Νεοπλασίες

Το CLA καταπολεμά τον καρκίνο!

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι διάσημο για τις λιποδιαλυτικές ικανότητές του, αλλά έχει εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα και στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Είναι μια ουσία που ανακαλύφτηκε μόλις το 1987 από τον Dr. Michael Pariza, επιστήμονα του Ινστιτούτου Διατροφικής Έρευνας, του Πανεπιστημίου των Ην. Πολιτειών. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ανακαλύφτηκε μέσα από μια έρευνα σε ποντίκια, με την οποία έδειξε ότι η ύπαρξη αυτής της ουσίας που ονομάστηκε CLA-συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, εμπόδισε την εμφάνιση καρκινικού όγκου στα πειραματόζωα, ενώ ο ίδιος επιστήμονας σε πειράματα με κουνέλια έδειξε την θετική επίδραση του CLA στη μείωση της αθηροσκλήρωσης. Οι εξαιρετικές αντικαρκινικές ιδιότητες του CLA μπορούν να βοηθήσουν στον καρκίνο του στήθους, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του πνεύμονα, της επιδερμίδας αλλά και στο μελάνωμα.

Πέντε με έξι δεκαετίες πριν, οι άνθρωποι είχαμε τη δυνατότητα να ωφεληθούμε από αυτές τις πολύτιμες ιδιότητες απλώς τρώγοντας κόκκινο κρέας, επειδή προερχόταν κυρίως από ζώα ελευθέρας βοσκής. Σταδιακά, τα ζώα ελευθέρας βοσκής αντικαταστάθηκαν, σχεδόν εξολοκλήρου, από ζώα εκτροφής κι έτσι η πρόσληψη CLA από τον καταναλωτή έπεσε κατακόρυφα. Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και σήμερα η διατροφική πρόσληψη CLA από τους Αμερικανούς έπεσε πάνω από 80%. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία, όμως μπορούμε να υποθέσουμε ότι η κατάσταση σήμερα δεν απέχει πολύ από εκείνη στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σε αυτό το γεγονός αποδίδουν οι επιστήμονες και την πανδημία παχυσαρκίας που πλήττει τον σύγχρονο άνθρωπο. Η μειωμένη πρόσληψη CLA, λόγω κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από ζώα που εκτρέφονται και δεν είναι ελευθέρας βοσκής, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και την πρόσληψη πολλών θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της παχυσαρκίας.

Ο Ρόλος του CLA

Τα τελευταία χρόνια, πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά σχετικά με τη δράση και το γενικότερο ρόλο του CLA. Οι πιο σημαντικές από αυτές τις δράσεις είναι:

περιορίζει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων

σκοτώνει τα προ-καρκινικά κύτταρα

διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα

μειώνει τις καρδιακές παθήσεις και πολεμάει το διαβήτη

μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της συνολικής και της “κακής” χοληστερόλης

επηρεάζει ευνοϊκά τη σύσταση του σώματος

έχει αντιοξειδωτική δράση

Το CLA είναι ένα πολυακόρεστο συζευγμένο λιπαρό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο στη διατροφή του ανθρώπου, μιας και ο οργανισμός δεν μπορεί να το συνθέσει. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ως προς τη δράση του CLA, είναι η επίδραση που έχει στη σύσταση του σώματος. Πειράματα (σε ποντίκια και χοίρους) έδειξαν ότι το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους και να αυξήσει τα επίπεδα της σωματικής άλιπης μάζας. Έτσι, πειράματα 12 εβδομάδων σε ποντίκια που εφάρμοσαν δίαιτα με ή χωρίς CLA, έδειξαν ότι αυτά που είχαν μια διατροφή υψηλή σε λίπος με CLA μείωσαν το λίπος τους κατά 0.5-1%. Επιπλέον, το CLA αυξάνει τη μυϊκή μάζα και επομένως αυξάνει το μεταβολισμό με αποτέλεσμα να κάνει περισσότερες καύσεις. Είναι σημαντικό να τονιστεί, πως η χρήση μόνο του CLA δεν είναι η απάντηση στην παχυσαρκία, αλλά μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα άσκησης.

Νεοπλασίες

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια

05.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα

04.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

25.02.2025

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου

25.02.2025

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

11.02.2025

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια τα συμπτώματα, οι συνήθεις αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

29.01.2025

Φαρμακευτικός κολοσσός αντιμέτωπος με κατηγορίες για σοβαρές παρενέργειες αντικαρκινικού εμβολίου

16.01.2025

Ο FDA απαγορεύει κόκκινη χρωστική ουσία που υπάρχει σε 3.000 τρόφιμα – Φτιάχνεται από πετρέλαιο!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού