Επιδημίες

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα σενάρια για την προέλευση της νέας «νόσου Χ» και οι ιοί «ζόμπι»

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα σενάρια για την προέλευση της νέας «νόσου Χ» και οι ιοί «ζόμπι»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), διατηρεί μία λίστα με «ασθένειες προτεραιότητας» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη θανατηφόρα πανδημία, στην οποία συγκαταλέγει πολλές γνωστές ασθένειες όπως ο ιός Έμπολα, ο SARS και ο Ζίκα, αλλά και μία ακόμη με το όνομα «νόσος Χ».

Ο όρος «νόσος Χ» χρησιμοποιείται από τον ΠΟΥ για να περιγράψει μια ασθένεια που είναι άγνωστη στην ιατρική επιστήμη ως αιτία ανθρώπινων λοιμώξεων. Και ως νέος παράγοντας ασθένειας -είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο, μύκητα ή άλλο παράγοντα- πιθανότατα δεν θα υπάρχουν εμβόλια και ίσως ούτε θεραπείες.

«Αυτό δεν είναι θέμα επιστημονικής φαντασίας», είπε στην Telegraph ο Δρ Ρίτσαρντ Χάτσετ, του Συνασπισμού Ετοιμότητας για Επιδημίες.

«Αυτό είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε. Αυτή είναι η νόσος Χ», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ επινόησε τον όρο «νόσος Χ» το 2018. Ένα χρόνο αργότερα, καθώς ο COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Κίνα, ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας θανατηφόρας πανδημίας που προκλήθηκε από έναν νέο ιό. Με λίγα λόγια, είχε εμφανιστεί μια «νόσος Χ».

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ένα συμβάν “νόσου Χ” να βρίσκεται προ των πυλών», είπε στο National Post ο Dr. Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη.

«Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε ο Chatterjee, σύμφωνα με τη New York Post.

Τα σενάρια για την προέλευση της νέας «νόσου Χ» και οι ιοί «ζόμπι»

Ορισμένοι ειδικοί στη δημόσια υγεία πιστεύουν ότι η επόμενη «νόσος Χ» θα είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι θα προέρχεται από άγρια ​​ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα διαχυθεί για να μολύνει ανθρώπους. Ο Έμπολα, το HIV/AIDS και το COVID-19 ήταν ζωονοσογόνες επιδημίες.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πηγές ασθενειών και η βιοτρομοκρατία θα μπορούσε να είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας.

«Η πιθανότητα ενός πανδημικού παθογόνου δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί», είπαν οι συγγραφείς ενός άρθρου του 2021 στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology.

«Η απελευθέρωση τέτοιων παθογόνων, είτε μέσω εργαστηριακών ατυχημάτων είτε ως πράξη βιοτρομοκρατίας, μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική νόσο Χ και έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιος καταστροφικός κίνδυνος», προσθέτουν οι συγγραφείς.

Μια άλλη πιθανή πηγή θα μπορούσαν να είναι οι ιοί «ζόμπι» που έχουν εγκλωβιστεί για αιώνες σε παγωμένα περιβάλλοντα, αλλά απελευθερώνονται λόγω του κλίματος που θερμαίνεται.

Ποιοι άλλοι ιοί βρίσκονται στη λίστα του ΠΟΥ

Οι άλλες ασθένειες προτεραιότητας στη λίστα του ΠΟΥ περιλαμβάνουν τον ιό Marburg, τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, τον πυρετό Lassa, τις ασθένειες Nipah και henipavirus, τον πυρετό της κοιλάδας Rift και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση μίας πιθανής επιδημίας της νόσου Χ, ιατρικοί εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο ζητούν αύξηση των κονδυλίων για την υποστήριξη της επιτήρησης και της έρευνας πιθανών παραγόντων πανδημίας.

«Η πανδημία του COVID-19 δεν ήταν η πρώτη που προκάλεσε τον όλεθρο στον κόσμο και δεν θα είναι η τελευταία», έγραψαν οι συγγραφείς του άρθρου Infection Control & Hospital Epidemiology. «Έτσι, πρέπει να προετοιμαστούμε για το επόμενο ξέσπασμα το συντομότερο δυνατό», τόνισαν.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

12.05.2026

Κινδυνεύουν με άνοια όσοι χρησιμοποιούν πιο συχνά τα «εε», «χμμ», «αα» ενώ μιλούν; – Τι λέει νέα έρευνα

«Η γλώσσα είναι μία από τις πιο σύνθετες λειτουργίες που εκτελεί ο εγκέφαλος»

12.05.2026

Εφιάλτης για 44χρονη που έπιασε πράσινο σκαθάρι στις ΗΠΑ: «Ένιωσα κάψιμο σε όλο μου το σώμα» (βίντεο)

Το «ακίνδυνο» σκαθάρι και η σπάνια αντίδραση

Σε καραντίνα 12 νοσηλευτές στην Ολλανδία: Η γκάφα με ασθενή που επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο με τον χανταϊό
12.05.2026

Σε καραντίνα 12 νοσηλευτές στην Ολλανδία: Η γκάφα με ασθενή που επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο με τον χανταϊό

Η τσίχλα μπορεί να προσθέτει 3.000 μικροπλαστικά σωματίδια στο στόμα σας!
12.05.2026

Η τσίχλα μπορεί να προσθέτει 3.000 μικροπλαστικά σωματίδια στο στόμα σας!

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα δίνει ελπίδες σε όσους έχουν μείνει παράλυτοι
12.05.2026

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα δίνει ελπίδες σε όσους έχουν μείνει παράλυτοι

Νέα μελέτη: Η ουσία στο ώριμο σκόρδο που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση
12.05.2026

Νέα μελέτη: Η ουσία στο ώριμο σκόρδο που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

Ανατριχιαστικό: Τσιμπούρι παρέμεινε σχεδόν μία ημέρα μέσα στο μάτι γυναίκας στη Ρωσία (φώτο-βίντεο)
12.05.2026

Ανατριχιαστικό: Τσιμπούρι παρέμεινε σχεδόν μία ημέρα μέσα στο μάτι γυναίκας στη Ρωσία (φώτο-βίντεο)

PFAS: Τι είναι τα «παντοτινά χημικά» και τι μπορούν να μας προκαλέσουν
12.05.2026

PFAS: Τι είναι τα «παντοτινά χημικά» και τι μπορούν να μας προκαλέσουν

Θετικός στον χανταϊό ο Ισπανός που βρίσκεται σε καραντίνα στη Μαδρίτη
12.05.2026

Θετικός στον χανταϊό ο Ισπανός που βρίσκεται σε καραντίνα στη Μαδρίτη

Ιταλία: Σε καραντίνα δύο 25χρονοι που ήρθαν σε επαφή με γυναίκα που πέθανε από χανταϊό
12.05.2026

Ιταλία: Σε καραντίνα δύο 25χρονοι που ήρθαν σε επαφή με γυναίκα που πέθανε από χανταϊό