέτος, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook και μέσω της ιστοσελίδας www.anticancerath.gr.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (WPCC), μέλος του οποίου είναι ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι.

Στο πάνελ συμμετείχαν αξιόλογοι επιστήμονες ιατροί που κάλυπταν όλο το φάσμα της φροντίδας που χρειάζεται ο ασθενής με καρκίνο του παγκρέατος.

Η ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα και χαιρετισμό της κυρίας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου  του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., η οποία τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού και της ενημέρωσης για τα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου.

Όσο πιο άμεσα οι ασθενείς που εμφανίσουν συμπτώματα προσφύγουν στον γιατρό τους, τόσο πιο έγκαιρη θα είναι η διάγνωση και θα υπάρχει καλύτερη δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου“, ανέφερε.

Επίσης η κ. Γραμματόγλου επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω ιατρική έρευνα στον χώρο του καρκίνου του παγκρέατος και την αναγκαιότητα δημιουργίας μητρώου ασθενών το οποίο θα βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων.

Ως συντονιστής της ημερίδας ο κ. Μιχαήλ Νικολάου, MD, MSc, PhD Παθολόγος – Ογκολόγος στο ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας», παρουσίασε τους ομιλητές και διηύθυνε τη συζήτηση μεταφέροντας στους επιστήμονες τις πολυάριθμες ερωτήσεις των θεατών.

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Ά Χειρουργική Κλινική, Γ.Ν.Α. Λαϊκό, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος.

Η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να είναι «καμπανάκι» που θα κάνει τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να προβαίνουν σε περαιτέρω εξετάσεις.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Μιχαήλ Καραμούζης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με μια παρουσίαση αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.

Θεραπευτικοί στόχοι των παθολόγων – ογκολόγων για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών ελέγχοντας τα συμπτώματα της νόσου, η παράταση της επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση της νόσου και η παράταση της γενικότερης επιβίωσης.

Νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα φαίνεται ότι έχουν αυξήσει τα ποσοστά εγχειρησιμότητας των ασθενών.

Ακολούθησε η ομιλία της κυρίας Ιωάννας Σιαφάκα, Ομότιμης Καθηγήτριας Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπροέδρου της   Ελληνικής Εταιρείας  Θεραπείας  Πόνου και Παρηγορικής   Φροντίδας -ΠΑΡΗΣΥΑ, και Μέλους του  Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Η κα Σιαφάκα επεσήμανε ότι ο πόνος είναι ένα πολυεπίπεδο κομμάτι, όπου υπεισέρχονται ψυχολογικές παράμετροι, το φύλο, η ηλικία, η εθνότητα, το γονιδιακό προφίλ και εξωγενείς επιδράσεις.

Φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική η ενδονωτιαία χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται αρκετά νωρίς.

Όταν υπάρχει καλύτερη αναλγησία φαίνεται ότι βελτιώνεται η πρόγνωση των ασθενών. Η κυρία Σιαφάκα επίσης τόνισε ότι η παρηγορική φροντίδα είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Εν συνεχεία ο κ. Δημήτρης Μούγιος, Ψυχολόγος, αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρκίνου του παγκρέατος.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το 38-45% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ στο 21% των περιπτώσεων η κατάθλιψη προηγείται της διάγνωσης, ακόμη και ενάμιση χρόνο πριν την εκδήλωση της νόσου.

Η κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και περιπλέκει τη θεραπευτική διαδικασία.

Ακολούθως η κ. Βαϊοπούλου Σοφία, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, μας ενημέρωσε σχετικά με τη διατροφική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του Παγκρέατος, παρουσίασε τα ιατρικά πρωτόκολλα για τη διατροφή και επικεντρώθηκε στη σημασία του διατροφικού πρωτοκόλλου, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγηση, τη μέτρηση μεταβολισμού και μυϊκής μάζας, τη δημιουργία εξατομικευμένου διαιτολογίου ασθενούς, καθώς και την παρακολούθηση του ασθενούς με τακτική επαναξιολόγηση των αναγκών του.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσία του κ. Μπαζιωτόπουλου Παναγιώτη, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία ως ασθενής.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας SERVIER.

Ο  Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο.

Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

Νεοπλασίες

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια

05.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα

04.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

25.02.2025

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου

25.02.2025

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

11.02.2025

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια τα συμπτώματα, οι συνήθεις αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

29.01.2025

Φαρμακευτικός κολοσσός αντιμέτωπος με κατηγορίες για σοβαρές παρενέργειες αντικαρκινικού εμβολίου

16.01.2025

Ο FDA απαγορεύει κόκκινη χρωστική ουσία που υπάρχει σε 3.000 τρόφιμα – Φτιάχνεται από πετρέλαιο!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού