Kαρδιά

Ελληνική πρωτοπορία στην θεραπεία των αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών νοσημάτων

Συνέντευξη από τον καρδιολόγο Παναγιώτη Τροχόπουλο από τη δημοσιογράφο Ζίνα Γκουριώτη
Ελληνική πρωτοπορία στην θεραπεία των αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών νοσημάτων
Ο Καρδιολόγος Παναγιώτης Ν. Τροχόπουλος Διευθυντής της CosmoPHOS Ltd στη Θεσσαλονίκη, που είναι μεταξύ άλλων και Ιδρυτικό Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Νανοιατρικής (International Society of NanomedicineISNM), δημιούργησε μια παγκόσμια πρωτοπορία με την ανακάλυψη μιας καινοτομίας με βάση την Νανοτεχνολογία, το CosmoPHOS System, για την θεραπεία των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, όπως της Στεφανιαίας Νόσου της Καρδιάς που προκαλεί τα εμφράγματα του μυοκαρδίου – ως πρώτη προτεραιότητα, της Καρωτιδικής Αρτηριακής Νόσου που προκαλεί τα εγκεφαλικά επεισόδια, της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου που προκαλεί μεταξύ άλλων την γάγγραινα των κάτω άκρων, κ.α. Επιδημιολογία των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από όλες τις μορφές καρκίνου συνολικά, ενώ οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι διπλάσιοι σε σχέση με όλους τους θανάτους από καρκίνο, ξεπερνώντας μάλιστα τους 18 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι θάνατοι από Αθηροσκληρωτικά Καρδιαγγειακά Νοσήματα που αποτελούν έτσι την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Πρωταρχικά Αποτελέσματα της Διεθνούς Έρευνας και Διεθνείς Διακρίσεις
Όπως αναφέρει στο pronews.gr ο κ Τροχόπουλος: «Το ριζοσπαστικά καινοτόμο θεραπευτικό CosmoPHOS System χρησιμοποιεί Δενδριμερή Νανοσωματίδια (Dendrimers) με ειδική τεχνολογία ικανά να αποφεύγουν την ενεργοποίηση του Συστήματος του Συμπληρώματος (Complement System), το οποίο είναι βασικό τμήμα του Ανοσοποιητικού Συστήματος του Ανθρώπου, αποφεύγοντας έτσι την δημιουργία Φλεγμονής (Inflammation). Αυτό είναι εξόχως σημαντικό διότι η Φλεγμονή είναι η παθολογική βάση όλων των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, καθώς και άλλων νοσημάτων όπως ο Καρκίνος, τα Αυτοάνοσα Νοσήματα, κ.α. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψιν ότι τα Λιπιδικά Νανοσωματίδια (Lipid NanoparticlesLNPs) που περιέχουν Ιονιζόμενα Λιπίδια (Ionizable Lipids) και που κατά κόρον χρησιμοποιούνται σήμερα στην Νανοιατρική παγκοσμίως προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, τότε κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της ανακάλυψης αυτής για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.»                      
Ο κ. Τροχόπουλος ασχολείται με την έρευνα της θεραπείας των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων περισσότερο από 18 χρόνια τώρα, ήδη από το 2004, ενώ το 2013 η ιδέα του αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ανώτερη χρηματοδότηση στα πλαίσια του Μεγάλης-Έκτασης 5-Ετούς Διάρκειας Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος Νανοιατρικής «CosmoPHOS-nano Project», με συνολικό προϋπολογισμό του όλου προγράμματος ύψους 13.000.000 Ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο κος Τροχόπουλος υπήρξε ο Ιδρυτής και ο Επιστημονικός / Επιχειρηματικός / Στρατηγικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού αυτού Προγράμματος «CosmoPHOS-nano Project» που περιελάμβανε 22 Παγκοσμίου Κλάσης Μέλη τα οποία στρατολόγησε ο κος Τροχόπουλος, εκ των οποίων 15 Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα και 7 Εταιρείες από 11 Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Η σχετική επιστημονική εργασία για τα Δενδριμερή Νανοσωματίδια έχει δημοσιευθεί στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό Nature Communications στις 11 Αυγούστου του 2021, με περισσότερα από 4.000 downloads παγκοσμίως έως σήμερα.(https://doi.org/10.1038/s41467-021-24960-6).   Επιπλέον, ειδική τιμητική δημοσίευση για την ανακάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο Nature Portfolio Communities στις 11 Αυγούστου του 2021, κατόπιν ειδικής εξαιρετικά τιμητικής πρόσκλησης από τον ίδιο τον Όμιλο Nature που προσκαλεί μονάχα το 1-2% των καλύτερων επιστημονικών άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα 62 Επιστημονικά Περιοδικά του Ομίλου Nature από όλες τις Επιστήμες, και όχι μονάχα από την Ιατρική, να δημοσιεύσουν στο Nature Portfolio Communities.
Μάλιστα η πρόσκληση και η ειδική αυτή δημοσίευση έγινε στο Nature Portfolio Health Community όπου τιμητικά προσκαλούνται από τον Ομίλου Nature μονάχα εκείνες οι κορυφαίες επιστημονικές εργασίες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. (https://healthcommunity.nature.com/posts/dendrimers-escape-sensing-by-the-human-complement-defence-system).
Πρόσφατα μάλιστα, στις 26 Μαΐου 2022, η Διεθνής Επιστημονική Πλατφόρμα «Faculty Opinions» (https://facultyopinions.com) που περιλαμβάνει πάνω από 8.000 παγκοσμίου κλάσης εμπειρογνώμονες (Global Opinion Leaders) σε περισσότερα από 200 Επιστημονικά πεδία στους τομείς της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας (Medicine and Life Sciences), έδωσε την Ανώτατη Σύσταση (Highest Recommendation) για το εν λόγω ;Άρθρο στο Nature Communications με την βαθμολογία “3 Stars – Exceptional”.
Σημειωτέον ότι αυτή η Διεθνής Επιστημονική Πλατφόρμα «Faculty Opinions» δίνει σύσταση «1 Star – Good», «2 Stars – Very Good» ,and «3 Stars – Exceptional» μονάχα στο 1-2% των καλύτερων επιστημονικών άρθρων στους τομείς της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας που έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα επιστημονικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, ενώ μονάχα το 8-9% αυτών παίρνει την ανώτατη διάκριση των «3 Stars – Exceptional», δηλαδή πρακτικά περίπου το 1 στα 1.000 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα στους τομείς της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας παίρνει αυτή την ανώτατη διάκριση των «3 Stars – Exceptional» όπως πολύ τιμητικά έλαβε το εν λόγω Άρθρο στο Nature Communications,.
Μάλιστα η διάκριση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι ο ίδιος ο καθηγητής Donald A. Tomalia ήταν αυτός που εισηγήθηκε την ανώτατη αυτή διάκριση στην Διεθνή Επιστημονική Πλατφόρμα «Faculty Opinions» της οποίας είναι μέλος πάνω από 17 χρόνια, καθότι ο καθηγητής Donald A. Tomalia είναι ένας εκ των ιστορικά Πρωτοπόρων Εφευρετών (Pioneer Inventor) των Δενδριμερών (Dendrimers) από το τέλος της δεκαετίας του 1970, καθώς και υποψήφιος επί τριετία πριν λίγα χρόνια για το Βραβείο Nobel Χημείας για την ανακάλυψη αυτών των Δενδριμερών.(https://facultyopinions.com/prime/thefaculty/member/1676539440562995).
Συμμετοχή στο μεγαλύτερο παγκοσμίως Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Νανοιατρικής CLINAM 2022  
Ο κος Τροχόπουλος τιμητικά προσκλήθηκε να συμμετάσχει στις αρχές Μαΐου 2022 ως Προσκεκλημένος Ομιλητής (Invited Speaker) στο CLINAM, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Νανοιατρικής που διεξήχθη διαδικτυακά από τις 2 – 4 Μαΐου 2022 (χώρα διοργάνωσης Ελβετία), όπου μίλησαν 137 Προσκεκλημένοι Ομιλητές από όλο τον κόσμο για όλα τα θέματα που αφορούν τιε εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στην Ιατρική.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κος Τροχόπουλος ήταν ο μοναδικός Προσκεκλημένος Ομιλητής από όλους τους 137 Προσκεκλημένους Ομιλητές από όλο τον κόσμο που είχε να παρουσιάσει μια ριζοσπαστική καινοτομία στον τομέα των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, εκπροσωπώντας έτσι επάξιο την Ελλάς στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα και μάλιστα στον απόλυτα νευραλγικό τομέα της θεραπείας της πρώτης αιτίας θανάτου παγκοσμίως.(https://conference.clinam22.clinam.org/index.php/programm-22/) (

