Kαρδιά

Στένωση αορτικής βαλβίδας: Όσοι παίρνουν αυτά τα συμπληρώματα πρέπει να τα σταματήσουν

Τί έδειξε σχετική μελέτη
Στένωση αορτικής βαλβίδας: Όσοι παίρνουν αυτά τα συμπληρώματα πρέπει να τα σταματήσουν

Η στένωση αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδική νόσο των ενηλίκων. Συνήθως, η στένωση αορτικής βαλβίδας οφείλεται σε εναπόθεση ασβεστίου και έχει ως αποτέλεσμα τον σοβαρό περιορισμό της ικανότητας της καρδιάς να εξωθεί την απαιτούμενη ποσότητα αίματος στην κυκλοφορία, ώστε να τροφοδοτήσει επαρκώς τον οργανισμό.

Επειδή ακριβώς η παρουσία ασβεστίου παίζει καθοριστικό ρόλο, έχει παρατηρηθεί πως η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου για άτομα με στένωση της αορτικής βαλβίδας, που προοδευτικά θα μπορούσε να τους στοιχίσει τη ζωή σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Heart των BMJ Journals. H συγκεκριμένη καρδιακή πάθηση εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος από την καρδιά σε όλο το σώμα και είναι και η πιο κοινή στους ενήλικες του ανεπτυγμένου κόσμου.

Η μόνη διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία είναι η αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας. Τα συμπληρώματα μάλιστα φαίνεται πως επιδεινώνουν την κατάσταση, ανεξάρτητα από το εάν συνδυάζονται ή όχι με τη λήψη βιταμίνης D.

Aν και η συσχέτιση μεταξύ των συμπληρωμάτων ασβεστίου ή βιταμίνης D με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και τον θάνατο αμφισβητείται έντονα, τα ερευνητικά στοιχεία μέχρι σήμερα προέρχονται κυρίως από μελέτες σε ζώα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η συνταγογράφηση και των δύο αυτών συμπληρωμάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Οι παράγοντες που εξέτασαν οι ερευνητές

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εξακριβώσει τον ενδεχόμενο κίνδυνο θανάτου από τη χρήση των συμπληρωμάτων που εξαρτάται από: οποιαδήποτε αιτία, από καρδιαγγειακή νόσο, από την ανάγκη για αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας και την εξέλιξη της στένωσης της αορτής στους ηλικιωμένους.

Γι’ αυτό, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας της καρδιάς 2657 ασθενών, με ήπια έως μέτρια στένωση της αορτής και με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 42% αυτών ήταν γυναίκες. Η περίοδος παρακολούθησης ήταν μεταξύ του 2008 και του 2018 και η μέση περίοδος παρακολούθησης ήταν πάνω από 5,5 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα δεν έλαβε κάποιο συμπλήρωμα, η δεύτερη ομάδα έλαβε μόνο βιταμίνη D, η τρίτη ομάδα συμπλήρωμα ασβεστίου με ή χωρίς συμπλήρωμα βιταμίνης D, με τους 115 αυτών να έλαβαν ένα συμπλήρωμα ασβεστίου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Οι συμμετέχοντες που έκαναν χρήση των συμπληρωμάτων είχαν αίσθητα περισσότερο σακχαρώδη διαβήτη και στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν χρήση συμπληρωμάτων. Eπιπλέον, αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να λάμβαναν στατίνες, βαρφαρίνη, φωσφορικά συνδετικά (για τη δέσμευση του επιπλέον φωσφορικού), να είχαν λάβει μόσχευμα παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας και να χρειαζόντουσαν αιμοκάθαρση.

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής παρακολούθησης, 540 συμμετέχοντες (το 20,5%) κατέληξαν: οι 150 πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο, οι 155 από άλλα αίτια και οι 235 από άγνωστα αίτια. Τα 774 (το 29%) άτομα υποβλήθηκαν σε αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας.

Αναφορικά με τη χρήση των συμπληρωμάτων, η βιταμίνη D από μόνη της δε μείωνε τις πιθανότητες επιβίωσης, όμως το συμπλήρωμα ασβεστίου επικουρικά με τη βιταμίνη D συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερο (31%) κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και διπλασιασμό του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Ακόμα, συσχετίστηκε με 48% αυξημένο κίνδυνο αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν συμπληρώματα.

Και η χρήση, όμως, μόνο του συμπληρώματος ασβεστίου αύξανε τον κίνδυνο θανάτου κατά 24% από οποιαδήποτε αιτία και σχεδόν τριπλασίαζε τις πιθανότητες αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας. Το ίδιο υψηλότερος ήταν και ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και από καρδιαγγειακή νόσο για όσους που έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου που δεν αντικατέστησαν την αορτική βαλβίδα.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται
23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια
22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα
22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν
03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;
20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού