Επιδημίες

Συναγερμός από ειδικούς: Αύξηση νοσηλειών για διπλά εμβολιασμένους

Στόχος η τρίτη δόση γοα όλους
Συναγερμός από ειδικούς: Αύξηση νοσηλειών για διπλά εμβολιασμένους

Ανησυχητική εικόνα που επιβάλει την επιτάχυνση χορήγησης της 3ης δόσης σε ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες και άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό, για τους οποίους έχει παρέλθει ένα εξάμηνο από τον πλήρη εμβολιασμό τους, καταγράφεται στα νοσοκομεία της χώρας.

Τα αντισώματα στα άτομα αυτά έχουν μειωθεί γεγονός που εξηγεί και γιατί ένα ποσοστό 15% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το ζήτημα χορήγησης στους παραπάνω της 3ης δόσης γίνεται επιτακτικό, καθώς αν χαθεί πολύτιμος χρόνος, τότε ενώ θα παλεύουμε να υψώσουμε πιο ψηλά από το 61% τον πήχη για το τείχος ανοσίας, αυτό θα αρχίσει να γκρεμίζεται.

Το στοιχείο αυτό χτυπά «κόκκινο» συναγερμό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που πιέζεται από το νέο ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία έσπασαν το φράγμα των 5.000, συνοδευόμενο από νέο «άλμα» στον αριθμό των διασωληνωμένων και περισσότερους από 50 θανάτους για ακόμα ένα εικοσιτετράωρο.

Στους 430 διασωληνωμένους ασθενείς, που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της επικράτειας, οι 66 είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ οι 364 δηλαδή ποσοστό 84,65% είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είτε σε απλές κλίνες covid είτε στις ΜΕΘ παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες σταθερή αύξηση, με το φαινόμενο να εξελίσσεται προοδευτικά και να μη δείχνει τάσεις αναστροφής.

Στις αρχές φθινοπώρου λιγότερο από το 9% των ασθενών που κατέληγαν διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή το ποσοστό παρέμενε μονοψήφιο, όπως μονοψήφιος παραμένει ο αριθμός των ημερήσιων θυμάτων κορωνοϊού σε κράτη της Δυτικής Ευρώπης με πολλαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, που έχουν τιθασεύσει την πανδημία, επιτυγχάνοντας εμβολιαστική κάλυψη υψηλότερη και του 80%.

Ήδη η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι αφόρητη κι έγιναν χθες οι πρώτες πέντε αεροδιακομιδές covid ασθενών στην Αθήνα, γιατί δεν υπήρχε ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ κενό.

Το ΑΧΕΠΑ, το Παπανικολάου, το Παπαγεωργίου το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καλούνται να ξεκινήσουν τις γενικές εφημερίες τους με δεκάδες ασθενών να προσέρχονται στα ΤΕΠ και τα εξωτερικά ιατρεία χωρίς να έχουν ούτε ένα ελεύθερο κρεβάτι, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, με την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι τον χειμώνα να χρωματίζει τη φωνή του.

Κι επειδή οι 1.300 ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί στα νοσοκομεία της επικράτειας πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες και των non covid περιστατικών, σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η πληρότητα στον covid τομέα φθάνει το 97% και καλούνται να συνδράμουν οι χειρουργικές κλινικές διαθέτοντας χώρο, υποδομή και προσωπικό για τις προσωρινές διασωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό, με ορατό πια τον κίνδυνο να ξαναμετατραπεί μονοθεματικό το ΕΣΥ.

«Εκτός από τη Θεσσαλονίκη μάς προβληματίζει η κατάσταση στη Θεσσαλία όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου», επισημαίνει ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, προσθέτοντας ότι στον αντίποδα η Αττική «αντέχει» στην επέλαση του 5ου κύματος της πανδημίας, καθώς της αντιστοιχεί μόλις το 20% των κρουσμάτων, αφού πολλές περιοχές της όπως ο Βόρειος και ο Νότιος τομέας έχουν επιτύχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη (κοντά στο 80%).

Η πίεση

Με το 39% του πληθυσμού να παραμένει ανεμβολίαστο – ένα μέρος βέβαια είναι μικρά παιδιά για τα οποία δεν υπάρχει ακόμα έγκριση για εμβολιασμό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων- το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα αντέξει το ΕΣΥ τις νοσηλείες των ανθρώπων που επέλεξαν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, θεωρώντας τον εαυτό τους «άτρωτο» και την πανδημία μια παγκόσμια συνωμοσία.

Την ίδια ώρα η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξηγεί ότι μία έκθεση που παρουσιάζεται από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC μέσω ενός δικτύου 187 νοσοκομείων των ΗΠΑ,  δείχνει ότι η νόσηση δεν είναι «φυσικό εμβόλιο» όπως ισχυρίζονται οι αρνητές- δεν αποτελεί δηλαδή υποκατάστατο του εμβολίου καθώς λόγω:

-των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων,

-των υποκειμένων προβλημάτων υγείας και,

-της ηλικίας των νοσούντων, η φυσική νόσηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους και μπορεί να στερήσει τη ζωή.

Παράλληλα, η πρώτη μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Ισραήλ δείχνει ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα της χορήγησης της 3ης δόσης σε σύγκριση με την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Στη μελέτη συγκρίθηκαν περίπου:

-729.000 πολίτες οι οποίοι έλαβαν την τρίτη δόση,

με άτομα που είχαν πλήρως εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μετά τη διενέργεια της 3ης δόσης:

-μειώθηκε κατά 93% ο κίνδυνος νοσηλείας,

-κατά 92% ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και,

-κατά 81% ο κίνδυνος θανάτου.

Για τη σωστή «ανάγνωση» των ευρημάτων και την αποφυγή κάθε σύγχυσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου θυμίζει ότι η σύγκριση ήταν μεταξύ ανθρώπων που έλαβαν αναμνηστική δόση και πλήρως εμβολιασμένους (όχι ανεμβολίαστους), με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να συζητά σήμερα 2/11 για το πότε θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση της 3ης δόσης σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

07.06.2026

Επιστήμονες ανέπτυξαν αντι-ιική τσίχλα που μειώνει έως και 95% τους ιούς της γρίπης και του έρπητα

Λειτουργεί ως «παγίδα» για τους ιούς, εγκλωβίζοντάς τους και αδρανοποιώντας τους μέσα στη στοματική κοιλότητα

07.06.2026

Άνδρες δώστε προσοχή: Τα φρούτα που αυξάνουν φυσικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης

Η παραγωγή της επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο ύπνος η σωματική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα

Ελπίδα για εκατομμύρια ασθενείς: Ξεκινούν οι δοκιμές του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα
06.06.2026

Ελπίδα για εκατομμύρια ασθενείς: Ξεκινούν οι δοκιμές του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Βραζιλία: Πειραματικό φάρμακο για την παράλυση δείχνει πρώτα σημάδια αποκατάστασης του νωτιαίου μυελού
06.06.2026

Βραζιλία: Πειραματικό φάρμακο για την παράλυση δείχνει πρώτα σημάδια αποκατάστασης του νωτιαίου μυελού

Η Κίνα αναπτύσσει χάπια που θα μπορούσαν να παρατείνουν το ανθρώπινο προσδόκιμο ζωής έως και τα 150 χρόνια!
06.06.2026

Η Κίνα αναπτύσσει χάπια που θα μπορούσαν να παρατείνουν το ανθρώπινο προσδόκιμο ζωής έως και τα 150 χρόνια!

Δείτε ποια είναι τα σνακ που πρέπει να επιλέγουν όσοι έχουν διαβήτη
06.06.2026

Δείτε ποια είναι τα σνακ που πρέπει να επιλέγουν όσοι έχουν διαβήτη

Απίστευτο: Γυναίκα με Αλτσχάιμερ και καθηλωμένη στο κρεβάτι επανήλθε για εβδομάδες παίρνοντας ψιλοκυβίνη
05.06.2026

Απίστευτο: Γυναίκα με Αλτσχάιμερ και καθηλωμένη στο κρεβάτι επανήλθε για εβδομάδες παίρνοντας ψιλοκυβίνη

Επιστήμονες «επαναφόρτισαν» κατεστραμμένα νεύρα
05.06.2026

Επιστήμονες «επαναφόρτισαν» κατεστραμμένα νεύρα

Κυβερνητικοί επιστήμονες μετέφεραν απενεργοποιημένο ιό mpox στις ΗΠΑ
04.06.2026

Κυβερνητικοί επιστήμονες μετέφεραν απενεργοποιημένο ιό mpox στις ΗΠΑ

Τις γνωρίζατε; – Αυτές είναι οι πιο σπάνιες αλλεργίες στον κόσμο
04.06.2026

Τις γνωρίζατε; – Αυτές είναι οι πιο σπάνιες αλλεργίες στον κόσμο