Επιδημίες

Η Omicron είναι πιθανό να αποδυναμώσει την προστασία του εμβολίου κατά του COVID

Η Omicron είναι πιθανό να αποδυναμώσει την προστασία του εμβολίου κατά του COVID

Η ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Omicron SARS-CoV-2 είναι πολύ πιθανό να διακυβεύσει μέρος της προστασίας από τα εμβόλια, δείχνουν οι πρώτες εργαστηριακές μελέτες για την ικανότητα του Omicron να αποφύγει την ανοσία.

Ωστόσο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα – που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από ομάδες στη Νότια Αφρική, τη Γερμανία και τη Σουηδία, καθώς και η συνεργασία Pfizer-BioNtech – υποδηλώνουν ότι η προστασία που παρέχεται από τα υπάρχοντα εμβόλια COVID-19 δεν θα εξαλειφθεί εντελώς και ότι οι ενισχυτικές δόσεις θα πρέπει να βελτιωθούν σε ότι αφορά την ανοσία στο Omicron.

Οι μελέτες, που μετρούν την ικανότητα των αντισωμάτων στο αίμα των ανθρώπων να μπλοκάρουν τη μόλυνση των κυττάρων σε ένα πιάτο, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και δεν αναφέρουν στους ερευνητές τον βαθμό στον οποίο η ικανότητα των εμβολίων να προστατεύουν από τον COVID-19 — ειδικότερα, οι πιο σοβαρές μορφές τουθα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από την Omicron.

«Πρέπει ακόμη να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ξεκάθαρα σήματα από τα μέρη όπου αυτό φουντώνει πρώτα», λέει ο Ben Murrell, διεπιστημονικός ιολόγος και ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, ο οποίος ηγήθηκε μιας από τις μελέτες.

Πολλές μεταλλάξεις

Ερευνητές στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική αναγνώρισαν το Omicron στα τέλη Νοεμβρίου και από τότε ομάδες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να κατανοήσουν τις ιδιότητες της παραλλαγής και τους κινδύνους που ενέχει.

Προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική και αλλού, υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή είναι εξαιρετικά μεταδοτική – εξαπλώνεται πολλές φορές πιο γρήγορα από το Delta – και μπορεί να έχει την ικανότητα να μολύνει άτομα που έχουν ανοσία σε άλλες παραλλαγές.

Το Omicron φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδας του – τον κύριο στόχο των ανοσολογικών αποκρίσεων – και ορισμένες από αυτές τις αλλαγές, όταν υπάρχουν σε άλλες παραλλαγές, επηρεάζουν την ικανότητα των αντισωμάτων να αναγνωρίζουν τον ιό και να εμποδίζουν τη μόλυνση.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο τύπους εργαστηριακής ανάλυσης για να ελέγξουν πόσο καλά το Omicron μπορεί να αποφύγει τα αντισώματα εξουδετέρωσης, ή αποκλεισμού του ιού που προκαλούνται από τον εμβολιασμό και τη μόλυνση. 

Μια προσέγγιση χρησιμοποιεί μολυσματικά σωματίδια SARS-CoV-2, που συνήθως απομονώνονται από άτομα που έχουν μολυνθεί με το Omicron.

Το άλλο χρησιμοποιεί σωματίδια ψευδοϊού — μια γενετικά τροποποιημένη εκδοχή άλλου ιού (συχνά HIV) που χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 για να μολύνει κύτταρα.

Τα αποτελέσματα από τις τέσσερις ξεχωριστές ομάδες υποδηλώνουν ότι η Omicron αμβλύνει την ισχύ εξουδετέρωσης των αντισωμάτων πιο εκτεταμένα από οποιαδήποτε άλλη κυκλοφορούσα παραλλαγή SARS-CoV-2.

Αλλά το μέγεθος της επίδρασης του Omicron διέφερε μεταξύ των διαφορετικών μελετών, οι οποίες εξέτασαν αίμα από άτομα με διαφορετικό ιστορικό εμβολιασμού και μόλυνσης.

Μια μελέτη με επικεφαλής τον ιολόγο Alex Sigal, στο Αφρικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας στο Durban της Νότιας Αφρικής, διαπίστωσε ότι ο ορός – το τμήμα αίματος που περιέχει αντίσωμα – από 12 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNtech ήταν 40 φορές λιγότερο ισχυρός κατά του Omicron . κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με ένα παλαιότερο στέλεχος του SARS-CoV-2. 

Αυτό ήταν παρόμοιο με δύο άλλες μελέτες:

-η μία αναφέρθηκε από την Pfizer και τη BioNtech σε ένα δελτίο τύπου στις 8 Δεκεμβρίου, και,

-η άλλη που κυκλοφόρησε στο Twitter από την ιολόγο Sandra Ciesek στο Πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Μια τέταρτη μελέτη, με επικεφαλής τον Murrell και τον ιολόγο Daniel Sheward, επίσης στο Ινστιτούτο Karolinska, ανέφερε μικρότερη μείωση των επιπέδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων Omicron σε δύο διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων:

-17 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που όλοι είχαν μολυνθεί στο παρελθόν, και,

-17 δωρητές αίματος στην Σουηδία.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την κατάσταση του εμβολίου των ανώνυμων αιμοδοτών, αλλά λένε ότι σύντομα θα ενημερώσουν το έγγραφό τους με πληροφορίες εμβολιασμού από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Παρά τις διαφορές στα αποτελέσματα των εργαστηρίων – που είναι κοινά σε τέτοιες δοκιμές εξουδετέρωσης ιών – τα συμπεράσματά τους είναι παρόμοια και δείχνουν ότι τα αποτελέσματα του Omicron στα εξουδετερωτικά αντισώματαδεν είναι πλήρη νοκ-άουτ”, λέει ο Murrell.

«Το μέγεθος είναι ακόμα λίγο υπό αμφισβήτηση».

Προστασία ενισχυτικής δόσης

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να επηρεαστούν σημαντικά από το Omicron – αλλά είναι δύσκολο να πούμε πόσο ακριβώς.

Η ομάδα του Sigal διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως πριν από τον εμβολιασμό έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του Omicron, από τα εμβολιασμένα άτομα χωρίς γνωστό ιστορικό μόλυνσης. 

«Νομίζω ότι η διατήρηση κάποιας εξουδετέρωσης έναντι του Omicron μπορεί να είναι μόνο χρήσιμη», λέει ο Moore, ένας συν-συγγραφέας της μελέτης, του οποίου το εργαστήριο εργάζεται επίσης σε πειράματα εξουδετέρωσης.

Ένα προηγούμενο κρούσμα COVID-19 δεν είναι ο μόνος τρόπος βελτίωσης των επιπέδων αντισωμάτων κατά του Omicron. 

Η μελέτη Pfizer-BioNtech διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν λάβει μια τρίτη δόση του εμβολίου της είχαν επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του Omicron συγκρίσιμα με αυτά έναντι άλλων παραλλαγών του SARS-CoV-2 που αυξήθηκαν με 2 δόσεις εμβολίου.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, «αναμένουμε σημαντική προστασία έναντι οποιουδήποτε τύπου COVID-19 με τη μεσολάβηση της Omicron σε άτομα που έχουν λάβει το τρίτο εμβόλιο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Uğur Şahin, σε συνέντευξη Τύπου στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Danny Altmann, ανοσολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, συμφωνεί ότι η αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων με ενισχυτικές βολές θα πρέπει να βοηθήσει στην προστασία από το Omicron, με τον ίδιο τρόπο που τα ενισχυτικά έχουν βελτιωμένη προστασία έναντι της παραλλαγής Delta.

«Το Omicron είναι πιο τρομακτικό από οτιδήποτε ξέραμε πριν, γιατί είναι λίγο χειρότερο από το Delta.

Αλλά ήμασταν σε πολύ κακή κατάσταση με τη Delta σε μη ενισχυμένους πληθυσμούς», λέει ο Altmann.

Ο Jesse Bloom, εξελικτικός βιολόγος στο Κέντρο Ερευνών Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, λέει ότι θα είναι σημαντικό να προσδιοριστεί ο βαθμός στον οποίο ανοσοποιητικοί μηχανισμοί εκτός από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, όπως τα Τ-κύτταρα, βελτιώνουν τη σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση.

“Θα είναι επίσης σημαντικό να δούμε περαιτέρω μελέτες που επιβεβαιώνουν τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, επειδή μεταβλητές όπως ο τύπος του κυττάρου που χρησιμοποιείται μπορεί να επηρεάσουν τα συμπεράσματά τους”,λέει ο Pei-Yong Shi, ιολόγος στο Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston.

«Την επόμενη εβδομάδα ή δέκα ημέρες, θα βγουν πολλά επιβεβαιωτικά αποτελέσματα», καταλήγει.

doi: https://doi.org/10.1038/d41586-021-03672-3

Επιδημίες

27.01.2022

COVID-19: Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να συνδέεται με μακρά νόσο

Η σύνθεση του μικροβιώματος -του μικροβιακού οικοσυστήματος- του εντέρου ενός ανθρώπου ίσως σχετίζεται με την πιθανότητα αυτός να εμφανίσει τη λεγόμενη μακρά COVID-19, δηλαδή επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα. Έτσι, η ανάλυση του μικροβιακού «προφίλ» μέσα στο έντερο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό όσων είναι πιο […]

27.01.2022

COVID-19: Ισχυρή η ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης

Είτε κάποιος αρρωστήσει με COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του, είτε πρώτα αρρωστήσει από κορωνοϊό και μετά εμβολιαστεί, ο συνδυασμός αυτός – με οποιαδήποτε χρονική σειρά – παρέχει εξίσου ισχυρή ανοσιακή προστασία έναντι μιας μελλοντικής λοίμωξης, σύμφωνα με μια νέα Αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι το «δίδυμο» εμβολιασμού-μόλυνσης παρέχει μια μορφή υβριδικής […]

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει αλλά θα μάθουμε να ζούμε με την COVID-19
27.01.2022

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει αλλά θα μάθουμε να ζούμε με την COVID-19

COVID-19: Ποιο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ έχουν ακόμα συμπτώματα 1 χρόνο αργότερα;
27.01.2022

COVID-19: Ποιο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ έχουν ακόμα συμπτώματα 1 χρόνο αργότερα;

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα
27.01.2022

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID είναι λιγότερο πιθανά σε εμβολιασμένους ανθρώπους
26.01.2022

Τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID είναι λιγότερο πιθανά σε εμβολιασμένους ανθρώπους

Γεωγραφική κατανομή: 5.037 κρούσματα στην Αττική – 2.005 στην Θεσσαλονίκη
26.01.2022

Γεωγραφική κατανομή: 5.037 κρούσματα στην Αττική – 2.005 στην Θεσσαλονίκη

COVID-19: 17.960 κρούσματα – 646 διασωληνωμένοι – 115 νέοι θάνατοι
26.01.2022

COVID-19: 17.960 κρούσματα – 646 διασωληνωμένοι – 115 νέοι θάνατοι

Η Omicron επιβιώνει περισσότερο σε πλαστικό και δέρμα
26.01.2022

Η Omicron επιβιώνει περισσότερο σε πλαστικό και δέρμα

COVID-19: Πολύ αυξημένος κίνδυνος νέας εισαγωγής ή θανάτου τους επόμενους μήνες μετά τη νοσηλεία
26.01.2022

COVID-19: Πολύ αυξημένος κίνδυνος νέας εισαγωγής ή θανάτου τους επόμενους μήνες μετά τη νοσηλεία

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

27.01.2022

Πάνω από 90 ασθενείς διακομίσθηκαν με τις ειδικές Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης του ΚΕΠΙΧ της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ σε δομές υγείας

Σε όλη την Αττική

27.01.2022

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα – Διάγνωση και θεραπεία

Η βιταμίνη Β12 (υδροξυκοβαλαμίνη) είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη, η σημαντικότερη του συμπλέγματος Β, η οποία είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας και κυρίως για την παραγωγή των αιμοποιητικών κυττάρων στο μυελό των οστών, τη σύνθεση του DNA και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η πρόσληψη της βιταμίνης Β12 γίνεται με την κατανάλωση […]

Τα αντιικά χάπια λειτουργούν καλά στην μετάλλαξη Όμικρον
27.01.2022

Τα αντιικά χάπια λειτουργούν καλά στην μετάλλαξη Όμικρον

COVID-19:  Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να συνδέεται με μακρά νόσο
27.01.2022

COVID-19: Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να συνδέεται με μακρά νόσο

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων
27.01.2022

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων

COVID-19: Ισχυρή η ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης
27.01.2022

COVID-19: Ισχυρή η ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης

Moderna: Ξεκινάει δοκιμή για ενισχυτική δόση που στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον
27.01.2022

Moderna: Ξεκινάει δοκιμή για ενισχυτική δόση που στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον

Τα πρώτα άτριχα Γαλλικά μπουλντόγκ προκαλούν ανησυχίες για «ακραία αναπαραγωγή»
27.01.2022

Τα πρώτα άτριχα Γαλλικά μπουλντόγκ προκαλούν ανησυχίες για «ακραία αναπαραγωγή»

Ρομπότ πραγματοποιεί με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια
27.01.2022

Ρομπότ πραγματοποιεί με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Η καλύτερη ποιότητα του αέρα λόγω lockdown μπορεί να έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στην Ευρώπη
27.01.2022

Η καλύτερη ποιότητα του αέρα λόγω lockdown μπορεί να έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στην Ευρώπη