Kαρδιά

Η καρνιτίνη βλάπτει την καρδιά

Η καρνιτίνη  βλάπτει την καρδιά

Μία ουσία που υπάρχει στο κόκκινο κρέας και διασπάται από τα βακτήρια του εντέρου είναι υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας που διατρέχουν όσοι υπερκαταναλώνουν μπριζόλες, μπέικον και λουκάνικα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ουσία αυτή λέγεται καρνιτίνη και, μόλις τα βακτήρια την διασπάσουν, ενεργοποιείται μία αλληλουχία βιολογικών αντιδράσεων, η οποία καταλήγει σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιοπάθειας, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature Medicine».

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, γι’ αυτό και οι επίσημες συστάσεις των ειδικών είναι να μην υπερβαίνει η ημερήσια κατανάλωση τα 70 γρ. αυτών των τροφίμων.

Έως τώρα, οι ειδικοί πίστευαν πως το πρόβλημα οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των κρεατικών σε κορεσμένα λίπη, καθώς και στον τρόπο επεξεργασίας του κρέατος κατά την παρασκευή των προϊόντων του.

Εντούτοις, «η περιεκτικότητα του άπαχου κόκκινου κρέατος σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να εξηγεί γιατί κι αυτό συμβάλλει στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Στάνλεϋ Χέιζεν, επικεφαλής του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στην φημισμένη Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Ο δρ Χέιζεν και οι συνεργάτες του θέλησαν να διαπιστώσουν τι άλλο μπορεί να συμβαίνει και σε πειράματα με ποντίκια και ομάδα εθελοντών διαπίστωσαν πως τα βακτήρια του εντέρου διασπούν την καρνιτίνη σε ένα αέριο, το οποίο όταν φθάσει στο ήπαρ μετατρέπεται στην ουσίαΤΜΑΟ.

Η ουσία αυτή συσχετίσθηκε ισχυρά με τη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, η οποία αποτελεί την αιτία της καρδιοπάθειας και ανοίγει το δρόμο για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Ο δρ Χέιζεν επισήμανε ότι η ΤΜΑΟ μπορεί να αποτελεί ένα άχρηστο υποπροϊόν μεταβολισμού της καρνιτίνης, αλλά επηρεάζει σημαντικά τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και ασκεί ξεκάθαρη επίδραση στην συσσώρευση της «κακής» (LDL) μορφής της.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη πως όταν το θέμα είναι το κόκκινο κρέας, καλύτερα είναι να μην τρώμε πολύ», είπε. «Κάποτε έτρωγα κι εγώ κρέας πέντε μέρες την εβδομάδα, αλλά πλέον δεν υπερβαίνω τη μία μερίδα ανά δεκαπενθήμερο».

Ο δρ Χέιζεν δήλωσε επίσης στο BBC ότι τα νέα ευρήματα εγείρουν τη θεωρία μήπως δρα προστατευτικά η κατανάλωση προβιοτικών γιαουρτιών, τα οποία αλλάζουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί.

Πηγή : Web Only

Kαρδιά

20.08.2025

Έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες δεν πρέπει να σταματούν τη σωματική άσκηση

Αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο

19.08.2025

Οι καλύτερες τροφές για όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή – Ποιες πρέπει να αποφεύγουν

Τι να προσέχουν όσοι παίρνουν βαρφαρίνη

Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά;
18.08.2025

Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά;

Πώς το σώμα μας προειδοποιεί για εγκεφαλικό επεισόδιο
15.08.2025

Πώς το σώμα μας προειδοποιεί για εγκεφαλικό επεισόδιο

Αυτό είναι το τροπικό υπερ-φρούτο που προστατεύει την καρδιά και το πεπτικό
15.08.2025

Αυτό είναι το τροπικό υπερ-φρούτο που προστατεύει την καρδιά και το πεπτικό

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε λιπαρά
14.08.2025

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε λιπαρά

Kαρδιολόγος αποκαλύπτει: Αυτά τα 4 ποτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς
14.08.2025

Kαρδιολόγος αποκαλύπτει: Αυτά τα 4 ποτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς

Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς τους καλοκαιρινούς μήνες
13.08.2025

Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς τους καλοκαιρινούς μήνες

Αυτός είναι ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου
31.07.2025

Αυτός είναι ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Μυοκαρδιακή θλάση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται
29.07.2025

Μυοκαρδιακή θλάση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Ο καταρράκτης οδηγεί σε μειωμένη όραση

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε