Επιδημίες

Κορωνοϊός: Θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου μετά από εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου μετά από εμβολιασμό

Η εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση στα πλαίσια του συνδρόμου TTS εκδηλώνεται σχεδόν αποκλειστικά μετά απο εμβολιασμό έναντι SARS-CoV-2 με εμβόλια με φορέα αδενοϊό κατά κανόνα σε ασθενείς χωρίς αγγειακούς παραγοντές κινδύνου και με την κλινική εκδήλωση της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, ενώ η θνησιμότητα είναι μεγάλη (60%) χωρίς τη λήψη της ενδεικνυόμενης αγωγής, σύμφωνα με μελέτες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στην ιατρική βιβλιογραφία αναφέρουν περιστατικά με θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου, ως σπάνια επιπλοκή του εμβολιασμού έναντι SARS-CoV-2, και συγκεκριμένα των εμβολίων με φορέα αδενοϊό (ChAdOx1 nCov-19 και Ad26.COV2.S).

Στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να αποσαφηνίσει και να παρουσιάσει πλήρως τα χαρακτηριστικά αυτής της επιπλοκής, διεξήχθη μία διεθνής πολυκεντρική μελέτη κοόρτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Jama Neurology, ένα διεθνές έγκριτο περιοδικό με δείκτη απήχησης 18,3.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχε ο Γεώργιος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Τη δημοσίευση αυτή σχολιάζουν ο Καθηγητής Γεώργιος Τσιβγούλης και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα μελέτης, συγκεντρώθηκαν τα δεδομένα διαδοχικών ασθενών από 81 νοσοκομεία, σε 19 χώρες παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδος), που παρουσίασαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε με νευροαπεικονιστικές μεθόδους, εντός 28 ημερών μετά από εμβολιασμό έναντι SARS-CoV-2.

Από τους συνολικά 116 ασθενείς:

-οι 78 (67,2%) πληρούσαν τα κριτήρια του συνδρόμου θρόμβωσης και θρομβοπενίας (Thrombotic Thrombocytopenia Syndrome – TTS), ενώ,

οι 38 (32,8%) εμφάνισαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου χωρίς TTS.

Επιπλέον, τα δεδομένα από 207 ασθενείς που παρουσίασαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου κατά τα έτη 2015-2018, δηλαδή πριν από την πανδημία COVID-19, συγκεντρώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως μέτρο σύγκρισης.

Από τους 78 ασθενείς με TTS:

οι 76 (97%) παρουσίασαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου μετά από εμβολιασμό με ChAdOx1 nCov-19, ενώ,

-μόλις ένας ασθενής είχε εμβολιαστεί με Ad26.COV2.S,

-και ακόμη ένας με BNT162b2.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είχε λάβει μόλις μία δόση του εμβολίου, ενώ μόνον ένας ασθενής παρουσίασε την επιπλοκή μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού με ChAdOx1 nCov-19.

Αντίστοιχα, η κατανομή του είδους του εμβολιασμού στους 38 ασθενείς χωρίς TTS ήταν διαφορετική:

-20 ασθενείς μετά από ChAdOx1 nCov-19,

-15 μετά από BNT162b2, 2 μετά από CoronaVac και,

-1 μετά από mRNA-1273.

Η εν λόγω επιπλοκή καταγράφηκε μετά από 9 μέρες μετά τον εμβολιασμό στους ασθενείς με TTS και μετά από 7 μέρες στους ασθενείς χωρίς TTS.

Κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, η διάμεση τιμή του αριθμού των αιμοπεταλίων στους ασθενείς με TTS ήταν σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς TTS (45.000 έναντι 272.000/μL αντίστοιχα).

Οι θρομβώσεις φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου ήταν συχνότερες στις γυναίκες και στις 3 κατηγορίες που μελετήθηκαν:

-81% των ασθενών με TTS,

-79% των ασθενών χωρίς TTS και 70% των ασθενών πριν από την πανδημία ήταν γυναίκες.

Οι ασθενείς ήταν κατά κύριο λόγο μέσης ηλικίας (μέση τιμή 45, 55, 42 ετών στις 3 κατηγορίες, αντίστοιχα).

Ωστόσο, μόλις στο 24% των ασθενών με TTS βρέθηκαν γνωστοί παράγοντες κινδύνου για θρομβώσεις.

Αντίθετα, γνωστοί παράγοντες κινδύνου για θρομβώσεις καταγράφηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό στις περιπτώσεις των ασθενών χωρίς TTS και σε αυτούς που παρουσίασαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου πριν από την πανδημία (42% και 64%, αντίστοιχα).

Μάλιστα, περισσότεροι ασθενείς με TTS (68%) παρουσίασαν επιπλοκή και με ενδοκράνια αιμορραγία έπειτα από θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου, έναντι ποσοστού 26% και 34,8% στις άλλες δύο κατηγορίες ασθενών.

Εκτός της αυξημένης πιθανότητας για ενδοκράνια αιμορραγία,

-οι ασθενείς με TTS παρουσίασαν σε ποσοστό 36% επιπλέον θρομβωτικά επεισόδια, πέραν της θρόμβωσης φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου.

-Τα ανάλογα ποσοστά ήταν μόλις 6% και 4,8% στις περιπτώσεις ασθενών χωρίς TTS και στους ασθενείς πριν από την πανδημία, αντίστοιχα.

-Η ενδονοσοκειακή θνητότητα ήταν σαφώς υψηλότερη στους ασθενείς με TTS (47%), ενώ,

τους ασθενείς χωρίς TTS και σε αυτούς πριν την πανδημία ήταν 5% και 3,9%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι από τη στιγμή που έγινε γνωστή η επιπλοκή της θρόμβωσης φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου μετά από εμβολιασμό έναντι SARS-CoV-2 στην ιατρική κοινότητα, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα μειώθηκε, πιθανότατα λόγω της γρηγορότερης διάγνωσης και της έναρξης κατάλληλης θεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα, με ορόσημο την 19 Μαρτίου 2021, οπότε και ανακοινώθηκαν τα πρώτα περιστατικά με αυτήν την επιπλοκή, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα μειώθηκε από 61% (πριν τη 19 Μαρτίου) στο 42% (μετά τη 19 Μαρτίου).

Συνοψίζοντας, η εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση στα πλαίσια του συνδρόμου TTS εκδηλώνεται σχεδόν αποκλειστικά μετά απο εμβολιασμό έναντι SARS-CoV-2 με εμβόλια με φορέα αδενοϊό κατά κανόνα σε ασθενείς χωρίς αγγειακούς παράγοντες κινδύνου και με την κλινική εκδήλωση της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

Η θνησιμότητα είναι μεγάλη (60%) χωρίς τη λήψη της ενδεικνυόμενης αγωγής με νέας γενιάς αντιπηκτικά και ενδοφλέβια έγχυση ανοσοσφαιρίνης.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πόσο καθοριστική ήταν η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας και η έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για την έγκαιρη διάγνωση και ορθή θεραπεία των ασθενών αυτών.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

26.05.2026

Τέξας: 6χρονος «έκλεψε την παράσταση» σε τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου με τις γκριμάτσες του (βίντεο)

Ο μικρός μαθητής καταγράφηκε από τη μητέρα του να δείχνει εμφανή σημάδια βαρεμάρας

26.05.2026

Δ.Παντέλη για την γέννηση του παιδιού της: «Αν επέλεγα φυσιολογικό τοκετό μπορεί να έχανα & την μήτρα μου» (βίντεο)

«Αναγκάστηκα να κάνω καισαρική», σημείωσε η γνωστή αθλητικογράφος

Σύμβαση ΕΕ-Pfizer για εμβόλια Covid-19: «Υπάρχουν παρενέργειες που δεν τις ξέρουμε & ούτε γνωρίζουμε πότε θα εμφανιστούν»
26.05.2026

Σύμβαση ΕΕ-Pfizer για εμβόλια Covid-19: «Υπάρχουν παρενέργειες που δεν τις ξέρουμε & ούτε γνωρίζουμε πότε θα εμφανιστούν»

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά κατεψυγμένο ξιφία – Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου
26.05.2026

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά κατεψυγμένο ξιφία – Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου

Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο air fryer
26.05.2026

Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο air fryer

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη διαφήμιση συνταγογραφούμενων φαρμάκων αδυνατίσματος από γιατρούς και Influencers
26.05.2026

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη διαφήμιση συνταγογραφούμενων φαρμάκων αδυνατίσματος από γιατρούς και Influencers

Εντυπωσιακό βίντεο: Λευκό αιμοσφαίριο «καταδιώκει» και εξουδετερώνει βακτήριο μέσα στον οργανισμό
26.05.2026

Εντυπωσιακό βίντεο: Λευκό αιμοσφαίριο «καταδιώκει» και εξουδετερώνει βακτήριο μέσα στον οργανισμό

Επιστήμονες ανέπτυξαν νέα γέλη που αποκαθιστά το σμάλτο των δοντιών μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες
26.05.2026

Επιστήμονες ανέπτυξαν νέα γέλη που αποκαθιστά το σμάλτο των δοντιών μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες

Μέχρι το 2030 θα κυκλοφορήσει το πρώτο ιαπωνικό φάρμακο που ξαναφυτρώνει δόντια
26.05.2026

Μέχρι το 2030 θα κυκλοφορήσει το πρώτο ιαπωνικό φάρμακο που ξαναφυτρώνει δόντια

Τα κορυφαία πιάτα με καλαμάρι στον κόσμο: Στη 2η θέση τα ελληνικά καλαμαράκια τηγανητά
26.05.2026

Τα κορυφαία πιάτα με καλαμάρι στον κόσμο: Στη 2η θέση τα ελληνικά καλαμαράκια τηγανητά