Επιδημίες

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία

Κατά πληροφορίες ή συνεδρίαση αποσυνδέεται τελείως από το ενδεχόμενο λήψης μέτρων
Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία

Σήμερα συνεδριάζει τελικά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να γίνει μια αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης τη χώρας, όπως και πρόβλεψη της πορείας του κορωνοιου και της επίπτωσης του στα νοσοκομεία.

Επίσης, κατά πληροφορίες ή συνεδρίαση αποσυνδέεται τελείως από το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην παρούσα φάση για την αναχαίτιση του κορώνοιου.

Οι ειδικοί εμμένουν στο θέμα της ατομικής ευθύνης συστήνοντας στους ευάλωτους και ηλικιωμένους πολίτες να φορούν τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συνωστισμός, στους νεότερους να προστατεύουν τους μεγαλύτερους κάνοντας τεστ πριν τους συναντήσουν και σε όλους να απομονώνονται αμέσως μόλις εμφανίσουν ύποπτα, ακόμη και τα πιο απλά, συμπτώματα.

Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για έκτακτη η συνεδρίαση αλλά προγραμματίστηκε σήμερα αντί για αύριο λόγω έκτακτων υποχρεώσεων κάποιων μελών της επιτροπής.

Πάνω από 20.000 κρούσματα αναμένονται ημερησίως

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας παρακολουθώντας την ταχεία κυκλοφορία του κορωνοιού στην επικράτεια, όπως και τον αριθμό των ασθενών, εντός ή εκτός νοσοκομείων, που αφήνει πίσω του. Το κύμα που σηκώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των υπέρ μεταδοτικών υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron, εκτιμάται ότι φτάνει στην κορύφωσή του (peak) σε περίπου δύο εβδομάδες – η αποδρομή του υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι θα διαρκέσει τους θερινούς μήνες- χωρίς ευτυχώς να έχει ασκήσει προς το παρόν ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν συνεχώς την αξία των υγειονομικών μέτρων καλώντας τους πολίτες να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς εφόσον υπάρχει συγχρωτισμός, διαχωρίζοντας την αναστολή της υποχρεωτικότητας για τη χρήση της μάσκας (διοικητικό μέτρο) από την προστασία που προσφέρει η χρήση της ιδίως σε ευάλωτους και ηλικιωμένους (υγειονομικό μέτρο).

Από χθες έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της δεύτερης αναμνηστικής δόσης για τους πολίτες ηλικίας 30-59 χρόνων, που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και τις απογευματινές ώρες περίπου 10.000 πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Η μικρή κινητικότητα στην πλατφόρμα δεν επιφύλασσε έκπληξη στους αρμόδιους, καθώς η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 χρόνων ανέφερε πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το όφελος του δεύτερου επαναληπτικού εμβολιασμού σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, όπως για παράδειγμα είναι αποδεδειγμένο στους πολίτες πάνω των 60 χρόνων. Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν, ωστόσο, να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορέσουν να λάβουν επιπλέον θωράκιση άτομα ηλικίας 30-59 χρόνων για λόγους ιατρικούς, επαγγελματικούς ή προσωπικούς, και κατόπιν συζήτησης με τον γιατρό τους.

Την ίδια στιγμή, οι εκκλήσεις για εμβολιασμό με τη δεύτερη επαναληπτική δόση των περίπου 2 εκατομμυρίων ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση, παρότι είναι εκείνοι που χρειάζονται νοσηλεία μετά τη μόλυνσή τους. Χθες έγιναν 234 νέες εισαγωγές και οι νοσηλευόμενοι έχουν υπερβεί τους 1.300. Υπό αυτό το πλαίσιο ουδείς μπορεί να αποκλείσει και την επανεξέταση της χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μέσα στο καλοκαίρι για να αποφευχθεί η επιδείνωση στο σύστημα υγείας.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

30.06.2026

Το μανιτάρι που προκαλεί «παραισθήσεις Λιλιπούτειων»: Βλέπουν… μικροσκοπικούς ανθρώπους όσοι το καταναλώνουν

Το Lanmaoa asiatica προκαλεί ένα μοναδικό είδος παραισθήσεων

30.06.2026

Μελέτη: Η ταχύτητα με την οποία ξεκινάς να περπατάς μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο θανάτου

Η καθυστέρηση λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου στην έναρξη ενός βήματος συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα στους ηλικιωμένους

Τι να φάτε μετά το ποτό: Οι τροφές που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του hangover
29.06.2026

Τι να φάτε μετά το ποτό: Οι τροφές που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του hangover

«Βόμβα» από Βρετανό καθηγητή: «Ασθενείς με καρκίνο υποτροπίασαν μετά τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίου covid-19»
29.06.2026

«Βόμβα» από Βρετανό καθηγητή: «Ασθενείς με καρκίνο υποτροπίασαν μετά τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίου covid-19»

Μπρόκολο: Γιατί θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά λαχανικά στον κόσμο
29.06.2026

Μπρόκολο: Γιατί θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά λαχανικά στον κόσμο

Αυτός ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να «δείχνει» πρόβλημα στο ήπαρ – Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
29.06.2026

Αυτός ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να «δείχνει» πρόβλημα στο ήπαρ – Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ούλρικα Τζόνσον: Η γνωστή παρουσιάστρια ήρθε στην Ελλάδα & έδειξε τι της έκανε ο ήλιος – «Με κατέστρεψε» (βίντεο)
29.06.2026

Ούλρικα Τζόνσον: Η γνωστή παρουσιάστρια ήρθε στην Ελλάδα & έδειξε τι της έκανε ο ήλιος – «Με κατέστρεψε» (βίντεο)

Οι τροφές που ενυδατώνουν περισσότερο από ένα ποτήρι νερό – Οι καλύτεροι σύμμαχοι του οργανισμού το καλοκαίρι
29.06.2026

Οι τροφές που ενυδατώνουν περισσότερο από ένα ποτήρι νερό – Οι καλύτεροι σύμμαχοι του οργανισμού το καλοκαίρι

Νέο χάπι GLP-1 έδειξε απώλεια βάρους έως 12% σε κλινική δοκιμή
29.06.2026

Νέο χάπι GLP-1 έδειξε απώλεια βάρους έως 12% σε κλινική δοκιμή

Τα ζευγάρια ανταλλάσσουν και… βακτήρια: Το φιλί και η συμβίωση αλλάζουν το μικροβίωμα του στόματος
28.06.2026

Τα ζευγάρια ανταλλάσσουν και… βακτήρια: Το φιλί και η συμβίωση αλλάζουν το μικροβίωμα του στόματος