Επιδημίες

Πλεύρης: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1- Όλοι οι διασωληνωμένοι με «Δ»

Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Πλεύρης: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1- Όλοι οι διασωληνωμένοι με «Δ»

«Μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου», επεσήμανε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε δε, ότι «όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Έχουμε πάρει τα 2.000 μονοκλωνικά τα Regeneron και περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα – 10 μέρες, 5.000 χάπια από τη MERCK».

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ.

Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε.

Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

«Από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι», είπε ο υπουργός, είναι ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα υγείας.

«Θεωρούμε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ έχουμε πληρότητα άνω του 90% συνολικά, έχουμε 1.300 ΜΕΘ που μοιράζονται σε COVID και non COVID περιστατικά.

Είναι πιεσμένο το σύστημα», είπε ο υπουργός Υγείας.

-«Όλοι οι διασωληνωμένοι με Δέλτα»

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της Όμικρον, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που τα έχουμε κι από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που προηγούνται από εμάς, δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, το καταλαβαίνουμε κι από τα κρούσματα.

Ευτυχώς και στη δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή αναλογικά είναι πολύ λιγότερες.

Στην Αθήνα βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής τα χαρακτηριστικά τους είναι πιο ήπιες νοσηλείες», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Όλες οι νέες διασωληνώσεις που ελέγξαμε με PCR, καμία από αυτές δεν είναι Όμικρον.

Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα», πρόσθεσε.

-Γιατί πάρθηκαν τα μέτρα

«Ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά από την άλλη πλευρά επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα δημιουργείται πίεση στα εξωτερικά επείγοντα των νοσοκομείων, και αντίστοιχα θα υπάρξει και πίεση στο ΕΣΥ, γιατί ήδη όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή ήταν με τη μετάλλαξη Δέλτα, η Όμικρον μας βρήκε σε μια φάση που το ΕΣΥ δεν είχε αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και γι αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα», ο κ. Πλεύρης.

Χαρακτήρισε την Όμικρον «πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητά του… τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ”:

«Ο κύκλος αυτής της διαδικασίας είναι περίπου στο μήνα κάτι τέτοιο δείξανε οι περισσότερες χώρες, και ευελπιστούμε να βγει αυτό το σενάριο.

Εμείς περίπου από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε την εξάπλωση της Όμικρον.

Στις 21 – 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% (των κρουσμάτων) η Όμικρον, και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 μέρες, είναι πάνω από 70%.

Τρομακτική ταχύτητα». επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

Σημαντικό είναι, όπως πρόσθεσε, τα κρούσματα να μην μεταφέρονται σε νοσηλείες και είναι σημαντικό να παραμείνουν στις μικρές ηλικίες έως 30 – 40 αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων είναι σημαντικό να προστατέψουμε τους άνω των 60.

-Μονοκλωνικά – χάπια

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης «έχουμε πάρει τα 2.000 μονοκλωνικά τα Regeneron, που δίνονται, και κυρίως αφορούν τη Δέλτα, περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα – 10 μέρες, 5.000 χάπια από τη MERCK και με το χάπι PFIZER είμαστε σε επαφή ήδη για να έχουμε με τα οπού πάρουν την άδεια, η άδεια (EMA) αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προσπαθούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται το χάπι της PFIZER που φαίνεται ότι έχει καλά αποτελέσματα.

Το εμβόλιο όμως είναι αυτό που μας σώζει».

-Εμβολιασμός: Δεδομένη η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας

«Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση.

Εξετάζουμε δύο σενάρια:

-το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό.

Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο», διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.

«Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια.

Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση“, εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Τέλος για τη λεγόμενη «μετάλλαξη Flurona» στο Ισραήλ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν είναι ακριβώς μετάλλαξη, είναι ταυτόχρονη νόσηση από κορωνοϊό και γρίπη και αυτό το μείγμα προκαλεί επιβάρυνση παραπάνω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο κρούσμα».

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

06.06.2026

Ελπίδα για εκατομμύρια ασθενείς: Ξεκινούν οι δοκιμές του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Στόχος των επιστημόνων είναι να αξιολογήσουν τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

06.06.2026

Βραζιλία: Πειραματικό φάρμακο για την παράλυση δείχνει πρώτα σημάδια αποκατάστασης του νωτιαίου μυελού

Η έρευνα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πεδίο πειραματικών θεραπειών για νευρολογικές βλάβες

Η Κίνα αναπτύσσει χάπια που θα μπορούσαν να παρατείνουν το ανθρώπινο προσδόκιμο ζωής έως και τα 150 χρόνια!
06.06.2026

Η Κίνα αναπτύσσει χάπια που θα μπορούσαν να παρατείνουν το ανθρώπινο προσδόκιμο ζωής έως και τα 150 χρόνια!

Δείτε ποια είναι τα σνακ που πρέπει να επιλέγουν όσοι έχουν διαβήτη
06.06.2026

Δείτε ποια είναι τα σνακ που πρέπει να επιλέγουν όσοι έχουν διαβήτη

Απίστευτο: Γυναίκα με Αλτσχάιμερ και καθηλωμένη στο κρεβάτι επανήλθε για εβδομάδες παίρνοντας ψιλοκυβίνη
05.06.2026

Απίστευτο: Γυναίκα με Αλτσχάιμερ και καθηλωμένη στο κρεβάτι επανήλθε για εβδομάδες παίρνοντας ψιλοκυβίνη

Επιστήμονες «επαναφόρτισαν» κατεστραμμένα νεύρα
05.06.2026

Επιστήμονες «επαναφόρτισαν» κατεστραμμένα νεύρα

Κυβερνητικοί επιστήμονες μετέφεραν απενεργοποιημένο ιό mpox στις ΗΠΑ
04.06.2026

Κυβερνητικοί επιστήμονες μετέφεραν απενεργοποιημένο ιό mpox στις ΗΠΑ

Τις γνωρίζατε; – Αυτές είναι οι πιο σπάνιες αλλεργίες στον κόσμο
04.06.2026

Τις γνωρίζατε; – Αυτές είναι οι πιο σπάνιες αλλεργίες στον κόσμο

Σπύρος Σπύρου: Πώς η θεραπεία PRP βοηθά στην αποκατάσταση τραυματισμών και χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων
04.06.2026

Σπύρος Σπύρου: Πώς η θεραπεία PRP βοηθά στην αποκατάσταση τραυματισμών και χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων

Επαναστατικό επίθεμα κατά του καρκίνου: Μειώνει τους όγκους έως 97% μέσα σε 10 μέρες
04.06.2026

Επαναστατικό επίθεμα κατά του καρκίνου: Μειώνει τους όγκους έως 97% μέσα σε 10 μέρες