Kαρδιά

Σύμφωνα με διατροφολόγους αυτά είναι τα φρούτα που κάνουν καλό στην καρδία

Τι έδειξε μελέτη
Σύμφωνα με διατροφολόγους αυτά είναι τα φρούτα που κάνουν καλό στην καρδία

Μια παρατηρητική μελέτη του 2020 έδειξε ότι μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα (και λαχανικά, φυσικά) για μόλις δύο μήνες βελτίωσε τους δείκτες αίματος, που αξιολογούν την καταπόνηση και τη βλάβη της καρδιάς.

Εάν δεν μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας να τρώτε τα λαχανικά σας κάθε μέρα, αλλά θέλετε να φάτε ένα μπολ με φρούτα, λάβετε υπόψη, ότι, ακόμα και μόνα τους, τα φρούτα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ερευνητές στην Κίνα μελέτησαν πάνω από μισό εκατομμύριο ενήλικες για περισσότερα από επτά χρόνια και διαπίστωσαν, ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα φρούτων την ημέρα είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιά σε σύγκριση με εκείνους, που έτρωγαν λίγα έως καθόλου φρούτα.

Οπότε, αν και οποιοδήποτε φρούτο επιλέξετε θα είναι καλύτερο για την καρδιά σας από το να μην φάτε κανένα, μερικά φρούτα πραγματικά ξεχωρίζουν.

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα φρούτα για την υγεία της καρδιάς

Μούρα

“Τα μούρα είναι εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, τα οποία βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων”, λέει η διατροφολόγος Elysia Cartlidge.

Αν και όλα τα μούρα έχουν θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, τα βατόμουρα έχει αποδειχθεί με πλείστες έρευνες ότι είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2019 έδειξε, ότι η κατανάλωση μόνο ενός φλιτζανιού βατόμουρα καθημερινά για έξι μήνες συσχετίστηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μία από τις βασικές ενώσεις που προστατεύουν την καρδιά στα μούρα είναι οι ανθοκυανίνες: μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ευθύνονται για το σκούρο κόκκινο, το μπλε και το μωβ στα βατόμουρα και σε άλλα μούρα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

“Μια μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 100.000 άτομα για περισσότερα από 30 χρόνια έδειξε, ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με εκείνους που ποτέ ή σπάνια έτρωγαν αβοκάντο”, εξηγεί η διατροφολόγος Lindsey Janeiro.

Μόλις μισό αβοκάντο έχει πάνω από 6 γραμμάρια φυτικών ινών και 12,6 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών, που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Καρπούζι

“Το καρπούζι περιέχει φυσικά κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, υποστηρίζοντας την υγιή αρτηριακή πίεση”, λέει η διατροφολόγος Lauren Manaker. Η κιτρουλίνη είναι πρόδρομος του μονοξειδίου του αζώτου, μιας χημικής ουσίας, που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που περιέχει το καρπούζι είναι το λυκοπένιο, το αντιοξειδωτικό που ευθύνεται για την κόκκινη απόχρωσή του. Αν και πολλοί συνδέουν το λυκοπένιο με τις ντομάτες, το καρπούζι είναι μια πολύ καλύτερη πηγή αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού. Μόλις ενάμιση φλιτζάνι καρπούζι έχει 9-13 mg λυκοπένιο, ποσότητα που ξεπερνάει κατά 40% εκείνη που υπάρχει στις ντομάτες.

Το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της βλάβης των ελεύθερων ριζών, που διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις. Φινλανδοί ερευνητές μελέτησαν πάνω από 1.000 μεσήλικες άνδρες και διαπίστωσαν, ότι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο σώμα τους είχαν 55% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου.

Μήλα

Τα μήλα είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος, για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή, επειδή είναι πλούσια σε μια διαλυτή ίνα, που ονομάζεται πηκτίνη, εξηγεί η διατροφολόγος Carrie Gabriel.

“Η πηκτίνη εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και επίσης ενθαρρύνει τον οργανισμό να χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη αντί να την αποθηκεύει”, προσθέτει η ίδια.

Μια μελέτη έδειξε, ότι για κάθε αύξηση κατά 25 γραμμάρια σε φρούτα με λευκή σάρκα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, υπάρχει 9% χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού. Ένα μέτριο μήλο ζυγίζει 180 γραμμάρια και έχει τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται
23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια
22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα
22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν
03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;
20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού