Kαρδιά

Εντόπισαν το γονίδιο του εμφράγματος

Εντόπισαν το γονίδιο του εμφράγματος
Ένα γονίδιο το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ανακαλύφθηκε από γερμανούς ερευνητές. Επιστήμονες από το Γερμανικό Καρδιολογικό Κέντρο του Μονάχου εκτιμούν ότι τα άτομα που φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο αντιμετωπίζουν 15% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με όσα δεν το φέρουν. Όπως μάλιστα λένε οι ερευνητές, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του πληθυσμού φέρει το «επίμαχο» γονίδιο.
 

Το 64% έφερε το επίμαχο γονίδιο

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί μελέτησαν 30.000 άτομα και είδαν ότι το 64% του δείγματος έφερε το γονίδιο, σύμφωνα με τη γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Local.
 
Ο καθηγητής Χέριμπερτ Σούνκερτ εξήγησε πως τα άτομα με τη συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη έχουν πιο «κολλώδη» αιμοπετάλια τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Και αυτό διότι τα αιμοπετάλια που… κολλούν ευκολότερα μεταξύ τους οδηγούν σε αύξηση της πηκτικότητας του αίματος και σε μεγαλύτερο κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου.
 
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature» θα διευκολύνουν τους γιατρούς ώστε να βλέπουν ποιοι ασθενείς τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο και να τους υποβάλλουν εγκαίρως στις κατάλληλες θεραπείες. Εργάζονται παράλληλα στην ανάπτυξη ενός τεστ που θα επιτρέπει στους ειδικούς να επιβεβαιώνουν αν κάποιος φέρει ή όχι τη μετάλλαξη.
 
Το «ιαπωνικό» γονίδιο της καρδιακής προσβολής
 
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν κάποιο γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Το 2004 ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο-«κλειδί» η οποία εμφανίζεται συχνότερα στα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Όπως είχαν αναφέρει οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Φυσικής και Χημικής Ερευνας στο Τόκιο επικεφαλής των οποίων ήταν ο δρ Τοσιχίρο Τανάκα, η μετάλλαξη που εντόπισαν αυξάνει τις φλεγμονές των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα.
 
Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από ανάλυση δειγμάτων DNA που ανήκαν σε περισσότερους από 2.600 ιάπωνες ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα γενετικά δείγματα με 2.500 αντίστοιχα δείγματα DNA που είχαν ληφθεί από τον γενικό πληθυσμό.
 
Όπως φάνηκε, οι εμφραγματίες αντιμετώπιζαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή της πρωτεΐνης γαλεκτίνης-2. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προσδένεται σε ένα μόριο που «πυροδοτεί» φλεγμονές και το οποίο εκλύεται όταν μια στεφανιαία αρτηρία υφίσταται ρήξη.
 
tovima.gr

Kαρδιά

20.08.2025

Έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες δεν πρέπει να σταματούν τη σωματική άσκηση

Αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο

19.08.2025

Οι καλύτερες τροφές για όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή – Ποιες πρέπει να αποφεύγουν

Τι να προσέχουν όσοι παίρνουν βαρφαρίνη

Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά;
18.08.2025

Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά;

Πώς το σώμα μας προειδοποιεί για εγκεφαλικό επεισόδιο
15.08.2025

Πώς το σώμα μας προειδοποιεί για εγκεφαλικό επεισόδιο

Αυτό είναι το τροπικό υπερ-φρούτο που προστατεύει την καρδιά και το πεπτικό
15.08.2025

Αυτό είναι το τροπικό υπερ-φρούτο που προστατεύει την καρδιά και το πεπτικό

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε λιπαρά
14.08.2025

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε λιπαρά

Kαρδιολόγος αποκαλύπτει: Αυτά τα 4 ποτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς
14.08.2025

Kαρδιολόγος αποκαλύπτει: Αυτά τα 4 ποτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς

Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς τους καλοκαιρινούς μήνες
13.08.2025

Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς τους καλοκαιρινούς μήνες

Αυτός είναι ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου
31.07.2025

Αυτός είναι ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Μυοκαρδιακή θλάση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται
29.07.2025

Μυοκαρδιακή θλάση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Χρήσιμες συμβουλές για να είσαστε έτοιμοι και χωρίς επιπλέον άγχος

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»
09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά
09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη
08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;
08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα
08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα