Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους και είναι σποραδικά, επομένως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για «επιδημία μηνιγγίτιδας».
Παρόλα αυτά, εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της διεισδυτικής μηνιγγίτιδας, ωστόσο αυτή η αύξηση δεν είναι εξαιρετικά υψηλή σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, ενώ αυτό είναι κάτι που παρατηρείται και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε ποτέ περίοδος χωρίς κρούσματα μηνιγγίτιδας, καθώς η ασθένεια προκαλείται από διάφορους μικροοργανισμούς.
Οι λιγότερο σοβαρές μορφές είναι ιογενείς, ενώ οι πιο σοβαρές προκαλούνται από βακτήρια, με τη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα να είναι η πιο βαριά από όλες.
Σχετικά με το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι δεν παρέχει ανοσία για όλη τη ζωή, αλλά χορηγείται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στην ασθένεια.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι η δυσκαμψία του αυχένα, όπου το άτομο δεν μπορεί να ακουμπήσει το πηγούνι του στο στήθος του. Αυτή η συμπτωματολογία παρατηρείται σε όλες τις μορφές μηνιγγίτιδας, ανεξαρτήτως της αιτίας.
Σχετικά με την κυκλοφορία των ιώσεων, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε την αυξημένη παρουσία της γρίπης, κυρίως της γρίπης Α και Β, ενώ αντίθετα η κυκλοφορία του COVID-19 παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ίσως τα χαμηλότερα από ποτέ.