Kαρδιά

Ελληνική πρωτοπορία στην θεραπεία των αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών νοσημάτων

Συνέντευξη από τον καρδιολόγο Παναγιώτη Τροχόπουλο από τη δημοσιογράφο Ζίνα Γκουριώτη
Ελληνική πρωτοπορία στην θεραπεία των αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών νοσημάτων
Ο Καρδιολόγος Παναγιώτης Ν. Τροχόπουλος Διευθυντής της CosmoPHOS Ltd στη Θεσσαλονίκη, που είναι μεταξύ άλλων και Ιδρυτικό Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Νανοιατρικής (International Society of NanomedicineISNM), δημιούργησε μια παγκόσμια πρωτοπορία με την ανακάλυψη μιας καινοτομίας με βάση την Νανοτεχνολογία, το CosmoPHOS System, για την θεραπεία των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, όπως της Στεφανιαίας Νόσου της Καρδιάς που προκαλεί τα εμφράγματα του μυοκαρδίου – ως πρώτη προτεραιότητα, της Καρωτιδικής Αρτηριακής Νόσου που προκαλεί τα εγκεφαλικά επεισόδια, της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου που προκαλεί μεταξύ άλλων την γάγγραινα των κάτω άκρων, κ.α. Επιδημιολογία των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από όλες τις μορφές καρκίνου συνολικά, ενώ οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι διπλάσιοι σε σχέση με όλους τους θανάτους από καρκίνο, ξεπερνώντας μάλιστα τους 18 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι θάνατοι από Αθηροσκληρωτικά Καρδιαγγειακά Νοσήματα που αποτελούν έτσι την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Πρωταρχικά Αποτελέσματα της Διεθνούς Έρευνας και Διεθνείς Διακρίσεις
Όπως αναφέρει στο pronews.gr ο κ Τροχόπουλος: «Το ριζοσπαστικά καινοτόμο θεραπευτικό CosmoPHOS System χρησιμοποιεί Δενδριμερή Νανοσωματίδια (Dendrimers) με ειδική τεχνολογία ικανά να αποφεύγουν την ενεργοποίηση του Συστήματος του Συμπληρώματος (Complement System), το οποίο είναι βασικό τμήμα του Ανοσοποιητικού Συστήματος του Ανθρώπου, αποφεύγοντας έτσι την δημιουργία Φλεγμονής (Inflammation). Αυτό είναι εξόχως σημαντικό διότι η Φλεγμονή είναι η παθολογική βάση όλων των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, καθώς και άλλων νοσημάτων όπως ο Καρκίνος, τα Αυτοάνοσα Νοσήματα, κ.α. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψιν ότι τα Λιπιδικά Νανοσωματίδια (Lipid NanoparticlesLNPs) που περιέχουν Ιονιζόμενα Λιπίδια (Ionizable Lipids) και που κατά κόρον χρησιμοποιούνται σήμερα στην Νανοιατρική παγκοσμίως προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, τότε κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της ανακάλυψης αυτής για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.»                      
Ο κ. Τροχόπουλος ασχολείται με την έρευνα της θεραπείας των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων περισσότερο από 18 χρόνια τώρα, ήδη από το 2004, ενώ το 2013 η ιδέα του αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ανώτερη χρηματοδότηση στα πλαίσια του Μεγάλης-Έκτασης 5-Ετούς Διάρκειας Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος Νανοιατρικής «CosmoPHOS-nano Project», με συνολικό προϋπολογισμό του όλου προγράμματος ύψους 13.000.000 Ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο κος Τροχόπουλος υπήρξε ο Ιδρυτής και ο Επιστημονικός / Επιχειρηματικός / Στρατηγικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού αυτού Προγράμματος «CosmoPHOS-nano Project» που περιελάμβανε 22 Παγκοσμίου Κλάσης Μέλη τα οποία στρατολόγησε ο κος Τροχόπουλος, εκ των οποίων 15 Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα και 7 Εταιρείες από 11 Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Η σχετική επιστημονική εργασία για τα Δενδριμερή Νανοσωματίδια έχει δημοσιευθεί στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό Nature Communications στις 11 Αυγούστου του 2021, με περισσότερα από 4.000 downloads παγκοσμίως έως σήμερα.(https://doi.org/10.1038/s41467-021-24960-6).   Επιπλέον, ειδική τιμητική δημοσίευση για την ανακάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο Nature Portfolio Communities στις 11 Αυγούστου του 2021, κατόπιν ειδικής εξαιρετικά τιμητικής πρόσκλησης από τον ίδιο τον Όμιλο Nature που προσκαλεί μονάχα το 1-2% των καλύτερων επιστημονικών άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα 62 Επιστημονικά Περιοδικά του Ομίλου Nature από όλες τις Επιστήμες, και όχι μονάχα από την Ιατρική, να δημοσιεύσουν στο Nature Portfolio Communities.
Μάλιστα η πρόσκληση και η ειδική αυτή δημοσίευση έγινε στο Nature Portfolio Health Community όπου τιμητικά προσκαλούνται από τον Ομίλου Nature μονάχα εκείνες οι κορυφαίες επιστημονικές εργασίες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. (https://healthcommunity.nature.com/posts/dendrimers-escape-sensing-by-the-human-complement-defence-system).
Πρόσφατα μάλιστα, στις 26 Μαΐου 2022, η Διεθνής Επιστημονική Πλατφόρμα «Faculty Opinions» (https://facultyopinions.com) που περιλαμβάνει πάνω από 8.000 παγκοσμίου κλάσης εμπειρογνώμονες (Global Opinion Leaders) σε περισσότερα από 200 Επιστημονικά πεδία στους τομείς της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας (Medicine and Life Sciences), έδωσε την Ανώτατη Σύσταση (Highest Recommendation) για το εν λόγω ;Άρθρο στο Nature Communications με την βαθμολογία “3 Stars – Exceptional”.
Σημειωτέον ότι αυτή η Διεθνής Επιστημονική Πλατφόρμα «Faculty Opinions» δίνει σύσταση «1 Star – Good», «2 Stars – Very Good» ,and «3 Stars – Exceptional» μονάχα στο 1-2% των καλύτερων επιστημονικών άρθρων στους τομείς της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας που έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα επιστημονικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, ενώ μονάχα το 8-9% αυτών παίρνει την ανώτατη διάκριση των «3 Stars – Exceptional», δηλαδή πρακτικά περίπου το 1 στα 1.000 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα στους τομείς της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας παίρνει αυτή την ανώτατη διάκριση των «3 Stars – Exceptional» όπως πολύ τιμητικά έλαβε το εν λόγω Άρθρο στο Nature Communications,.
Μάλιστα η διάκριση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι ο ίδιος ο καθηγητής Donald A. Tomalia ήταν αυτός που εισηγήθηκε την ανώτατη αυτή διάκριση στην Διεθνή Επιστημονική Πλατφόρμα «Faculty Opinions» της οποίας είναι μέλος πάνω από 17 χρόνια, καθότι ο καθηγητής Donald A. Tomalia είναι ένας εκ των ιστορικά Πρωτοπόρων Εφευρετών (Pioneer Inventor) των Δενδριμερών (Dendrimers) από το τέλος της δεκαετίας του 1970, καθώς και υποψήφιος επί τριετία πριν λίγα χρόνια για το Βραβείο Nobel Χημείας για την ανακάλυψη αυτών των Δενδριμερών.(https://facultyopinions.com/prime/thefaculty/member/1676539440562995).
Συμμετοχή στο μεγαλύτερο παγκοσμίως Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Νανοιατρικής CLINAM 2022  
Ο κος Τροχόπουλος τιμητικά προσκλήθηκε να συμμετάσχει στις αρχές Μαΐου 2022 ως Προσκεκλημένος Ομιλητής (Invited Speaker) στο CLINAM, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Νανοιατρικής που διεξήχθη διαδικτυακά από τις 2 – 4 Μαΐου 2022 (χώρα διοργάνωσης Ελβετία), όπου μίλησαν 137 Προσκεκλημένοι Ομιλητές από όλο τον κόσμο για όλα τα θέματα που αφορούν τιε εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στην Ιατρική.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κος Τροχόπουλος ήταν ο μοναδικός Προσκεκλημένος Ομιλητής από όλους τους 137 Προσκεκλημένους Ομιλητές από όλο τον κόσμο που είχε να παρουσιάσει μια ριζοσπαστική καινοτομία στον τομέα των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, εκπροσωπώντας έτσι επάξιο την Ελλάς στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα και μάλιστα στον απόλυτα νευραλγικό τομέα της θεραπείας της πρώτης αιτίας θανάτου παγκοσμίως.(https://conference.clinam22.clinam.org/index.php/programm-22/) (

“>

– από το 30:24 και μετά).

 Επόμενα βήματα
Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία η προκλινική μελέτη του CosmoPHOS System σε πειραματόζωα για την θεραπεία των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων. Τα επόμενα βήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στο να ξεκινήσει η Κλινική Μελέτη Φάσης 1 αυτού του ριζοσπαστικά καινοτόμου θεραπευτικού CosmoPHOS System, το οποίο σημειωτέον θα εφαρμόσει για Πρώτη Φορά μια Εντελώς Νέα Παγκοσμίως Πρωτοποριακή Τεχνολογία με Βάση την Νανοτεχνολογία για την Θεραπεία των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων σε Ανθρώπους στην Ιστορία της Ιατρικής (First-in-man Phase-I Clinical Trial).

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται
23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια
22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα
22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν
03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;
20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού