Kαρδιά

Υψηλότερος ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου για όσους έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ορμόνες του στρες

Υψηλότερος ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου για όσους έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ορμόνες του στρες

Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις ορμόνες του στρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι βρήκαν και ένα συγκεκριμένο «προφίλ» πρωτεϊνών που σχετίζεται με αυτήν την ευαισθησία.

Η έρευνα αποσκοπεί στη δημιουργία -για πρώτη φορά- ενός τεστ που θα μπορεί να διακρίνει τους ανθρώπους σε όσους είναι ευαίσθητοι και όσους είναι ανθεκτικοί στις ορμόνες του στρες, συγκεκριμένα στα γλυκοκορτικοειδή (μεταξύ των οποίων η κορτιζόλη), που παράγονται με φυσικό τρόπο στο σώμα.

Αυτές οι ορμόνες, που είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό και το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, δρουν ως αντιφλεγμονώδη, και συχνά χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς κατά των αλλεργιών του άσθματος και άλλων παθήσεων που εμπλέκουν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όμως, δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο καλά σε αυτές τις ορμόνες, γι’ αυτό χρειάζεται ένα τεστ που να διακρίνει τους υπερευαίσθητους.

Οι γιατροί αναζητούν έναν τρόπο για να ελαχιστοποιήσουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες σε όσους ανθρώπους χρειάζονται θεραπεία με γλυκορτικοειδή.

Η νέα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για να βρεθεί ένα τεστ που θα βασίζεται σε βιοδείκτες υψηλού κινδύνου για διαταραχές σχετιζόμενες με το στρες, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Έτσι, θα δημιουργηθούν νέες διαγνωστικές ή θεραπευτικές δυνατότητες.

Οι ερευνητές του Παιδιατρικού Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης των Τμημάτων Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με επικεφαλής τον δρ Νικόλα Νικολαΐδη και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Ευαγγελία Χαρμανδάρη, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 59ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας.

Οι πρωτεΐνες στον οργανισμό βοηθούν στην αναγνώριση, μεταφορά και επιτέλεση της δράσης των ορμονών, όπως τα γλυκοκορτικοειδή.

Συνεπώς, μπορεί να ανιχνευθεί ένα διαφορετικό πρωτεϊνικό «προφίλ» μεταξύ των ευαίσθητων και των ανθεκτικών σε αυτές τις ορμόνες του στρες.

Σημειώνεται, ότι το χρόνιο στρες έχει προ καιρού συσχετιστεί με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν 101 υγιείς εθελοντές, στους οποίους χορηγήθηκε το βράδυ μία χαμηλή δόση (0,25 μιλιγκράμ) του γλυκοκορτικοειδούς δεξαμεθαζόνη (που χρησιμοποιείται και στη θεραπεία της COVID-19), κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε:

-ευαίσθητους και,

-ανθεκτικούς, με βάση τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους το επόμενο πρωί.

Η περαιτέρω ανάλυση με Υγρή Χρωματογραφία – Φασματομετρία Μάζας εντόπισε συγκεκριμένες διαφορές στο «προφίλ» των πρωτεϊνών ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Από τις πρωτεΐνες στην ομάδα των ευαίσθητων, αρκετές σχετίζονταν :

-με θρόμβωση του αίματος,

-σχηματισμό πλακών βήτα-αμυλοειδούς στη νόσο Αλτσχάιμερ και,

-τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως είπε ο δρ Νικολαΐδης, «τα ευρήματα μας δείχνουν για πρώτη φορά πώς η αυξημένη ευαισθησία στα γλυκοκορτικοειδή μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές σχετιζόμενες με το στρες, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και του εγκεφάλου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις».

Πρόσθεσε, όμως ότι «επρόκειτο για μία μικρή μελέτη, συνεπώς πρέπει να γίνουν περαιτέρω μεγαλύτερες μελέτες, ώστε να επιβεβαιώσουν τις παρατηρούμενες διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στα γλυκορτικοκειδή και στους ανθεκτικούς σε αυτά».

Οι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν παρόμοιες, μεγαλύτερες μελέτες.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, «Υποθέτουμε ότι αν οι πιο ευαίσθητοι στα γλυκοκορτικοειδή εκτεθούν σε υπερβολικό ή παρατεταμένο στρες, η συνεπαγόμενη αυξημένη ενεργοποίηση στα κύτταρα του αίματός τους μπορεί να τους προδιαθέτει για τον σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά και στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Θα μπορούσαμε, πιθανώς, να εντοπίζουμε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζονται διαχείριση του στρες τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

04.11.2026

Το ιδιαίτερο δώρο του Χοσέ Ερνάντες στην Κιάρα Φεράνι για τους 10 μήνες σχέσης τους (φωτο)

Ένα μπλοκ με προσωποποιημένα σκίτσα, μέσα από τα οποία αποτυπώνεται η ιστορία της σχέσης τους, χάρισε ο Χοσέ Ερνάντες στην Κιάρα Φεράνι, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα μηνών από τότε που είναι μαζί. Ο Κολομβιανός μάνατζερ δημιούργησε ο ίδιος μια σειρά από ζωγραφιές, καθεμία αφιερωμένη σε έναν μήνα της κοινής τους πορείας. Τα σκίτσα αναπαριστούν […]

04.11.2026

Θέλετε να γεράσετε καλά; Ο δείκτης που πρέπει να προσέξετε και τρία απλά τεστ

Η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση και ο ποιοτικός ύπνος αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη μακροζωία. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει ακόμη ένας δείκτης που αξίζει να προσέξουμε: η υγεία των μυών. Η Δρ Gabrielle Lyon, η οποία μελετά τη σχέση της μυϊκής δύναμης με τη γήρανση, υποστηρίζει ότι η διατήρηση της μυϊκής λειτουργικότητας […]

Κοτόπουλα που γίνονται δύο κιλά σε 33 ημέρες: Η Δανία προσπαθεί να τα απαγορεύσει στην ΕΕ
04.11.2026

Κοτόπουλα που γίνονται δύο κιλά σε 33 ημέρες: Η Δανία προσπαθεί να τα απαγορεύσει στην ΕΕ

TikTok: Η νέα τάση με τα κλύσματα καφέ που προκαλεί ανησυχία στους γιατρούς
03.11.2026

TikTok: Η νέα τάση με τα κλύσματα καφέ που προκαλεί ανησυχία στους γιατρούς

Δείτε πώς τα φιστίκια επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη
03.11.2026

Δείτε πώς τα φιστίκια επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη

Αλτσχάιμερ: Το πρώιμο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί πριν από τα προβλήματα μνήμης
03.11.2026

Αλτσχάιμερ: Το πρώιμο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί πριν από τα προβλήματα μνήμης

Γερμανία: Μικρός Πόντιος κάτω των δύο ετών χορεύει σέρρα και «κλέβει» τις εντυπώσεις (βίντεο)
02.11.2026

Γερμανία: Μικρός Πόντιος κάτω των δύο ετών χορεύει σέρρα και «κλέβει» τις εντυπώσεις (βίντεο)

Αυτές οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο την ερωτική τους ζωή – Τι δείχνουν οι έρευνες
01.11.2026

Αυτές οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο την ερωτική τους ζωή – Τι δείχνουν οι έρευνες

Η οργισμένη αντίδραση της Ελένης Ράντου στην Αl φωτογραφία του Β.Παπακωνσταντίνου από το νοσοκομείο
30.10.2026

Η οργισμένη αντίδραση της Ελένης Ράντου στην Αl φωτογραφία του Β.Παπακωνσταντίνου από το νοσοκομείο

Υπάρχει ηλικία που αρχίζουμε να μοιάζουμε περισσότερο στους γονείς μας;
29.10.2026

Υπάρχει ηλικία που αρχίζουμε να μοιάζουμε περισσότερο στους γονείς μας;