Επιδημίες

Αλλάζουν όλα: Κυρίαρχο ρόλο θα παίζει το στοχευμένο testing για την ανίχνευση του Covid

Που προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αλλάζουν όλα: Κυρίαρχο ρόλο θα παίζει το στοχευμένο testing για την ανίχνευση του Covid

Όλα αλλάζουν σε ότι αφορά την διαχείριση του Covid 19 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το οποίο επικαλείται σχετικό προσχέδιο εγγράφου η Ε.Ε τις επόμενες μέρες πρόκειται να ανακοινώσει ότι έχει μπει σε μία νέα φάση από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε εισέλθει από τις αρχές του 2020.

Πλέον κυρίαρχο ρόλο θα παίζει το στοχευμένο testing για την ανίχνευση του Covid ενώ η αντιμετώπισή του θα είναι παρόμοια με την παρακολούθηση του ιού της γρίπης.

Το συγκεκριμένο πλάνο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή την ώρα που παρατηρείται σταδιακή πτώση των κρουσμάτων καθώς και μείωση του αριθμού των θανάτων που οφείλεται τόσο στην επικράτηση της Όμικρον όσο και στον εμβολιασμό του 70% και πλέον του πληθυσμού της Ε.Ε – το μισό ποσοστό έχει λάβει ενισχυτική δόση).

Την ίδια ώρα η Κομισιόν δεν έχει σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα, ενώ από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που είναι υπεύθυνος για την κήρυξη μιας πανδημίας αλλά και το τέλος της δεν έχει λάβει καμία τέτοια απόφαση επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πανδημία δεν έχει τελείωσει.

Το περιεχόμενο του εγγράφου

Όπως επισημαίνει το Reuters το έγγραφο της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτικό ενώ συνοδεύεται από σαφείς προειδοποιήσεις ότι «ο COVID-19 ήρθε για να μείνει», πιθανότατα με την εμφάνιση νέων παραλλαγών, και ως εκ τούτου «η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα παραμένουν απαραίτητες».

Το προσχέδιο ετοίμασε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και πρόκειται να εγκριθεί την Τετάρτη. Ακόμη το έγγραφο προειδοποιεί  ότι είναι πιθανές νέες αυξήσεις στα κρούσματα και συνιστά στις κυβερνήσεις της ΕΕ να παραμείνουν προσεκτικές και να είναι έτοιμες να επιστρέψουν στα έκτακτα μέτρα εάν χρειαστεί. Παράλληλα, αναγνωρίζει επίσης ότι έχει ξεκινήσει μια νέα φάση και ότι απαιτείται νέα προσέγγιση για την παρακολούθηση της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική των μαζικών τεστ (σύμφωνα με την οποία τα άτομα με συμπτώματα και οι επαφές τους πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ), έχει ήδη εγκαταλειφθεί σε ορισμένα κράτη της ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται επί του παρόντος στην Κίνα, όπου οι μεγάλες πόλεις υπόκεινται σε lockdown και τακτικό μαζικό τεστάρισμα μετά τον εντοπισμό λίγων περιπτώσεων.

Στο μεταξύ η Ε.Ε. αναγνωρίζει αυτή τη στροφή, σημειώνοντας ότι τα λιγότερα τεστ θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη την ερμηνεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Αυτό είναι σύμφωνο με τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος την Τρίτη προέτρεψε τις χώρες να διατηρήσουν την επιτήρηση των λοιμώξεων από κοροναϊό, λέγοντας ότι ο κόσμος ήταν «τυφλός» στο πώς εξαπλώνεται ο ιός λόγω της πτώσης των ποσοστών τεστ.

Οι αλλαγές στην υγειονομική στρατηγική

Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παραλείπει να ενθαρρύνει την εισαγωγή πιο εξελιγμένων τρόπων ανίχνευσης εστιών Covid 19.
«Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στοχευμένα διαγνωστικά τεστ»
, τονίζεται ακόμη στο προσχέδιο και προστίθεται πως θα πρέπει να σχεδιαστούν νέες στρατηγικές testing ώστε να διασφαλίζεται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν χρήσιμες ενδείξεις για τις επιδημιολογικές τάσεις.

Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να προσδιορίζονται ομάδες προτεραιότητας για testing, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά σε κρούσματα, των ατόμων που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 και του ιατρικού προσωπικού και άλλων που βρίσκονται σε τακτική επαφή με ευάλωτους πληθυσμούς.

Η επιτήρηση του ιού θα πρέπει να προσαρμοστεί, με αυξημένη εστίαση στη γονιδιωματική αλληλουχία για τον εντοπισμό πιθανών νέων παραλλαγών και λιγότερη προσοχή στη μαζική αναφορά κρουσμάτων.

«Ο στόχος της επιτήρησης δεν θα πρέπει πλέον να βασίζεται στον εντοπισμό και την αναφορά όλων των περιπτώσεων, αλλά μάλλον στην απόκτηση αξιόπιστων εκτιμήσεων για την ένταση της μετάδοσης στην κοινότητα, τον αντίκτυπο της σοβαρής νόσησης και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», σημειώνει το προσχέδιο της Κομισιόν.

Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος επιτήρησης παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της εποχικής γρίπης, στο οποίο περιορισμένος αριθμός επιλεγμένων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης συλλέγει και μοιράζεται σχετικά δεδομένα.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να παραμένουν απαραίτητα για την καταπολέμηση του COVID-19, αναφέρει το έγγραφο, συνιστώντας στα κράτη να εξετάσουν στρατηγικές για την ενίσχυση του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Τέλος η Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι εμβολιασμοί είναι κάτω του 15% στα παιδιά μεταξύ 5 και 9 ετών, τη μικρότερη ηλικιακή ομάδα για την οποία έχουν εγκριθεί τα εμβόλια κατά του COVID-19 στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, οι έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 70%.

Βέβαια η Επιτροπή δεν μας εξηγεί τι χρησιμεύουν τα εμβόλια γιατί στην πράξη δεν αποδείχτηκαν καθόλου αποτελεσματικά.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

06.05.2026

Influencer αποκαλύπτει τις αποτυχημένες ρινοπλαστικές – Δείχνει τα προβλήματα καρέ καρέ (φωτό)

Για μήνες υποβαλλόταν σε συνεχείς θεραπείες και ενέσεις

06.05.2026

Νέο κρούσμα χανταϊού: Άνδρας που είχε αποβιβαστεί από το κρουαζιερόπλοιο νοσηλεύεται στη Ζυρίχη

Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε κρούσματα στο MV Hondius

Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκε στέλεχος που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο!
06.05.2026

Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκε στέλεχος που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο!

Χαμηλό οξυγόνο αίμα: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης
06.05.2026

Χαμηλό οξυγόνο αίμα: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης

Οι ιοί που μεταδίδονται πιο εύκολα στα κρουαζιερόπλοια: Η περίπτωση του χανταϊού με τους τρεις νεκρούς
06.05.2026

Οι ιοί που μεταδίδονται πιο εύκολα στα κρουαζιερόπλοια: Η περίπτωση του χανταϊού με τους τρεις νεκρούς

Ο ύπνος με το φως αναμμένο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη
06.05.2026

Ο ύπνος με το φως αναμμένο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη

Nέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ!
06.05.2026

Nέα έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ!

Μπεατρίζ Φλαμίν: Η γυναίκα που έμεινε μέσα σε σπηλιά και στο απόλυτο σκοτάδι για 500 ημέρες!
06.05.2026

Μπεατρίζ Φλαμίν: Η γυναίκα που έμεινε μέσα σε σπηλιά και στο απόλυτο σκοτάδι για 500 ημέρες!

Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού και τους τρεις νεκρούς
06.05.2026

Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού και τους τρεις νεκρούς

Σε εφιάλτη εξελίσσεται ο χανταϊός: Τώρα ψάχνουν 80 επιβάτες αεροσκάφους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα!
06.05.2026

Σε εφιάλτη εξελίσσεται ο χανταϊός: Τώρα ψάχνουν 80 επιβάτες αεροσκάφους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα!