Επιδημίες

Χρόνιοι ασθενείς και πανδημία: Πώς επηρεάζονται και ο ρόλος του εμβολίου

Χρόνιοι ασθενείς και πανδημία: Πώς επηρεάζονται και ο ρόλος του εμβολίου

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος με θέμα “Χρόνιοι Ασθενείς και Πανδημία”, όπου, όπως επεσήμανε η Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης, κ. Κωνσταντίνα Μπρούσα, αφορμή για την πραγματοποίησή της αποτέλεσε η ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και συνέχισης τήρησης των μέτρων προστασίας στο νέο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.

Η Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη, απευθυνόμενη στο κοινό έκανε έκκληση προς όλους όσους παραμένουν επιφυλακτικοί να εμβολιαστούν άμεσα, καθώς το εμβόλιο αποτελεί το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της COVID-19, αλλά και προς όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό:

-να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης,

-να χρησιμοποιούν την μάσκα και,

-να προχωρήσουν στην επαναληπτική δόση ώστε όλοι να παραμείνουν ασφαλείς.

Χρόνιοι ασθενείς και εμβολιασμός

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε: “Σήμερα είναι μια διαφορετική συνέντευξη Τύπου, που πρωταγωνιστές είναι οι ασθενείς, οι πολίτες που ανήκουν στις “ευπαθείς” ομάδες εμβολιασμού Α ή Β.

 Η πανδημία τους τελευταίους 18 μήνες επηρέασε πάρα πολύ τις ζωές όλων μας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά τις ζωές των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τις επηρέασε δραματικά.

Είναι τα άτομα τα οποία πάσχουν από μια σοβαρή νόσο και πρέπει να ακουστούν οι δικές τους φωνές.

Εμείς, ως Πολιτεία, Επιχείρηση “Ελευθερία” και Υπουργείο Υγείας, είμαστε εδώ και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί τους, έτσι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερα άτομα από τις ομάδες αυτές να εμβολιαστούν αλλά και, γενικότερα, να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας.

Το ποσοστό εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες ξεπερνά το 82%, ενώ στην πραγματικότητα, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 90%, καθώς κάποιοι πολίτες έχουν ενταχθεί εσφαλμένα σε αυτές τις ομάδες.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι ο εμβολιασμός αυτών των συμπολιτών μας θα πρέπει να φτάσει στο 100%, γιατί είναι οι πιο ευάλωτοι και πιο ευπαθείς στη νόσο COVID.

Δυστυχώς, ορισμένες φορές, κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην κάνουν ακόμα το εμβόλιο και να περιμένουν.

Αυτό πρέπει να τεθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.  

Εμείς έχουμε μιλήσει και με τους Ιατρικούς Συλλόγους και με τις Επιστημονικές Εταιρείες, με τους ιατρούς δηλαδή που παρακολουθούν αυτούς τους ασθενείς.  

Από εκεί και πέρα, ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες του κορωνοϊού και τη σημασία του εμβολιασμού.

Είναι θέμα απόφασης του πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι.

Φυσικά και στα εμβολιαστικά κέντρα εξειδικευμένο προσωπικό λύνει τις όποιες απορίες και δίνει απαντήσεις σε ανησυχίες που τυχόν υπάρχουν σχετικά με τον εμβολιασμό”.

Προβλήματα πρόσβασης στο σύστημα λόγω της πανδημίας

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Ένωση Ασθενών Ελλάδας κ. Κυριάκος Σουλιώτης, αφού παρουσίασε ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τα προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό ασθενών ακόμα και σε προηγμένα συστήματα υγείας λόγω της πανδημίας, ανέφερε πως “o  σκοπός της Συνέντευξης Τύπου είναι να γίνει έκκληση, να εμπιστευτούμε την επιστήμη, και να προβούμε στον εμβολιασμό που αυτή τη στιγμή αποτελεί το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον η τήρηση των μέτρων προστασίας θα πρέπει να συνεχιστεί συνδυαστικά με τον εμβολιασμό ώστε συνδυαστικά να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη ως κοινωνία.

Είναι μια απόφαση που πρέπει να τη λάβουμε όλοι.

Κι αν κάποιος δε σκέφτεται τη δική του υγεία, ας σκεφτεί την υγεία των συνανθρώπων του, και ειδικά των ανθρώπων που ζουν με χρόνιες παθήσεις.”

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών, κ.  Ζωή Γραμματόγλου αναφέρθηκε στο αίσθημα εμπιστοσύνης που έχουν όλοι οι χρόνιοι ασθενείς προς την επιστήμη, καθώς είναι αυτή που τους έχει χαρίσει το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία.

Ιατρικό και όχι πολιτικό θέμα η διαχείριση της πανδημίας

Κλείνοντας, η Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πίσω από τους αριθμούς που ανακοινώνονται κάθε μέρα, υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Παιδιά που έμειναν χωρίς γονείς, οικογένειες ολόκληρες που ξεκληρίστηκαν ,άνθρωποι που χάθηκαν άδικα μόνοι μακριά από τους δικούς τους.

Τέλος η πρόεδρος δήλωσε:” Η πανδημία και η διαχείρισή της  αποτελεί θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό.

Η Ένωση σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού κάλεσε σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να δείξουμε στους πολίτες ότι απέναντι στις τραγικές απώλειες της πανδημίας και τα κοινωνικά οικονομικά επακόλουθα, είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε“.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

12.05.2026

Νέα μελέτη: Η ουσία στο ώριμο σκόρδο που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

Η S1PC ενεργοποιεί βιολογικούς μηχανισμούς που ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ λιπώδους ιστού, μυών και εγκεφάλου

12.05.2026

Ανατριχιαστικό: Τσιμπούρι παρέμεινε σχεδόν μία ημέρα μέσα στο μάτι γυναίκας στη Ρωσία (φώτο-βίντεο)

Τα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές λοιμώξεις

PFAS: Τι είναι τα «παντοτινά χημικά» και τι μπορούν να μας προκαλέσουν
12.05.2026

PFAS: Τι είναι τα «παντοτινά χημικά» και τι μπορούν να μας προκαλέσουν

Θετικός στον χανταϊό ο Ισπανός που βρίσκεται σε καραντίνα στη Μαδρίτη
12.05.2026

Θετικός στον χανταϊό ο Ισπανός που βρίσκεται σε καραντίνα στη Μαδρίτη

Ιταλία: Σε καραντίνα δύο 25χρονοι που ήρθαν σε επαφή με γυναίκα που πέθανε από χανταϊό
12.05.2026

Ιταλία: Σε καραντίνα δύο 25χρονοι που ήρθαν σε επαφή με γυναίκα που πέθανε από χανταϊό

ΗΠΑ: Αμερικανός επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου διαγνώστηκε θετικός στον χανταϊό
12.05.2026

ΗΠΑ: Αμερικανός επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου διαγνώστηκε θετικός στον χανταϊό

Καπετάνιος MV Hondius για χανταϊό: «Οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά δύσκολες – Ευχαριστώ το πλήρωμα» (βίντεο)
11.05.2026

Καπετάνιος MV Hondius για χανταϊό: «Οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά δύσκολες – Ευχαριστώ το πλήρωμα» (βίντεο)

Δεν είναι απλά μια τάση: Τα οφέλη που έχει για την υγεία το νερό με αγγούρι
11.05.2026

Δεν είναι απλά μια τάση: Τα οφέλη που έχει για την υγεία το νερό με αγγούρι

Ανακαλύφθηκε η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο: Υπάρχει μόνο σε έναν άνθρωπο στη Γη
11.05.2026

Ανακαλύφθηκε η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο: Υπάρχει μόνο σε έναν άνθρωπο στη Γη

Καθησυχαστικός ο Θ.Βασιλακόπουλος για τον χανταϊό: «Κολλάει εξαιρετικά δύσκολα»
11.05.2026

Καθησυχαστικός ο Θ.Βασιλακόπουλος για τον χανταϊό: «Κολλάει εξαιρετικά δύσκολα»