Νεοπλασίες

Ευχάριστα νέα για τον καρκίνο του τραχήλου

Ευχάριστα νέα για τον καρκίνο του τραχήλου

Δραματικά έχει μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου. Υπέυθυνοι για την συγκεκριμένη επιτυχία στο χώρο των νεοπλασιών είναι αναμφισβήτητα η εισαγωγή προγραμμάτων εξέτασης διαλογής του τραχήλου και φυσικά η τακτική γυναικολογική εξέταση (τέστ ΠΑΠ).

Ο καρκίνου του τραχήλου αναπτύσσεται όταν τα φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου μετασχηματίζονται σε καρκινικά κύτταρα. Αυτό δε γίνεται μέσα σε μια νύχτα. Η διαδικασία της ανάπτυξης του καρκίνου συντελείται σε διάστημα αρκετών ετών. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαύεστε και να χαλαρώνετε γιατί σε μερικές περιπτώσεις ο καρκίνος αναπτύσσεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο καρκίνος εμφανίζεται συνήθως στη μέση ηλικία. Οι μισές από τις γυναίκες στις οποίες δίνεται διάγνωση για καρκίνου του τραχήλου έχουν ηλικία μεταξύ 35 και 55 ετών.
 
Εάν ο καρκίνος διαγνωστεί νωρίς, υπάρχουν σχεδόν 100% πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης. Οι γυναίκες με καρκίνο σε αρχικά στάδια δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει πολύ. Τότε τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ασυνήθη κολπική έκκριση, παθολογική αιμορραγία εκτός της φυσιολογικής έμμηνης ρύσης, και αιμορραγία ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αποκλειστικά στον καρκίνου του τραχήλου. Είναι δυνατό να εκδηλωθούν επίσης σε άλλες καλοήθεις (μη καρκινικές) καταστάσεις. Ωστόσο, εάν εμφανίσετε τέτοια συμπτώματα, ζητήστε αμέσως τη συμβουλή του γιατρού σας.
 
Άλλες εξετάσεις με τις οποίες συμπληρώνεται η διερεύνηση του καρκίνου είναι: η κυστεοσκόπηση (εξέταση της ουροδόχου κύστης με ενδοσκόπιο), η ορθοσκόπηση (εξέταση του ορθού με ενδοσκόπιο), η ακτινογραφία θώρακα και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία (computed tomography, CT) και η μαγνητική τομογραφία (magnetic resonance imaging, MRI) Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της επέκτασης του καρκίνου σε γειτονικά και άλλα όργανα και θα καθορίσουν την ακριβή θεραπεία που απαιτείται – χειρουργική θεραπεία, ακτινοθεραπεία ή συνδυασμός των δύο.
 
Οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να κάνουν τακτικά τεστ-ΠΑΠ αμέσως μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι λιγότερο πιθανός σε γυναίκες μετά την ηλικία των 65 ετών των οποίων τα τελευταία τεστ-ΠΑΠ ήταν αρνητικά. 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

08.10.2026

Άνι Νάιτ: Το σχόλιο καλεσμένου στον γάμο του μοντέλου του Only Fans που προκάλεσε αμηχανία

Η αντίδρασή της

07.10.2026

Η Δανάη Μπάρκα αποκάλυψε μέσω story το «πρόβλημα» λόγω της εγκυμοσύνης της (φωτο)

«Χαλάλι», έγραψε ωστόσο, στο τέλος του κειμένου

Συμβιβασμός για την FKA Twigs & τον Λα Μπεφ: Αίρονται οι ρήτρες εμπιστευτικότητας – Τι σημαίνει αυτό
07.10.2026

Συμβιβασμός για την FKA Twigs & τον Λα Μπεφ: Αίρονται οι ρήτρες εμπιστευτικότητας – Τι σημαίνει αυτό

Οι άνθρωποι που απατούν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά – Τι δείχνει η ψυχολογία
06.10.2026

Οι άνθρωποι που απατούν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά – Τι δείχνει η ψυχολογία

Η φράση που ηρεμεί ένα θυμωμένο παιδί μέσα σε 30 δευτερόλεπτα
06.10.2026

Η φράση που ηρεμεί ένα θυμωμένο παιδί μέσα σε 30 δευτερόλεπτα

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε αλλά και όταν χωρίζουμε
05.10.2026

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε αλλά και όταν χωρίζουμε

Tο αρχαίο επάγγελμα που ήταν τόσο επικίνδυνο ώστε μπορούσε να σε σκοτώσει σε λίγα χρόνια
03.10.2026

Tο αρχαίο επάγγελμα που ήταν τόσο επικίνδυνο ώστε μπορούσε να σε σκοτώσει σε λίγα χρόνια

Πόνος και πρήξιμο στα πόδια: Η πάθηση που συχνά περνά απαρατήρητη
03.10.2026

Πόνος και πρήξιμο στα πόδια: Η πάθηση που συχνά περνά απαρατήρητη

MedWatch: To AI ψάχνει τα ιατρεία «μαϊμού»
03.10.2026

MedWatch: To AI ψάχνει τα ιατρεία «μαϊμού»

«Βόμβα»  από τη Φλόριντα: Αγωγή κατά Pfizer και  Μπουρλά για παραπλάνηση στο mRNA
03.10.2026

«Βόμβα» από τη Φλόριντα: Αγωγή κατά Pfizer και Μπουρλά για παραπλάνηση στο mRNA