“>

– από το 30:24 και μετά).

 Επόμενα βήματα
Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία η προκλινική μελέτη του CosmoPHOS System σε πειραματόζωα για την θεραπεία των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων. Τα επόμενα βήματα στοχεύουν ξεκάθαρα στο να ξεκινήσει η Κλινική Μελέτη Φάσης 1 αυτού του ριζοσπαστικά καινοτόμου θεραπευτικού CosmoPHOS System, το οποίο σημειωτέον θα εφαρμόσει για Πρώτη Φορά μια Εντελώς Νέα Παγκοσμίως Πρωτοποριακή Τεχνολογία με Βάση την Νανοτεχνολογία για την Θεραπεία των Αθηροσκληρωτικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων σε Ανθρώπους στην Ιστορία της Ιατρικής (First-in-man Phase-I Clinical Trial).

Kαρδιά

17.11.2022

Ξεκινήστε την πρωινή άθληση: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού

Μεταξύ 8 π.μ. και 11 π.μ οι ιδανικές ώρες για αποτελεσματική άθληση

09.11.2022

Μελέτη: Αυτά είναι τα πέντε συμπτώματα που «δείχνουν» καρδιακή προσβολή ένα μήνα πριν

Έρευνα που παρουσιάστηκε σε μια ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ντάλας έδωσε μια εικόνα για τα κοινά συμπτώματα που προηγούνται της καρδιακής προσβολής στους άνδρες. Η μελέτη ανέδειξε κοινά συμπτώματα που προηγήθηκαν των καρδιακών προσβολών σε 567 άνδρες ηλικίας 35 έως 65 ετών, βασισμένη σε αναδρομική ανάλυση γραφικής αναπαράστασης. Σχεδόν το 80 τοις […]

Νέος ξαφνικός θάνατος: 32χρονη στον Βόλο «έσβησε» ενώ κοιμόταν
31.10.2022

Νέος ξαφνικός θάνατος: 32χρονη στον Βόλο «έσβησε» ενώ κοιμόταν

Νέος ξαφνικός θάνατος: 65χρονος βρέθηκε νεκρός στην ξαπλώστρα ξενοδοχείου στο Ηράκλειο Κρήτης
26.10.2022

Νέος ξαφνικός θάνατος: 65χρονος βρέθηκε νεκρός στην ξαπλώστρα ξενοδοχείου στο Ηράκλειο Κρήτης

Στεφανιαία νόσος: Τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει όλοι να ξέρουμε
24.10.2022

Στεφανιαία νόσος: Τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει όλοι να ξέρουμε

Νέα έρευνα: Η χρήση ναρκωτικών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής
18.10.2022

Νέα έρευνα: Η χρήση ναρκωτικών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής

Βόλος: 49χρονος ένιωσε αδιαθεσία και κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο
14.10.2022

Βόλος: 49χρονος ένιωσε αδιαθεσία και κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο

Νέα έρευνα για τα βιντεοπαιχνίδια: Συνδέονται με θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία σε παιδιά
13.10.2022

Νέα έρευνα για τα βιντεοπαιχνίδια: Συνδέονται με θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία σε παιδιά

Θρόμβος αίματος σε αρτηρία ή σε φλέβα – Τα συμπτώματα για την κάθε περίπτωση
04.10.2022

Θρόμβος αίματος σε αρτηρία ή σε φλέβα – Τα συμπτώματα για την κάθε περίπτωση

ΣΟΚ στις ΗΠΑ: Πέθανε από καρδιακή προσβολή ο Ζακ Έστριν του «Prison Break» και του «Lost in Space»
26.09.2022

ΣΟΚ στις ΗΠΑ: Πέθανε από καρδιακή προσβολή ο Ζακ Έστριν του «Prison Break» και του «Lost in Space»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
3

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
4

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Περισσότερα

06.12.2022

Βρετανία: Εννέα τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο- Τελευταίο θύμα μία 5χρονη

Ακόμα ένα παιδί έχασε τη ζωή του στη Βρετανία μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς είχε προσβληθεί με στρεπτόκοκκο Α, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των παιδιών που πέθαναν από στρεπτόκοκκο στη χώρα σε εννέα. Το τελευταίο θύμα του στρεπτόκοκκου είναι μία 5χρονη που αρρώστησε την περασμένη εβδομάδα και νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Royal Belfast […]

06.12.2022

Δείτε για ποιο λόγο αυξάνονται τα ποσοστά λίπους στο σώμα μετά από δίαιτα

Η αύξηση μιας κατηγορίας βακτηρίων (Lactobacillus) και των μεταβολιτών τους μετά από δίαιτα, ενισχύει την εντερική απορρόφηση λιπιδίων και οδηγεί σε γρήγορη συσσώρευση λίπους και παχυσαρκία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ή ειδικά αντιβιοτικά που αναστέλλουν την ανάπτυξη των γαλακτοβάκιλλων στο έντερο. Οι δίαιτες […]

Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο το υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους!
06.12.2022

Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο το υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους!

Ομολογία από τους «ειδικούς» της κυβέρνησης: «Το ανοσοποιητικό σύστημα των Ελλήνων κατέρρευσε από μάσκες & lockdowns»
05.12.2022

Ομολογία από τους «ειδικούς» της κυβέρνησης: «Το ανοσοποιητικό σύστημα των Ελλήνων κατέρρευσε από μάσκες & lockdowns»

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο
05.12.2022

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο

Πείνα και άγχος: Πως συνδέονται και πως μπορείτε να τα ελέγξετε
05.12.2022

Πείνα και άγχος: Πως συνδέονται και πως μπορείτε να τα ελέγξετε

Σφοδρή επίθεση του Γ.Ιωαννίδη στην κυβέρνηση για την διαχείριση του Covid-19: «Είπε στους Έλληνες ακραία ψεύδη»!
05.12.2022

Σφοδρή επίθεση του Γ.Ιωαννίδη στην κυβέρνηση για την διαχείριση του Covid-19: «Είπε στους Έλληνες ακραία ψεύδη»!

Πόνος στον αυχένα: Πώς θα τον προλάβετε
05.12.2022

Πόνος στον αυχένα: Πώς θα τον προλάβετε

Κρατήστε σημειώσεις: Το απλό κόλπο για να «καθαρίσετε» το μυαλό σας όταν κοιμάστε
05.12.2022

Κρατήστε σημειώσεις: Το απλό κόλπο για να «καθαρίσετε» το μυαλό σας όταν κοιμάστε

ΕΟΔΥ: Τα 179 σημεία δωρεάν rapid test κορωνοϊού τη Δευτέρα
05.12.2022

ΕΟΔΥ: Τα 179 σημεία δωρεάν rapid test κορωνοϊού τη Δευτέρα