Επιδημίες

COVID-19: Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από τον ιό;

COVID-19: Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από τον ιό;

Πριν την κυκλοφορία των εμβολίων, μία ομάδα ειδικών από τη Μεγάλη Βρετανία ανέπτυξε το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου QCOVID, με σκοπό να διαπιστώσει ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας από την COVID-19.

Η χρήση του παραπάνω εργαλείου είχε ως αποτέλεσμα να ενταχθούν περισσότεροι από 1.5 εκατομμύριο ασθενείς στις ευπαθείς ομάδες, γεγονός που βοήθησε τους φορείς της Μεγάλης Βρετανίας να αποφασίσουν ευκολότερα ποιοι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

Σήμερα, γνωρίζουμε ωστόσο, ότι ακόμα κι αν έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουμε από τον SARS-CoV-2.

Θέλοντας να εξετάσουν ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό παρά το γεγονός ότι εμβολιάστηκαν, οι επιστήμονες πίσω από το εργαλείο QCOVID ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου, το οποίο ονόμασαν QCOVID3.

Το εργαλείο QCOVID3 κατάφερε να ταυτοποιήσει ορισμένες ομάδες εμβολιασμένων ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας από COVID-19.

Οι συγγραφείς της μελέτης ξεκαθάρισαν ότι αυτή τη στιγμή ελάχιστα εμβολιασμένα άτομα έχουν νοσηλευτεί ή καταλήξει από την COVID-19.

«Εξετάζοντας δεδομένα από σχεδόν 5 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα από τη Μεγάλη Βρετανία, διαπιστώσαμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό διατρέχει κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από τον ιό.

Το εργαλείο που αναπτύξαμε βοηθά να ταυτοποιήσουμε ποιοι είναι οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19, παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Οι ευπαθείς ομάδες

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, πίσω από το εργαλείο QCOVID3, ο κύριος στόχος που θέλουν να επιτύχουν με το εργαλείο που ανέπτυξαν είναι να διαπιστώσουν ποιοι ασθενείς θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων.

Επιπλέον, το εργαλείο θα βοηθήσει στην καλύτερη διάθεση των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα, οι οποίες είναι πολύ περιορισμένες σήμερα.

Χρησιμοποιώντας το QCOVID3, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 6 εκατομμύρια ενήλικες που είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου της COVID-19.

Από αυτούς, τα 5 εκατομμύρια είχαν κάνει και τις 2 δόσεις.

Ο αλγόριθμος του QCOVID3 κατάφερε να ταυτοποιήσει τις παρακάτω ευπαθείς ομάδες (από τον υψηλότερο προς το χαμηλότερο κίνδυνο):

  • Ασθενείς με σύνδρομο Down
  • Ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού
  • Ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας
  • Καρκινοπαθείς που παίρνουν χημειοθεραπεία
  • Ασθενείς με πρόσφατο ιστορικό μεταμόσχευσης μυελού των οστών ή άλλων οργάνων
  • Ασθενείς με AIDS (HIV λοίμωξη)
  • Ασθενείς με άνοια
  • Ασθενείς με νόσο του Parkinson
  • Ασθενείς με ορισμένα σπάνια νευρολογικά νοσήματα
  • Ασθενείς με κίρρωση

Μία σημαντική παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς ασιατικής καταγωγής είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο λοίμωξης σε σχέση με τους καυκάσιους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παρατήρηση αυτή αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς ή συμπεριφορικούς παράγοντες.

Αναπάντητα ερωτήματα

Καθώς στο δείγμα που εξετάστηκε οι νοσηλείες, ή θάνατοι από COVID-19 ήταν ελάχιστοι στην ομάδα των ασθενών που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, τα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από άτομα που είχαν κάνει μόνο μία δόση.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν έκανε διαχωρισμό των ασθενών ανάλογα με το εμβόλιο που είχαν κάνει.

Αυτό θα πρέπει ίσως να εξεταστεί από μελλοντικές μελέτες, όπως υποστήριξαν.

Τέλος, οι επιστήμονες τόνισαν ότι καθώς η έρευνά τους έγινε λίγο μετά την έναρξη των εμβολιασμών, τα αποτελέσματά τους ενδεχομένως διαφοροποιούνται ανάλογα με το χρόνο που έχει περάσει από τη χορήγηση του εμβολίου.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Υγεία
3

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

27.09.2026

Matcha: Το δημοφιλές πράσινο ρόφημα που βρέθηκε με αλουμίνιο – Τι έδειξε έρευνα

Τι έδειξε η ανάλυση επτά προϊόντων

27.09.2026

Όραση: Οι 7 αλλαγές στα μάτια που δεν πρέπει να αγνοήσετε όσο μεγαλώνετε

Πότε χρειάζεται έλεγχος από οφθαλμίατρο

Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Δείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε
27.09.2026

Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Δείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Επτά λεπτά άσκησης την ημέρα: Τι μπορεί να αλλάξει στο σώμα και πότε δεν αρκούν
27.09.2026

Επτά λεπτά άσκησης την ημέρα: Τι μπορεί να αλλάξει στο σώμα και πότε δεν αρκούν

Λωτός: Το φρούτο του φθινοπώρου με τα πολλαπλά οφέλη – Πότε χρειάζεται προσοχή
27.09.2026

Λωτός: Το φρούτο του φθινοπώρου με τα πολλαπλά οφέλη – Πότε χρειάζεται προσοχή

Νέο τζελ «αναγεννά» το σμάλτο των δοντιών σε μόλις 2 εβδομάδες – Θα περιορίσει τα σφραγίσματα;
27.09.2026

Νέο τζελ «αναγεννά» το σμάλτο των δοντιών σε μόλις 2 εβδομάδες – Θα περιορίσει τα σφραγίσματα;

Λεμφοκύτταρα: Τι σημαίνει όταν είναι αυξημένα στις εξετάσεις αίματος
27.09.2026

Λεμφοκύτταρα: Τι σημαίνει όταν είναι αυξημένα στις εξετάσεις αίματος

Η νικοτίνη καταστρέφει την ψυχική υγεία των εφήβων – «Μια ρουφηξιά είναι αρκετή για να εθιστούν»
26.09.2026

Η νικοτίνη καταστρέφει την ψυχική υγεία των εφήβων – «Μια ρουφηξιά είναι αρκετή για να εθιστούν»

Γιατί πεταγόμαστε στον ύπνο σαν να πέφτουμε στο κενό – Τι είναι το απότομο τίναγμα πριν αποκοιμηθούμε
26.09.2026

Γιατί πεταγόμαστε στον ύπνο σαν να πέφτουμε στο κενό – Τι είναι το απότομο τίναγμα πριν αποκοιμηθούμε

Τώρα ο ΙΣΑ δίνει οδηγίες για το πως θα γίνονται καταγγελίες!
26.09.2026

Τώρα ο ΙΣΑ δίνει οδηγίες για το πως θα γίνονται καταγγελίες!