Επιδημίες

COVID: Κανονικότητα μετά την άνοιξη του ’22 εκτιμούν οι επιστήμονες που ανέπτυξαν πρώτοι το εμβόλιο

COVID:  Κανονικότητα μετά την άνοιξη του ’22 εκτιμούν οι επιστήμονες που ανέπτυξαν πρώτοι το εμβόλιο

Την εκτίμηση ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε τη σημασία της επιστήμης, διατύπωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, ο οποίος μαζί με την Εζλέμ Τουρετσί, είναι οι πρώτοι που ανέπτυξαν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Στους δύο επιστήμονες απονεμήθηκε προχθές το πανευρωπαϊκό βραβείοΑυτοκράτειρα Θεοφανώ” σε ειδική τελετή, στη Θεσσαλονίκη.

Mε την κρίση του κορωνοϊού και τις λύσεις που δόθηκαν καταλάβαμε ότι η επιστήμη είναι πολύ σημαντική και από περιθώριο της κοινωνίας και ξαφνικά βρέθηκε στο κέντρο”, επισήμανε ο κ. Σαχίν, μιλώντας στην στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θεοφανώ, στο Μέγαρο Μουσικής, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της επιστήμης”.

Τόνισε, δε, ότι έγινε κατανοητό πόσο σημαντικές είναι οι επενδύσεις στην επιστήμη και επισήμανε ότι πρέπει στην Ευρώπη να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα.

Αναφέρθηκε στην ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σε αντίθεση με την έρευνα του ίδιου και της κ. Τουρετσί για την τεχνολογία mRNA και τον καρκίνο,  για να επισημάνει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ο κ. Σαχίν εξήρε τη συνεργασία της εταιρείας τους BiοNTech, με την Pfizer, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “δεν υπήρξαν παιχνίδια εξουσίας και ότι στηρίχθηκε στην εμπιστοσύνη”.

Ακόμη, έπλεξε το εγκώμιο της ομάδας του και υπογράμμισε ότι τα άτομα που την απαρτίζουν έκαναν τη διαφορά για την επιτυχία του πρότζεκτ.

Όπως είπε, παρόλο που δούλεψαν 24 ώρες το 24ωρο, όλοι δήλωσαν ότι ήταν η καλύτερη στιγμή στη ζωή τους να συμβάλλουν σε αυτό το σκοπό.

Ο κ. Σαχίν υπογράμμισε ότι ο κορωνοϊός δεν θα φύγει τα επόμενα χρόνια, ωστόσο εκτίμησε ότι με τη βοήθεια του εμβολίου θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μετά την άνοιξη του 2022.

Η παγκόσμια πανδημία μας έκανε να σκεφτούμε με έναν καινούργιο τρόπο για την επιστήμη και το κοινό καλό“, σημείωσε η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, καθηγήτρια Παιδείας, Θρησκείας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης Μαίρη Μακ Άλις.

Ο κορωνοϊός, πέταξε ακόμα και τις πιο προηγμένες χώρες “στο λάκκο του τρόμου” και η οικουμενικότητα του προβλήματος, ανέδειξε το γεγονός ότι όπου και αν ζούμε έχουμε το κοινό καλό που υπηρετείται από την επιστήμη”, πρόσθεσε.

Την πεποίθηση ότι η επένδυση στην καινοτομία και επιστήμηείναι επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης” εξέφρασε η πρώην υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας Μαρία Λουίζα Πονσέλα.

Αναφέρθηκε στην καινοτομία που παρήγαγαν οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στην ψηφιοποίηση την παροχή υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, ενώ τόνισε ότι κάποιες καινοτομίες θα ξεπεραστούν, ενώ άλλες όπως οι επικράτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου θα παραμείνουν.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Paris-Sorbonne, Γιώργος Πρεβελάκης επισήμανε ότι” συγκριτικά με άλλες ηπείρους, η Ευρώπη διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό την ενότητα ανάμεσα στην εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό και αυτό της έδωσε το συγκριτικό πλεονέκτημα για να απαντήσει στο πρόβλημα που δημιουργεί η ύβρις στη χρήση της τεχνολογίας”.

Η Κιάρα Σαρακένο, επίτιμος μέλος Collegio Alberto, στο πανεπιστήμιο του Τορίνο υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότιοι αντιεμβολιαστές δεν είναι απαραίτητα εναντίον της επιστήμης και η απάντηση σε αυτούς πρέπει να χρησιμοποιήσει την επικοινωνία και την εκπαίδευση”.

Την συζήτηση συντόνισε το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, καθηγητής Στέφαν Σίπερς.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ
22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα
18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως
14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

27.03.2026

Οι άνθρωποι που απατούν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά – Τι δείχνει η ψυχολογία

Δεν είναι πάντα θέμα έρωτα, αλλά χαρακτήρα, ανασφάλειας και ανάγκης επιβεβαίωσης

27.03.2026

Λίθιο: Η αποκάλυψη της Lady Gaga έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα αμφιλεγόμενο φάρμακο

Μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου;

Αυτό είναι το φρούτο που κάνει botox φυσικά!
26.03.2026

Αυτό είναι το φρούτο που κάνει botox φυσικά!

Ο.Κεφαλογιάννη – Μ.Μάτσας: Σήμερα στο Εφετείο η υπόθεση της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους
26.03.2026

Ο.Κεφαλογιάννη – Μ.Μάτσας: Σήμερα στο Εφετείο η υπόθεση της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά φιστίκια – Δείτε ποια αφορά (φωτο)
26.03.2026

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά φιστίκια – Δείτε ποια αφορά (φωτο)

Πόσες μέρες ξεκούρασης χρειάζονται οι μύες – Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι στην προπόνηση
26.03.2026

Πόσες μέρες ξεκούρασης χρειάζονται οι μύες – Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι στην προπόνηση

Πόσο γρήγορα χάνεται η φόρμα αν σταματήσεις τη γυμναστική: Tι δεν λένε οι περισσότεροι
26.03.2026

Πόσο γρήγορα χάνεται η φόρμα αν σταματήσεις τη γυμναστική: Tι δεν λένε οι περισσότεροι

Γιαούρτι vs τυρί cottage: Τελικά ποιο είναι πιο υγιεινό; – Τα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό
26.03.2026

Γιαούρτι vs τυρί cottage: Τελικά ποιο είναι πιο υγιεινό; – Τα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό

Μικρούλα προσπαθεί να παίξει χόκεϊ, γλιστρά και χαρίζει άπλετες γλυκές στιγμές – Δείτε βίντεο
25.03.2026

Μικρούλα προσπαθεί να παίξει χόκεϊ, γλιστρά και χαρίζει άπλετες γλυκές στιγμές – Δείτε βίντεο

Οι δύο κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να αποφύγουν την σκορδαλιά
25.03.2026

Οι δύο κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να αποφύγουν την σκορδαλιά