Επιδημίες

Διαβήτης και COVID-19: Νέα δεδομένα για τη σύνδεση των δύο παθήσεων

Διαβήτης και COVID-19: Νέα δεδομένα για τη σύνδεση των δύο παθήσεων

Η τελευταία ενημέρωση μίας μεγάλης συνεχιζόμενης μετα-ανάλυσης για την COVID-19 και το διαβήτη επιβεβαιώνει ότι οι διαβητικοί ασθενείς έχουν πράγματι αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19.

Τα δεδομένα της ανάλυσης αυτής παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Η μετα-ανάλυση εξέτασε δεδομένα από συνολικά 60 μελέτες και 44.509 εθελοντές από 18 χώρες.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που δημοσιεύονται δεδομένα από την παρούσα ανάλυση και οι επιστήμονες σκοπεύουν να τη συνεχίσουν και να δημοσιεύσουν στο μέλλον και νέα δεδομένα, καθώς έρχονται στο φως περισσότερα αποτελέσματα ερευνών.

Όπως διαπιστώθηκε από τις παρατηρήσεις της ανάλυσης, αρκετοί παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 στο γενικό πληθυσμό, συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο στους διαβητικούς.

Συγκεκριμένα:

-ι άνδρες διαβητικοί είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19,

-σε σχέση με τις διαβητικές γυναίκες (21 έρευνες).

Εξετάζοντας τα δεδομένα ειδικά για τη σύνδεση ανάμεσα σε COVID-19 και διαβήτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών που πάσχουν από διαβήτη έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν από COVID-19, συγκριτικά με ασθενείς ίδιας ηλικίας που δεν έχουν διαβήτη (8 έρευνες).

Για κάθε 1 επιπλέον έτος ηλικίας, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από COVID-19 αυξάνεται κατά 5% (14 έρευνες).

Οι διαβητικοί ασθενείς με παχυσαρκία είχαν 47% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19, συγκριτικά με αυτούς που είχαν επίσης διαβήτη, αλλά το σωματικό τους βάρος ήταν εντός φυσιολογικών ορίων.

Ελάχιστες έρευνες εξέτασαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του διαβήτη και τη σύνδεσή τους με τον κίνδυνο COVID-19, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.

Ο παράγοντας που φάνηκε να επηρεάζει περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου ήταν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που είχαν επίπεδα γλυκόζης αίματος ≥11 mmol/l είχαν 3.7 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου σχέση με αυτούς που είχαν επίπεδα <6 mmol/l.

Οι επιστήμονες εξήγησαν, ωστόσο, ότι η σύνδεση αυτή βασίστηκε σε μέτρια δεδομένα (3 έρευνες).

Οι ασθενείς που έπαιρναν ινσουλίνη για τη ρύθμιση του διαβήτη είχαν 79% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν ινσουλίνη (11 έρευνες).

Η χρήση ινσουλίνης συνήθως γίνεται στα πιο προχωρημένα στάδια του διαβήτη.

Αντιθέτως, αυτοί που έπαιρναν μετφορμίνη (μία θεραπεία πρώτης γραμμής για τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2) είχαν 37% μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν από τον ιό συγκριτικά με αυτούς που δεν έπαιρναν το παραπάνω φάρμακο (11 έρευνες).

Όπως συμβαίνει και στο γενικό πληθυσμό, ορισμένα χρόνια νοσήματα συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους διαβητικούς.

Συγκεκριμένα:

– η καρδιαγγειακή νόσος συνδέθηκε με 39% αυξημένο κίνδυνο (18 έρευνες),

-η χρόνια νεφρική νόσος με 81% αυξημένο κίνδυνο (15 έρευνες) και,

-η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με 23% αυξημένο κίνδυνο (10 έρευνες).

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της παρούσας ανάλυσης, η οποία δεν είχε αναδειχθεί από προηγούμενες αναλύσεις, ήταν ότι η χρόνια χρήση στατινών (φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης) συνδέεται με 75% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 στους διαβητικούς.

Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, το φαινόμενο αυτό πιθανώς συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο η οποία οδήγησε σε θεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα.

Στην ανάλυση διαπιστώθηκε επίσης σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση της CRP κατά 10mg/L αύξανε τον κίνδυνο θανάτου κατά 15%.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς δεσμεύτηκαν να δημοσιεύσουν σύντομα και νέα δεδομένα για τη σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και το διαβήτη.

Ζήτησαν επίσης να γίνουν περισσότερες μελέτες που θα εξετάσουν ειδικά χαρακτηριστικά του διαβήτη και τη σύνδεσή τους με τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος  Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού