Νεοπλασίες

Δραματική αύξηση των καρκίνων το 2012

Δραματική αύξηση των καρκίνων το 2012
Ο παγκόσμιος απολογισμός των θανάτων από καρκίνο αυξήθηκε σε 8,2 εκατομμύρια το 2012 καταγράφοντας μεγάλες αυξήσεις στους καρκίνους του μαστού, καθώς η νόσος έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια που οφείλεται σε δυτικούς τρόπους ζωής.
 
 

Οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν κατά 8% από τα 7,6 εκατομμύρια που αριθμούσαν σε προηγούμενη μελέτη, το 2008, και ο καρκίνος του μαστού σκότωσε πέρυσι 522.000 γυναίκες, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Ο καρκίνος του μαστού είναι επίσης μια κορυφαία αιτία θανάτου από καρκίνο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου”, λέει ο Ντέιβιντ Φόρμαν, επικεφαλής του Τμήματος Πληροφόρησης για τον Καρκίνο της IARC, δηλαδή της ομάδας που συγκεντρώνει τα παγκόσμια δεδομένα για τον καρκίνο.

Ο ίδιος δήλωσε πως αυτό οφείλεται “εν μέρει στο γεγονός ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής προκαλούν αύξηση της συχνότητας των κρουσμάτων και εν μέρει στο ότι οι κλινικές πρόοδοι στην καταπολέμηση της νόσου δεν φθάνουν μέχρι τις γυναίκες που ζουν σ’ αυτές τις περιοχές”.
 
Υπολογίζεται ότι 14,1 εκατ. άνθρωποι ανέπτυξαν καρκίνο το 2012, περισσότεροι από τα 12,7 εκατ. που ήταν το 2008. Επίσης 1,7 εκατ. γυναίκες διαγνώσθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού, περισσότερες κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2008.
 
Η έκθεση της IARC, με την ονομασία GLOBOCAN 2012, προσφέρει τις πιο επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για 28 διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε 184 χώρες, καθώς και μια παγκόσμια επισκόπηση των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου.
 
Στην έκθεση αυτή διαπιστώθηκε ότι οι πιο συνηθισμένοι διαγνωσμένοι καρκίνοι σ’ όλο τον κόσμο σε άνδρες και γυναίκες μαζί είναι του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου. Οι συνηθέστεροι καρκίνοι που ήταν αιτίες θανάτου ήταν του πνεύμονα, του ήπατος και του στομάχου.
 
Στις προβολές τους για το μέλλον, οι ειδικοί της IARC λένε πως περιμένουν “μια σημαντική αύξηση” στα κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως: τα νέα κρούσματα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν ετησίως στα 19,3 εκατ. ως το 2025, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και γερνάει ταυτόχρονα.
 
Οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν πως σε αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες συμβαίνουν ταχείες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, η στροφή προς τρόπους ζωής που είναι πιο χαρακτηριστικοί πλουσιότερων, εκβιομηχανισμένων χωρών, οδηγεί σε αύξηση των καρκίνων που συνδέονται με την αναπαραγωγή, τη διατροφή και τις ορμόνες.
 
Στην έκθεση της IARC αναφέρεται πως η συχνότητα του καρκίνου –ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο– αυξάνεται στις περισσότερες περιφέρειες του κόσμου, αλλά επισημαίνονται “τεράστιες ανισότητες”, όπως αναφέρει, ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες.
 
Ενώ τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων καρκίνου εξακολουθούν να είναι πιο υψηλά στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες, τα ποσοστά των θανάτων είναι σχετικά πολύ υψηλότερα σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, επειδή οι όγκοι συχνά δεν εντοπίζονται και διαγιγνώσκονται εγκαίρως λόγω έλλειψης ελέγχων και πρόσβασης σε θεραπείες.
 
“Μια επείγουσα ανάγκη στον έλεγχο του καρκίνου σήμερα είναι να αναπτυχθούν αποτελεσματικές και οικονομικά επιτρεπτές προσεγγίσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών που ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες”, λέει ο Κρίστοφερ Ουάιλντ, διευθυντής της IARC.
 
Ο ίδιος δήλωσε πως έχει κρίσιμη σημασία να υπάρξει αντιστοιχία των ποσοστών των κρουσμάτων και των θανάτων στις φτωχότερες χώρες με την πρόοδο που γίνεται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την αντιμετώπιση και τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων στις πλουσιότερες χώρες.
 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανισότητας αποτελεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας –που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο στην Αφρική, αλλά μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθεί με ένα εμβόλιο ή να ιαθεί, εφόσον εντοπισθεί αρκετά νωρίς με έλεγχο.
 
Στην υποσαχάρια Αφρική, 34,8 νέα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο ανά 100.000 γυναίκες και 22,5 ανά 100.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Σε σύγκριση, οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Βόρεια Αμερική είναι 6,6 και 2,5.
 
“Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να χρησιμοποιούνται τα μέσα τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα για τον καρκίνο του τραχήλου, ιδιαίτερα ο εμβολιασμός HPV σε συνδυασμό με καλά οργανωμένα εθνικά προγράμματα ελέγχου και θεραπείας”, δήλωσε ο Ουάιλντ.

Νεοπλασίες

24.09.2025

Ιταλία: Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 37%!

Ανησυχητικά στοιχεία για αύξηση καρκίνων!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

22.05.2026

Είσαι σε αυστηρή δίαιτα; Αυτά είναι τα γλυκά που μπορείς να καταναλώσεις άφοβα!

Μπορείς να τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου χωρίς φόβο

22.05.2026

H Kένυα αποχωρεί από τον ΠΟΥ: «Μέσα στο εμβόλιο του τετάνου έχει τοποθετηθεί ένας παράγοντας που προκαλεί στείρωση»

«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη πια»

ΕΟΦ: Τέλος στη διάθεση ανθού κάνναβης στην Ελλάδα – Σε ισχύ το νέο πλαίσιο
22.05.2026

ΕΟΦ: Τέλος στη διάθεση ανθού κάνναβης στην Ελλάδα – Σε ισχύ το νέο πλαίσιο

Ασβαγκάντα: Η φυσική δύναμη που ανεβάζει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και επαναφέρει την εσωτερική ισορροπία
22.05.2026

Ασβαγκάντα: Η φυσική δύναμη που ανεβάζει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και επαναφέρει την εσωτερική ισορροπία

Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν φάρμακο που μπορεί να επεκτείνει το «παράθυρο» αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό
22.05.2026

Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν φάρμακο που μπορεί να επεκτείνει το «παράθυρο» αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο κάτω από τον νεροχύτη
22.05.2026

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο κάτω από τον νεροχύτη

Αγρότισσα από το υστέρημά της έκανε δωρεά ασθενοφόρο στο ΕΣΥ
21.05.2026

Αγρότισσα από το υστέρημά της έκανε δωρεά ασθενοφόρο στο ΕΣΥ

Ειδικοί προειδοποιούν: «Γονείς πάρτε τώρα τα κινητά από τα παιδιά» – Γιατί μιλούν για την γενιά των «ζόμπι»
21.05.2026

Ειδικοί προειδοποιούν: «Γονείς πάρτε τώρα τα κινητά από τα παιδιά» – Γιατί μιλούν για την γενιά των «ζόμπι»

Επιβεβαιώθηκε η μηνιγγίτιδα στον μαθητή που νοσηλεύεται στο Ρίο
21.05.2026

Επιβεβαιώθηκε η μηνιγγίτιδα στον μαθητή που νοσηλεύεται στο Ρίο

Γιατί εμφανίζονται εύκολα μελανιές στο σώμα – Πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν
21.05.2026

Γιατί εμφανίζονται εύκολα μελανιές στο σώμα – Πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν