Kαρδιά

Τι πρέπει να τρώω για να έχω γερή καρδιά;

Τι πρέπει να τρώω για να έχω γερή καρδιά;

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να κάνει θαύματα όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς μας. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να προλάβει ή και να αντικαταστήσει μέρος ακόμη και της φαρμακευτικής αγωγής για διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ένας καλός συνδυασμός τροφών, που περιλαμβάνει το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα και κόκκινα φρούτα όπως το ρόδι και τα μούρα, θεωρείται πλέον θεραπεία και μπορεί να εφαρμοστεί αποκλειστικά, χωρίς επιπλέον φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση καρδειαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων, όπως τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπεριλιπιδαιμία κ.α.
 
«Για τις παραπάνω παθήσεις δεν έχει νόημα να λαμβάνει κάποιος συμπληρώματα διατροφής ή να χρησιμοποιεί μεμονωμένα σκευάσματα βιταμινών ή μετάλλων. Αρκεί ένας καλός συνδυασμός συγκεκριμένων τροφίμων για κάθε περίπτωση για να υπάρξει θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θεμιστοκλής Τζώτζας ο ενδοκρινολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Θεμιστοκλής Τζώτζας με αφορμή εκδήλωση του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης σχετικά με τα παρεμβατικά προγράμματα διατροφικής Αγωγής που υλοποιεί το ΤΕΙ.
 
Συγκεκριμένα από τα τέλη του χρόνου και τις αρχές του 2014 δέκα χιλιάδες άτομα από πενήντα δήμους σε όλη την Ελλάδα, θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα παρακολούθησης και θεραπείας μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής, επιλεγμένων για κάθε περίπτωση πάθησης, είτε πρόκειται για παχυσαρκία, είτε για αυξημένο ζάχαρο, είτε για αρτηριακή πίεση, είτε για κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Το διαιτολόγιο θα προσαρμόζεται ανά 15 μέρες και μετά από έξι μήνες θα γίνει συνολική εκτίμηση της κατάστασης της υγείας κάθε ενός από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
 
«Το πρόγραμμα ονομάζεται “Συμμαχία για την υγεία – διατροφή” και στόχο έχει να γίνουν παρεμβάσεις σε δέκα χιλιάδες άτομα με εκφυλιστικά νοσήματα και συγκεκριμένα καρδιαγγειακές παθήσεις, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία» τονίζει από την πλευρά της, η καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, Μαρία Χασαπίδου.
 
Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί 2.000 άτομα ενώ πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις σε διάφορους δήμους της χώρας ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός και να δηλώσει συμμετοχή. Ήδη τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν στους δήμος Δέλτα, Θέρμης, Κορωπίου, Νέας Σμύρνης, Τήνου, Σύρου, Ηρακλείου Κρήτης, Ρεθύμνου, Χανίων, Καρδίτσας, Βόλου και Πατρέων.
 
«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ το 30% του πληθυσμού έχει κάποιο αρχόμενο ή εκδηλωμένο καρδιαγγειακό επεισόδιο» τονίζει ο κ. Τζώτζας και υπογραμμίζει ότι το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από παχυσαρκία ή βρίσκεται πάνω από τα όρια του φυσιολογικού βάρους προσεγγίζει το 40%.
 
Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας κάποιους γενικούς κανόνες διατροφικής αγωγής, επισημαίνει ότι συνιστάται στον πληθυσμό να διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή, με σωστά κατανεμημένες ποσότητες θερμίδων, λιγότερο αλάτι και περισσότερο κάλιο, λιγότερα λιπαρά και περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
 
Ειδικά για τις υπεριλιπδαιμίες συνιστά τη μείωση των κορεσμένων λιπών και της διατροφικής χοληστερόλης και την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και κόκκινων φρούτων όπως το ρόδι και τα μούρα. Για τον διαβήτη υπογραμμίζει την ανάγκη κατανομής των γευμάτων και υιοθέτησης μιας μεσογειακής διατροφής, πλούσιας σε όσπρια, λαχανικά και φρούτα, χωρίς κορεσμένα λίπη και υδατάνθρακες

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται
23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια
22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα
22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν
03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;
20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού