Επιδημίες

Γιατί οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις λοιμώξεις COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο

Άρθρο του Nature
Γιατί οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις λοιμώξεις COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η πανδημία COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο συχνά προαναγγέλλει αυτό που έρχεται αργότερα σε άλλες χώρες.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Alpha εντοπίστηκε για πρώτη φορά εκεί και στη συνέχεια η χώρα ανέφερε υψηλά κρούσματα του πιο μεταδοτικού στελέχους Delta, πριν αυτή η παραλλαγή διασκορπιστεί στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε επίσης ένα κύμα λοιμώξεων που φαίνεται να έχει προηγηθεί μιας παρόμοιας υπερβολής που σαρώνει τώρα τη Δυτική Ευρώπη.

Επιπλέον, η Αγγλία ήταν μεταξύ των πρώτων περιοχών της Δυτικής Ευρώπης που ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον COVID-19, μετά από ένα από τα ταχύτερα εμβόλια στον κόσμο.

Τερμάτισε τις νομικές απαιτήσεις για την κοινωνική απόσταση και τη χρήση μάσκας στις 19 Ιουλίου, με την Ουαλία και τη Σκωτία – που καθορίζουν τις δικές τους πολιτικές δημόσιας υγείας – να άρουν τους περισσότερους περιορισμούς στις 7 και 9 Αυγούστου, αντίστοιχα.

Ακολούθησε η Βόρεια Ιρλανδία στις 31 Οκτωβρίου.

Ως μία από τις πρώτες χώρες που εμπιστεύονται την υψηλή κάλυψη εμβολίων και τη δημόσια ευθύνη μόνο για τον έλεγχο της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει ένα πείραμα ελέγχου που μελετούν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

«Παρακολουθούμε στενά την αύξηση των κρουσμάτων, προσπαθώντας να αναλύσουμε τι συμβαίνει και πώς μπορεί να επηρεάσει την κατάστασή μας αυτή τη στιγμή», λέει ο Rafael Radi, βιοχημικός και συντονιστής της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας COVID-19 της Ουρουγουάης.

Η Nature μίλησε με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για το τι ελπίζουν να μάθουν από την εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου.

-Μπορούν τα εμβόλια από μόνα τους να αποτρέψουν την αύξηση των λοιμώξεων;

Το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγη από τρία εκατομμύρια μολύνσεις μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους — συγκρίσιμο με όταν η χώρα βρισκόταν υπό αυστηρό lockdown στα τέλη του 2020.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το 79,5% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου έως τα 31 Οκτώβριος.

Τα ποσοστά μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότερα από εκείνα σε χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου οι περιορισμοί για τον COVID-19 χαλαρώθηκαν αργότερα ή παραμένουν σε ισχύ.

Στις 7 ημέρες μεταξύ 17 Οκτωβρίου και 23 Οκτωβρίου:

– η Ισπανία κατέγραψε 286 μολύνσεις ανά ένα εκατομμύριο άτομα και,

-η Γερμανία 1.203.

-Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 4.868 την ίδια εβδομάδα.

“Η αύξηση των μολύνσεων δείχνει ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν μπορούν να περιορίσουν τον ιό”, λένε επιστήμονες που ζητούν την εισαγωγή «ήπιων» μέτρων δημόσιας υγείας για να αποφευχθεί νέο lockdown.

«Τα εμβόλια είναι καταπληκτικά και κάνουν ακριβώς αυτό που υποτίθεται ότι κάνουν», λέει η Σούζαν Μπάτλερ-Γου, διευθύντρια ιατρικής μικροβιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο LAC+USC στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

«Αλλά γιατί δεν θέλουμε να τους δώσουμε την καλύτερη ευκαιρία συνδυάζοντάς τα με άλλα μέτρα;», πρόσθεσε.

-Ήταν η συμπεριφορά των ατόμων υπεύθυνη για το πρόσφατο κύμα;

Η αύξηση των λοιμώξεων δεν είναι αποτέλεσμα της ξαφνικής εγκατάλειψης της προσοχής από το κοινό, λένε οι ερευνητές.

«Δεν έχουμε δει μια συνεχή άνοδο [στην κοινωνική αλληλεπίδραση], αλλά μάλλον μια μικρή αύξηση και, στη συνέχεια, διακυμάνσεις που οφείλονται στο αν τα σχολεία είναι ανοιχτά και πόσοι άνθρωποι πάνε στη δουλειά τους», λέει ο Christopher Jarvis, ένας στατιστικολόγος που διευθύνει το London School of Hygiene. & Tropical Medicine’s CoMix Social Contact Survey.

Ο μέσος ενήλικας έχει πλέον επαφή με τρία έως τέσσερα άλλα άτομα την ημέρα , σε σύγκριση με περισσότερα από δέκα πριν από την πανδημία. 

Για τα παιδιά, οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι τώρα που άνοιξαν ξανά τα σχολεία.

Η χρήση μάσκας μειώθηκε μετά την άρση της εντολής, αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί.

Ο σταδιακός ρυθμός αναπροσαρμογής της συμπεριφοράς θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η χώρα έχει βιώσει ένα σταθερό υψηλό επίπεδο μολύνσεων και όχι την απότομη αύξηση που προέβλεπαν τα μοντέλα τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

Η συνεχιζόμενη υψηλή μετάδοση υποδηλώνει ότι μέτρα όπως το δωρεάν γρήγορο τεστ COVID-19 δεν θα περιορίσουν τις λοιμώξεις, ενώ επιτρέπονται εκδηλώσεις υψηλού κινδύνου σε πολυσύχναστα εσωτερικά περιβάλλοντα”, λέει ο William Hanage, επιδημιολόγος στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

«Αυτό δείχνει πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με την επιστροφή στην κανονικότητα», λέει ο Radi.

«Η αύξηση των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, ακόμη και με ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση, νοσηλεία και θάνατο», πρόσθεσε.

Η Ουρουγουάη χρησιμοποιεί την αύξηση των μολύνσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προειδοποιητική ιστορία για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για τον κίνδυνο πρόωρης χαλάρωσης των περιορισμών,  σύμφωνα με τον  Radi.

-Μειώνεται η προστασία του εμβολίου;

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μια από τις ταχύτερες εκστρατείες εμβολιασμού κατά του COVID-19 στην Ευρώπη. 

Αλλά αυτή η δύναμη φαίνεται τώρα να είναι η αχίλλειος πτέρνα του.

Τα πρώτα εμβόλια της χώρας κατά του COVID-19 χορηγήθηκαν πριν από δέκα μήνες και τα αντισώματα είχαν καιρό να μειωθούν.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της λοίμωξης, της νοσηλείας και του θανάτου μειώθηκε σημαντικά μετά από έξι μήνες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια μελέτη που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο 1 .

Μια ξεχωριστή μελέτη στο Ισραήλ – μια άλλη χώρα που ανέπτυξε εμβόλια νωρίς – βρήκε παρόμοια αποτελέσματα 2 .

Μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτό μπορεί να ήταν η πτώση των επιπέδων αντισωμάτων“, λέει ο Paul Hunter, ο οποίος μελετά την προστασία της υγείας και την ιατρική στο Πανεπιστήμιο της East Anglia στο Norwich, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης και τη συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξήθηκαν τον Μάιο και στη συνέχεια άρχισαν να πέφτουν, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μείωση των αντισωμάτων που μπλοκάρουν τις λοιμώξεις ή «εξουδετερώνουν» δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι επιρρεπής σε λοίμωξη, επειδή τα ανοσοκύτταρα της μνήμης παίζουν επίσης ρόλο, «αλλά γνωρίζουμε ότι το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων από νωρίς είναι ένας καλός δείκτης προστασίας», λέει ο Χάντερ.

Αλλά τα εμβόλια εξακολουθούν να εμποδίζουν τον θάνατο και τις σοβαρές ασθένειες;

Οι μεταλλάξεις της παραλλαγής Delta – σε συνδυασμό με τα αντισώματα του εμβολίου που εξασθενούν – προκαλούν περισσότερες πρωτοποριακές λοιμώξεις.

Αλλά τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν αξιοσημείωτη προστασία από τη νοσηλεία και τον θάνατο. 

Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι τα εμβόλια Pfizer–BioNTech και Oxford–AstraZeneca ήταν 90% και 91% αντίστοιχα αποτελεσματικά στην πρόληψη του θανάτου 3 .

Επιπλέον, περίπου 75.000 άτομα χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη για τον COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των αρχών Ιουλίου και των αρχών Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 185.000 μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, όταν ο αριθμός των λοιμώξεων ήταν συγκρίσιμος αλλά τα εμβόλια ήταν λιγότερο διαθέσιμα.

Σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού του, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περίπου τρεις φορές περισσότερες μολύνσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μόνο τα δύο τρίτα των ημερήσιων θανάτων. 

«Ο όγκος της μόλυνσης που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αναμενόταν να έχει πολύ χειρότερες συνέπειες εάν αναπαραχθεί αλλού», λέει ο Hanage.

-Μπορούν οι ενισχυτικές δόσεις  να βοηθήσουν στον έλεγχο των μελλοντικών αυξήσεων;

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν να προσφέρουν μια τρίτη δόση των εμβολίων κατά του COVID-19 σε κατοίκους ηλικίας 50 ετών και άνω, καθώς και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Αν και η ακριβής επίδραση των αναμνηστικών δόσεων δεν έχει τεκμηριωθεί, «τα στοιχεία που αναδύονται είναι ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στη μείωση των λοιμώξεων από ό,τι περιμέναμε», λέει ο Hunter.

Μια μελέτη στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann στο Rehovot του Ισραήλ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech είχαν σχεδόν 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από τον COVID-19 και 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν , σε σχέση με τα άτομα που είχαν λάβει τη δεύτερη και τελευταία δόση τους τουλάχιστον 5 μήνες πριν από τις 4 .

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επικρίνει την κυκλοφορία τρίτων δόσεων σε πλούσιες χώρες, όταν πολλοί άνθρωποι στις φτωχότερες δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη τους. 

Όμως οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν  ώστε να περάσει το Ηνωμένο Βασίλειο τον ερχόμενο χειμώνα, χωρίς να επιβληθούν νέοι περιορισμοί;, λέει ο Marc Baguelin, ο οποίος διαμορφώνει τις λοιμώξεις από τον COVID-19 για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Imperial College του Λονδίνου.

Τα πιο αισιόδοξα μοντέλα της ομάδας του – βασισμένα σε υποθέσεις σχετικά με τη συμπεριφορά και την αποτελεσματικότητα της ανοσίας – προβλέπουν έναν σταθερό υψηλό αριθμό λοιμώξεων μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Μαρτίου 2022, οδηγώντας σε περίπου 43.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία και περισσότερους από 5.000 θανάτους.

Η υψηλή κυκλοφορία του ιού, καθώς το κρύο σπρώχνει τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους όπου ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα, και καθώς η ανοσία εξασθενεί, σημαίνει ότι οι οριακές αυξήσεις στην προστασία από τα εμβόλια θα πρέπει να έχουν «σημαντικό αντίκτυπο στις νοσηλείες και στους θανάτους», λέει ο Baguelin.

«Τώρα όλα βασίζονται στις ενισχυτικές δόσεις», καταλήγει.

doi: https://doi.org/10.1038/d41586-021-03003-6

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε